Evenimente

#evenimente cultuurale #Asia Fest #preparate culinare

Zeci de evenimente culturale si sute de preparate culinare asiatice la Asia Fest, editia a X-a

Asia Fest revine cu cea de-a X-a editie, intre 22 si 24 septembrie 2023, in curtea Arenei Nationale din Bucuresti (intrarea dinspre Strada Maior Coravu).

 

Cel mai important festival din Europa Centrala si de Sud-Est care promoveaza culturile si gastronomia tarilor asiatice propune vizitatorilor trei zile de spectacole, filme, mancaruri traditionale, ateliere si expozitii.

Zeci de activitati culturale, concursuri si surprize pentru toate varstele vor avea loc la editia aniversara. Show-urile sustinute de artisti asiatici cunoscuti la nivel mondial si amenajarea celei mai mari zone de mancare asiatica din Romania sunt printre reperele importante ale Asia Fest 2023.  

Festivalul reprezinta pasaportul bucurestenilor catre tarile unui continent caracterizat prin exotism si traditii cu o istorie indelungata, ca: Japonia, Coreea de Sud, China, Thailanda, Vietnam, Sri Lanka, Filipine, India, Nepal, Turcia, Siria, Liban etc.

Intrarea la festival este libera.

Mai multe detalii despre program, activitati, ateliere, zona de food si expozitia Asia Fest se gasesc pe website-ul evenimentului, www.asiafest.eu si pe paginile paginile de Instagram si Facebook.

Melanj de traditii culturale asiatice

Asia Fest este o platforma care reuneste intr-un dialog multicultural culturile vibrante ale tarilor asiatice, gastronomia, dar si creativitatea acestora ce se reflecta intr-un mix de traditii si contemporan.

Cea de-a 10-a editie Asia Fest este un proiect cofinantat de Primaria Sectorului 2 prin O.G. 51/1998.

Evenimentul este plin de culoare si sunet, datorita spectacolelor de muzica si dansuri asiatice traditionale si contemporane de pe parcursul sau, dar si activitatilor prin care se aduc in atentia publicului traditii milenare ce caracterizeaza tari ca: Japonia, China, India, Thailanda, Coreea de Sud, Bangladesh, Sri Lanka, Filipine, Turcia.

Tara Soarelui Rasare, Japonia, se prezinta si la aceasta editie prin expresii ale culturii sale fascinante si propune publicului: ceremonii ale ceaiului, ateliere de caligrafie si desene manga, origami, prezentare de costume traditionale si de Kitsuke (arta de a imbraca un kimono) si un atractiv concurs de Cosplay.

Pasionatii de India traditionala se vor bucura de antrenantele dansuri si muzici indiene si vor putea participa zilnic la ateliere de tatuaje cu henna sau de arta rangoli (diferite forme si modele sunt create prin folosirea unor materiale precum piatra de var pudra, faina de orez, nisip colorat, pulbere de cuart, petale de flori, pietre, seminte etc).

O expozitie fotografica fascinanta va fi pusa in scena la Asia Fest de Ambasada Republicii Populare Chineze in Romania. Pe 30 de sevalete vor fi expuse fotografii cu peisaje unice din China.

Cum se imbraca un hanbok (haina traditionala) vom afla de la coreeni, care vor incanta publicul si prin activitatile de la atelierele de pictura pe lampioane si evantaie. De asemenea, concursul de K-Pop music & dance va fi si el in centrul atentiei tinerilor pasionati de acest tip de subcultura coreeana.

De la Asia Fest nu poate lipsi nici Turcia, care propune workshop-uri de caligrafie, ebru (pictura pe apa) si numeroase alte activitati specificile culturii sale traditionale si moderne.

Copiii vor avea parte de distractie si la: atelierele de pictura pe fata, codite colorate, workshop-urile de terari (decoratiuni handmade din sticla, cu plante naturale suculente sau aeriene). Pentru cei mai tineri dintre vizitatori se vor desfasura si ateliere de slime si design textil sustinute de Creative Arts Center.

Serile Asia Fest vor fi electrizante, datorita show-urilor de J-Rock si K-Pop, dansurilor traditionale, dar si paradelor de costume traditionale asiatice. Nici cinefilii nu sunt uitati, drept urmare fiecare seara a festivalului se va incheia cu proiectia unui film ce aduce in prim-plan stilul de viata, traditiile si cultura unor tari ca India, Japonia sau China.

Primul concert de J-Rock din Romania

Un moment de exceptie ce are loc cu ocazia editiei 2023 Asia Fest este concertul extraordinar de J-Rock sustinut in Romania de celebrul artist japonez MI Ishihara Takamasa (石原 崇雅), cu numele de scena MIYAVI. Acesta vine pentru prima oara in Romania, iar show-ul sau are loc sambata, 23 septembrie 2023, in zona exterioara a Arenei Nationale Bucuresti, pe inelul central (acces din Strada Maior Coravu). MIYAVI este un foarte cunoscut muzician, actor, producator si filantrop japonez, supranumit “chitaristul samurai”.

Bilete disponibile la concertul MIYAVI mai sunt la categoria General acces si pot fi achizitionate pana pe 23 septembrie 2023, la un pret pornind de la 180 lei,  pe: asiafest.ru, more.com, enterix.ro, iabilet.ro.

Asia pe portativ

In prima seara a festivalului, vineri, 22 septembrie, publicul il va putea asculta pe binecunoscutul Fang Shuang, bariton de originez chineza care locuieste in Romania de peste 16 ani, fiind solist vocal al Operei Comice pentru Copii.

Artistul de origine turca Serkan, nascut la Istanbul, dar rezident in Romania de peste 20 de ani, va urca pe scena Asia Fest sambata, 23 septembrie, intr-un show dinamic pe ritmuri orientale.

Duminica, 24 septembrie, artisti ai Operei Romane si ai Filarmonicii George Enescu vor sustine spectacolul extraordinar numit "ASIA PE PORTATIV", un periplu muzical si coregrafic prin mai multe culturi asiatice. Acest proiect a fost initiat in anul 2013, la Teatrul Nottara, cu titlul “Muzica lumii pe bulevard” si s-a bucurat de succes pe multe scene din tara.

Ultimul concert al festivalului va fi cel al artistului Bhaskar Das, unul dintre tinerii maestri ai muzicii clasice indiene la bansuri (vechi flaut originar din India si Nepal).

Cea mai mare zona de mancare asiatica din Romania

La Asia Fest, pe o suprafata de 500 mp, va fi amenajata zona de mancaruri traditionale asiatice,  preparate si servite pe loc. In cea mai mare zona de food asiatic amenajata vreodata in Romania, vor fi servite gurmanzilor sute de mancaruri specifice: Indiei, Turciei, Iranului, Siriei, Libanului, Coreei de Sud, Chinei, Japoniei, Indoneziei, Filipinelor, Sri Lankai, Pakistanului si altor tari din Asia.

Arena Nationala se va transforma intr-un imens restaurant asiatic, unde se vor servi atat preparate binecunoscute ca: sushi, celebra supa traditionala japoneza ramen, binecunoscuta garnitura coreeana kimchi din legume fermentate, achetele de primavara, pui shanghai, kebap, dar si produse mai putin cunoscute de romani, provenite din bucatariile unor tari ca: Thailanda, Pakistan, Filipine sau Sri Lanka.

Din bucataria srilankeza vin bucatele ce au la baza amestecuri de paste sau orez cu legume proaspete, carne si condimente, in special curry. Printre acestea se numara Kottu Rotti care se va gasi la Asia Fest in variante diverse cu carne de pui, porc, vita. Kottu Rotti se gaseste frecvent ca street food si este consumat la scara larga in intreaga Sri Lanka. “Kothu” inseamna „a toca” in limba tamil, pentru ca modul de preparare este o arta in sine si toate ingredientele sunt batute pana la omogenizare, iar indemanarea bucatarului este foarte importanta si un spectacol in sine.

Bucataria pakistaneza va fi si ea prezenta la Asia Fest. Printre preparatele traditionale ce vor putea fi degustate de romani se numara: mandi de pui cu sos rosu, mancare afumata pe carbuni incinsi si servita cu un sos acidulat si usor picant, dopiaza (do pyaza), fel de mancare pe baza de carne, in care ingredientul principal este ceapa.

Fructele de mare, la mare cautare

Si mancarurile cu creveti, calamari si alte fructe de mare, preparate dupa retete chinezesti, srilankeze sau mongoleze, se vor putea savura la festival.

Printre acestea se numara crevetii in cuib de cartofi si crevetii torpedo propusi de chefii POLI, dar si inelele de calamar trase in unt si tavalite prin pasta de chilli si alte condimente, insotite de garnituri pe baza de taitei, orez sau alte legume.

La festival, mancarurile pot fi insotite si de bauturi diverse specifice tarilor asiatice: sucuri, cocktail-uri, bere, bauturi traditionale pe baza de orez, cum sunt vin sau sake. Din meniul festivalului nu lipseste bubble tea, cunoscut si sub numele de boba tea sau pearl milk tea, care este un mix delicios de ceai, lapte si perle de tapioca, devenind o bautura foarte cunoscuta in randul iubitorilor culturii si gastronomiei asiatice.

Dulciurile vor fi la loc de cinste si la aceasta editie, astfel ca nu vor lipsi: baclavalele sau cataiful turcesc, dulciurile traditionale siriene si libaneze, inghetata prajita thailandeza si chinezeasca sau deserturile mochi cu specific japonez. Tot din Japonia direct la standurile Asia Fest vine si prajitura taiyaki, un produs cu un design amuzant si atractiv, sub forma de peste, cunoscut mai ales de fanii culturii manga-anime. Taiyaki este facuta din compozitie de clatite si va fi servita cu umpluturi de inghetata.

Mancarea druzilor, in premiera la Asia Fest

Una dintre noutatile editie 10 a Asia Fest este data de preparatele culinare specifice comunitatilor druzilor. Populatia druza este concentrata in special in Siria, Liban si Israel si este in mare parte formata din fermieri, care se bazeaza pe produse locale din gospodariile proprii. Astfel, mancarea druza are la baza ingrediente naturale provenite din surse organice.

Expozitia de produse culinare, vestimentare si accesorii

Asia Fest va avea si o zona de expozitie cu vanzare, unde se vor gasi produse culinare (condimente, ierburi, uleiuri, sosuri, ceaiuri, siropuri, dulceturi, semipreparate etc.), vestimentare (haine si accesorii), cat si decoratiuni si cosmetice. De asemenea, aici vizitatorii au ocazia sa achizitioneze produse specifice culturilor coreeana, japoneza, indiana, chineza, turca: carti, jocuri, haine, produse cosplay etc.

Conferintele Asia Fest

Pe parcursul celor trei zile ale festivalului va avea loc si o serie de conferinte si seminarii, sustinute de reprezentanti ai centrelor culturale, ambasadelor si editurilor din Romania, ce promoveaza tari ca: Japonia, China, Coreea de Sud, Turcia, India, Indonezia.

Printre temele abordate in cadrul acestora se numara:

  • Prezentare a simbolisticii pisicii (maneki neko) in cultura japoneza (Editura Humanitas)
  • Prezentare colectie de autori din extremul orient (Editura Humanitas)
  • Fenomenul manga in Romania (Editura Nemira si Centrul de Studii Romano-Japoneze „Angela Hondru”)
  • Ceremonia ceaiului chinezesc (The Lonely Panda)
  • Kimonoul (Laura Karaman, designer vestimentar)
  • Curs demonstrativ de CHADO (Ceremonia Japoneza a ceaiului-Centrul de Studii Romano-Japoneze „Angela Hondru”)
  • Freelancer nomad in Asia (Iunieta Sandu)
  • Cum sa calatoresti singur in Asia (Asia/Japan by Myself)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea