Evenimente

# concurs muzica populara #festival national #benone sinulescu #muzica populara

Festivalul National Concurs de Muzica Populara ”Benone Sinulescu”, editia a cincea,va avea loc pe 17 si 18 iunie, la Targul Dragaica din Buzau

Ajuns la cea de a cincea editie, Festivalul National Concurs de Muzica Populara „Benone Sinulescu”, unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Romania, va avea loc in zilele de 17 si 18 iunie, pe scena Targului Dragaica, Buzau.

Evenimentul este organizat in fiecare an de catre Centrul Cultural Alexandru Marghiloman si Primaria Municipiului Buzau, in memoria regretatului artist Benone Sinulescu, simbol al muzicii populare romanesti care s-a stins din viata in luna noiembrie a anului 2021. Marele artist a lasat in urma sa o colectie veritabila de cantece populare de referinta, pentru care milioane de romani l-au iubit, l-au ascultat si l-au admirat. Dintre acestea amintim melodii precum „Radu mamii, Radule”, „Un bujor si-o garofita” sau „Mai Buzau rau inspumat”. Cariera sa muzicala a fost apreciata, de asemenea, pentru colaborarile muzicale de succes pe care le-a avut de-a lungul timpului cu numerosi artisti precum Irina Loghin sau trupa etno Ro-mania.

In cele doua zile in care se va desfasura Festivalul National Concurs de Muzica Populara „Benone Sinulescu”, pe scena celui mai targ atestat documentar din Romania, Dragaica, vor urca unii dintre cei mai apreciati artisti ai muzicii populare romanesti.

In prima zi a festivalului progamul va cuprinde recitaluri ale artistilor consacrati, Laura Lavric, Niculina Stoican, Florin Vasilica, Nemuritorii, Radu Ciordas, Ionica Stan sau Fetele din Botosani, dar si ale castigatorilor Marelui premiu al Festivalului, Ansamblul Dragaicutele, Ionut Cocos, Ziana Birdeanu, Daniel Breban, artisti tineri,ce bat la portile afirmarii. Ziua va avea ca eveniment de marca spectacolul oferit de Ansamblul de Muzica si Dansuri Populare Bulgare, considerati a fi unul dintre cele mai bune ansambluri private din Europa, ce vin de la Sofia sa ne arate de ce pana si celebrul artist englez, Ben Cross si-a dorit sa participe la productiile lor artistice, acesta jucand in productia celor de la Bulgare, „A Opta Minune a Lumii” rolul unui jurnalist irlandez ce cutreiera Bulgaria, alaturi de compozitorul maghiar, Bela Bartok, interpretat de Atanas Srebrev, artistul bulgar cu cea mai stralucita cariera in industria de film americana.", Nicolae Datcu, Traian si Valeria Ilea.

Programul Galei Laureatilor din cea de-a doua zi va fi urmat de recitaliuri  artistice de exceptie sustiunute de Nicolae Botgros si Orchestra Lautarii, Traian si Valeria Ilea, Vali Boghean Band, Mihai Ciobanu, Adrian Naidin, Emilia Dorobantu, Nicolae Datcu, Ilie Caras,  Lilia Rosca, Mihaela Tabura si Adriana Stuparu.

Programul artistic al celor doua zile de festival va incepe in jurul orei 17:00 si le va oferi tuturor celor prezenti oportunitatea sa petreaca in compania artistilor pana dupa ora 22:00. Prezentatorul festivalului, Sorin Ghilea, va intretine atmosfera pe parcursul celor doua zile, iar cunoscutul prezentator de televiziune, Dan Negru, va prezenta Gala de premiere, in calitate de invitat special, asa cum a facut-o inca de la prima editie a festivalului.

Ca si la editia precedenta, Concursul de Muzica Populara „Benone Sinulescu” al carui scop este acela de a descoperi noi talente, se va desfasura in peroada 17-18 iunie si va fi gazduit de Teatrul George Ciprian din Buzau, sambata intre orele 10:00 - 17:00.

Premiile concursului vor fi anuntate la scena mare a festivalului in cadrul festivitatii de premiere, duminica,  18 iunie, cu ora 17.00

Si in acest an, participantii sunt interpreti amatori din toata tara, cu varste pana la 30 de ani.

Concursul cuprinde trei sectiuni:

• solisti vocali Grupa 1 de varsta (concurentii cu varste pana la 12 ani);

• solisti vocali Grupa 2 de varsta (concurentii cu varste cuprinse intre 12 si 16 ani);

• solisti vocali Grupa 3 de varsta (concurentii cu varste cuprinse intre 16  si 30 ani).

Castigatorii Concursului de Muzica Populara ”Benone Sinulescu”, editia a V-a, vor fi validati de membrii juriului, compus din: Traian Ilea, Adrian Naidin, Nicolae Datcu, Ilie Caras, Radu Ciordas, Teodor Isaru si Adriana Stuparu.

Scurt istoric

Benone Sinulescu la data de 18 noiembrie 2021 s-a stins din viata la varsta de 84 de ani.

Nascut pe 24 mai 1937, Benone Sinulescu a inceput sa cante inca din adolescenta.

A debutat discografic in 1967, cu albumul omonim si cel mai recent, in 2011, a lansat un disc de colinde.

In decembrie 1967, i-a fost acordat Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a „pentru merite deosebite si indelungata activitate artistica”, prin  decret al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste Romania.

Presedintele Romaniei Ion Iliescu i-a conferit lui Benone Sinulescu, pe 29 noiembrie 2002, Crucea nationala Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea si transmiterea cu talent si daruire a unor opere literare semnificative pentru civilizatia romaneasca si universala”.

El i-a conferit pe 7 februarie 2004 si Ordinul Meritul Cultural in grad de Mare Ofiter, Categoria D - „Arta Spectacolului", „in semn de apreciere a intregii activitati si pentru daruirea si talentul interpretativ pus in slujba artei scenice si a spectacolului”.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea