Financiar

#dobanzi #credite #crestere dobanzi

Dobanzile cresc, iar creditele vor deveni mai scumpe

Scaderea lichiditatii pe piata monetara a majorat costurile la care bancile se imprumuta intre ele. Indicatorii Robor la 3 si 6 luni, folositi ca reper de pret pentru majoritatea contractelor de credit, au urcat in prezent la 5,4 - 5,5% pe an, cu un punct si respectiv o jumatate de punct procentual fata de minimele atinse la inceputul lunii mai.

Dobanzile de pe piata interbancara scazusera constant in primul trimestru din acest an pe fondul excesului de lei inregistrat in bilanturile bancilor. Tensiunile de pe piata valutara aparute in ultimele doua luni pe fondul crizei din zona euro si a tensiunilor politice interne au determinat insa BNR sa intervina in apararea leului.

Majoritatea creditelor noi afiseaza dobanzi variabile, ceea ce inseamna ca fiecare miscare a dobanzilor pe piata monetara se reflecta imediat in costul platit de populatie si companii pentru imprumuturile luate de la banci.

Multe banci si-au actualizat insa dobanzile in concordanta cu evolutia costului finantarii pe piata la finalul lunii iunie, astfel ca in perioada urmatoare vor fi cresteri ale costului imprumuturilor si pe segmentul persoanelor fizice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea