Evenimente

#performance #expozitie creativa #celula de arta #expozitie #muzica live

Performance si muzica live, reciclare poetica si artistica si o expozitie colectiva la Celula de Arta

Luna mai vine cu evenimente multe si variate in micuta galerie neconventionala Celula de Arta, din B-dul Carol nr. 53, dar si la Kulterra Gallery, unul dintre spatiile in care artistii sai sunt invitati. Pana pe 16 mai sunt programate trei vernisaje cu doua performance-uri artistice si unul muzical live, expozitiile de mixed media ale artistilor Chimie si Stefan Matei si expozitia colectiva a artistilor emergenti din cadrul UNArte, in parteneriat cu Intuit.fm.

Pe 7 mai, de la ora 19:00, va avea loc primul vernisaj al lunii in care artistul Chimie aduce atat o expozitie de mixed media, cat si un live performance alaturi de Dhope.

Chimie, pe numele sau Mihai Adamescu, se exprima prin rap, genul de care s-a indragostit, de aproape 20 de ani. A crescut in Constanta cu muzica de la Beatles, Queen si Pink Floyd pe caseta iar pe la 15 ani s-a apucat de scris versuri si de cantat prin diferite gasti de la malul marii. In 2008 a inceput sa fie vazut ca un artist de referinta, dupa colaborarea cu Dragonu' 47 si Kazi Ploae in proiectul Specii, care a reprezentat un punct de cotitura in rapul autohton, iar alaturi de ei a scos trei albume: Amenintarea Maimutei, Imperiul lianelor si Usile Vol. 1. Despre Specii, marturiseste Misu, "atunci i-am inspirat si pe altii sa faca muzica buna. Am facut ceva nou și am starnit un nou val".

Evenimentul de pe 7 mai il are ca invitat pe Dhope (sau Andrei Ionut George), artist pentru care e imposibil de ales intre arta vizuala si muzica - a studiat timp de 8 ani Arte Plastice la scoala de Arte Regina Maria din Constanta iar la bass canta de la 15 ani. Dupa ce a explorat Imagine de Film si TV, a absolvit cu First Class sectia de Graphic Design la Coventry University din Marea Britanie iar 2022 il gaseste ca graphic designer, tatuator si basist al trupei CRIZE. Expozitia va putea fi vazuta pana pe 13 mai. Event: https://www.facebook.com/events/742034940120878.

Intre 14 si 28 mai, la Celula de Arta si Carol 53, va avea loc evenimentul IN-TO-IT, organizat de A S U N A B - Asociatia Studentilor UNArte Bucuresti in colaborare cu Celula de Arta, proiect desfasurat in cadrul festivalului Fiti cu-Minti Creative. Conceptul proiectului provoaca tinerii creatori sa se lase ghidati de al 6-lea simt (tema expozitiei) pentru a oferi publicului o atmosfera contemplativa iar publicul este provocat, pe toata durata expozitiei artistilor emergenti din cadrul UNArte, sa ia parte alaturi de ei la o lucrare comuna, care va fi creata sub forma unui performance live.

Vernisajul de pe 14 mai, de la ora 18:00, va cuprinde elemente atat din sfera artelor vizuale, cat si muzica live oferita de Intuit.fm. Scopul evenimentului este de a alatura mai multe forme de arta si de a oferi publicului sansa sa experimenteze simultan mediile artistice prezente. De asemenea, artistii isi vor putea vinde lucrarile, iar publicul va avea posibilitatea de a cunoaste autorii operelor. Proiectul IN-TO-IT va avea o serie de invitati surpriza, ce vor fi anuntati ulterior.

Cea de-a doua expozitie a lunii din Celula de Arta este Sense of order, in care artista Diana Patrascu a pornit pe drumul cautarii de sine si are la baza inspiratia provenita din natura - alb, negru, siluete, umbre, forme preluate din flora si peisajele cotidiene.

„De ce? Pentru ca din natura imi preiau energia si echilibrul atunci cand am ocazia si este cea mai buna modalitate de a ma indeparta de stres. in ochii mei plantele sunt perfecte si rezistente, constituind un adevarat exemplu. Ce reprezinta structurile pe care le gasim in natura pentru noi? Texturi, straturi, repetitie si liniste. Fragilitate si rezistenta in acelasi timp. Ce reprezinta plantele la un nivel emotional pentru noi si cum ne pozitionam fata de ele? ”, povesteste Diana.

Diana Patrascu face parte din comunitatea Safiticuminti, este o tanara absolventa a Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti si isi doreste sa creeze experiente prin tehnicile preferate in domeniul artelor vizuale. Expozitia Sense of order va avea vernisajul pe 15 mai, de la ora 19:00 si va putea fi vazuta pana pe 28 mai.

Iar pe 16 mai, de la ora 19:00, la Kulterra Gallery (str. Stirbey Voda nr. 104 – 106), este deschisa cu un vernisaj expozitia Quelque Chose a tanarului artist Stefan Matei prin care orasul, fabricile, productia in serie, toate aceste lucruri ce alcatuiesc tesutul cotidianului modern sustinut de productia in masa, vor fi puse sub lupa de catre artist, devenind intr-adevar o sursa de poezie, inspiratie si limbaj.

Confruntat cu abundenta si consumerismul secolului al XXI-lea, artistul este determinat sa descopere frumusetea fata de industrial. Aceasta revolutie industriala corespunde cu revolutia sensibilitatii artistice. Printr-un proces de reciclare poetica si artistica a realitatii urbane, industriale si publicitare, artistul poate innobila obiectele ce au fost preluat din viata de zi cu zi. El le supune unor modificari si procese, reusind astfel sa innobileze materialele, transformandu-le in ceva mai mult decat suma partilor lor. Lucrarile sunt create printr-o improvizatie calculata, artistul dorind sa acceseze inconstientul. Materialul intins pe panza este rearanjat si amestecat. Evoluand, intotdeauna, cu scopul final de a permite subconstientului sa dicteze rezultatul final al picturii.

„Nouveau Realistii au descoperit si cercetat natura moderna, iar natura moderna nu este un frumos peisaj romantic, si nici o compozitie renascentista, ci este in esenta orasul. Acest spatiu stimulant, masiv, realist si in acelasi timp uman.

Ma folosesc de diferite materiale si tehnici pentru a incerca sa recreez un tip de aspect infinit pe care un fel de obiect ce a fost ingropat sub moloz dupa un eveniment apocaliptic sau gasit pe suprafata unei planete nou descoperite ar putea sa-l aiba. Dezgropat dupa secole de descompunere si alterare. ”, spune artistul.

Stefan Matei a absolvit Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Specializarea Pictura si si-a completat studiile in Franta la Institut Supérieur des Beaux Arts de Besançon. El gaseste inspiratie in cotidian, obiectele din viata de zi cu zi capatand un nou sens prin lucrarile sale. Subiectul disecat prin aceasta serie de lucrari este rezultatul unei calatorii artistice ce incepe in Paris, mai exact, in timpul sederii artistului de un an in Franta in timpul careia a fost in contact direct cu lucrarile si stilul de viata al Nouveau Realistilor, o perioada care a lasat o amprenta profunda in expresia lui artistica.

Expozitia continua programul Feat. Kulterra, exponent al filozofiei Kulterra Gallery: deschidere si dialog marcat de curiozitate si de spirit de aventura. Feat. Kulterra este o usa deschisa, este vitrina dedicata invitatilor; coridorul care duce spre Kulterra Art Store ce va gazdui ”arta in vizita”, atat propuse de alte galerii cat si de catre artisti in mod direct. Vitrinele culoarului care dau inspre curte, vor avea un chip nou in fiecare luna, atragand atentia vizitatorilor cu privire la artisti care nu sunt in mod necesar reprezentati de Kulterra Gallery, ba chiar dimpotriva. De asemenea, alte galerii de arta vor putea iesi din propriile spatii, ”migrand” simbolic, selectiv si temporar in vitrinele dedicate proiectului.

Celula de Arta este reprezentata de un spatiu cu deschidere stradala, ce isi propune sa permita lucrarilor sa evadeze din spatiul clasic al galeriei pentru a interactiona cu un public nou, care nu obisnuieste sa participe la vernisaje si astfel, pentru ca nu mai exista o bariera fizica si temporala intre obiectul de arta si privitor, se creaza un dialog liber, direct si nonconformist.

Galeria vine in sprijinul creaţiei contemporane in ariile tematice ale artelor vizuale si incurajeaza dezvoltarea de noi forme de expresie artistica accesibila la orice ora pentru publicul stradal. Cu o prezenta de ~ 5 ani (2017 - 2022) pe scena artei din Bucuresti, Celula de arta a sustinut peste 100 evenimente (expozitii, performance-uri, live-uri) si a influentat modul de perceptie in ceea ce priveste expunerea obiectelor sau actelor artistice in fata publicului.

Noutatile din Celula de arta se pot vedea pe Facebook si pe Instagram.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea