Animest

#international #festival de film #animatie #animest

Bill Plympton la Anim'est

Invitatul special al Festivalului International de Animatie Anim'est din acest an va fi animatorul independent, de doua ori nominalizat la Oscar, Bill Plympton , care va prezenta in premiera publicului roman cel mai recent lungmetraj al sau, Idiots and Angels.

Nascut in 1946 in Portland, Plympton a devenit unul dintre cele mai celebre nume din istoria animatiei odata cu prima nominalizare la Oscar (pentru cel mai bun film de animatie, in 1988) a celebrului sau scurtmetraj, Your Face (1987). Acesta a fost inceputul unei cariere de succes si biletul de intrare in liga intai a animatorilor lumii, unde s-a remarcat printr-un stil inconfundabil.

Inainte de a-si incepe cariera de animator, Bill Plympton a lucrat ca ilustrator si a publicat in numeroase reviste: The New York Times, National Lampoon, Playboy, Rolling Stone, Vogue, The Village Voice si Vanity Fair.

In era CGI, Bill Plympton a preferat sa ramana fidel tehnicilor clasice si sa epateze prin tusa umana pe care o da imperfectiunea desenelor manuale. Aceasta pasiune l-a facut primul animator care si-a desenat singur fiecare cadru al unui lungmetraj. Animatiile lui 2D apartin de cele mai multe ori stilului clasic, desen de mana in creioane colorate, dar a incercat si tehnica under-camera style animation, care presupune existenta unui desen asupra caruia se intervine continuu pe masura ce avanseaza naratiunea.

Personajele lui, oameni, obiecte sau animale, se metamorfozeaza in caricaturi hidoase, fac gesturi exagerate si apartin de multe ori unei lumi a absurdului. Scurtmetrajele abuzeaza de sex, violenta, mesaje incorecte politic si mult umor, Plympton fiind supranumit “Quentin Tarantino al animatiei”.

Statutul de independent i-a cerut de cele mai multe ori sacrificiul de a-si finanta singur filmele, dar i-a adus libertatea de a pastra un stil coerent si de a-si alege singur mesajele.

In 2004, Plympton a facut un experiment neconventional si lansat o noua moda in animatie: a difuzat live pe internet tot making of-ul lungmetrajului Hair High. In peste 30 de ani dedicati ilustratiei si animatiei, el a realizat opt lungmetraje (dintre care sase de animatie: The Tune, Mondo Plympton, I Married a Strange Person, Mutant Aliens, Hair High, Idiots and Angels), 32 de scurtmetraje, filme pentru televiziune, clipuri publicitare si videoclipuri pentru Madonna, Kanye West, Peter Himmelman sau Weird Al Yankovic.

In 2005, celebrul animator a fost nominalizat din nou la Oscar, de aceasta data pentru scurtmetrajul Guard Dog. I-au urmat doua sequeluri scurte, Guide Dog (2006) si Hot Dog (2007), acesta din urma aflandu-se in competitia internationala de scurtmetraje a celei de-a treia editii Anim'est.

Bill Plympton va sustine o conferinta de presa in dupa-amiaza zilei de 6 octombrie, la Cinema Scala, urmand ca in dimineata de a doua zi, pe 7 octombrie, sa sustina un Masterclass de animatie. Pe 8 octombrie, la Cinema Scala, regizorul va prezenta publicului roman in premiera cel mai recent lungmetraj al sau, IDIOTS AND ANGELS, film aflat in sectiunea necompetitiva Mozaic a Festivalului Anim’est 2008.

Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele