Evenimente

#performance #brasov #femme fatale #femme monumentale

Femme Monumentale. Femme Végétale. – 3 performance-uri care activeaza spatii urban-montane din Brasov

Ce ne preocupa astazi ca persoane, artiste, mame, femei, adolescente? este una din intrebarile care stau la baza explorarii artistice Femme Monumentale. Femme Végétale., proiectul de sustinere, exprimare si angrenare sociala creat si implementat exclusiv de artiste, in perioada august – octombrie 2022, in Brasov. Demersul Asociatiei Developing Art, initiat de Madira in parteneriat cu I Dance You isi propune sa dezbata contextul cultural, social si profesional actual si schimbarile pe care acesta le determina in viata femeilor.

 

Proiectul si-a inceput cercetarea in Femme expérimentale - 5 intalniri experientiale via dans, sunet, intrupare si poezie in miscare ale femeilor si adolescentelor din Brasov participante, alaturi de artistele Zeyla Tomlyn, Anamaria Guguian, Ana Dragan, Negru Virginia si Oana Baluta si va continua cu trei performance-uri stradale adresate publicului larg, in care artistele din proiect vor genera noi abordari si reprezentari ale femininului - pe 28 septembrie, de la ora 18:00, la Cafe Central (strada Apollonia Hirscher 18), https://fb.me/e/2c16Sbooc, pe 9 octombrie, de la ora 17:00 la izvorul aflat pe promenada de sub Tampa si pe 15 octombrie, in poiana Saua Tampei.

“In cadrul atelierelor au fost reamintite, au iesit la suprafata si au prins voce si contur adevaruri stravechi ale femeilor, uneori doar soptite, alteori doar prinse in coltul ochiului, cel mai des doar gandite, care aveau nevoie doar sa fie rostite si auzite ca sa fiinteze din nou. Ne-am intors catre noi, am privit inauntru si ne-am dat seama ca prin dans, sunet, intrupare si poezie in miscare transcedem intr-un spatiu fara clisee, fara etichete, fara judecati, fara constrangeri, in care suntem vazute, ascultate si intelese, in care suntem. Asa ca, prin dans, sunet, poezie in miscare intrupam aceste mituri, arhetipuri si realitati ale Femeii proaspat redescoperite in cadrul primului performance urban-montan din seria de trei care vor avea loc in spatii publice din Brasov.

Care sunt pozitiile de putere ale femeii in contextul actual? Cum ne adunam direct din pamant curajul de a sta impotriva curentului? Care sunt sistemele regenerative prin care gasim inspiratie? Cum readucem placerea si bucuria in locurile si sistemele responsabile pentru traume anterioare? La aceste intrebari ne-am raspuns in procesul de cercetare, dar si la ateliere si prin performance-uri dam mai departe.” - transmit artistele din proiect.

Primul performance va avea loc miercuri, 28 septembrie, de la ora 18.00, in piateta de pe strada Apollonia Hirscher, in fata fostului Hotel Continental. Cunoscuta si sub numele de „Clopotul de Aur”, cladirea a adapostit in perioada interbelica unul dintre cele mai cunoscute bordeluri sau „case de perditii”, iar femeile care lucrau in acest loc erau cunoscute pentru frumusetea dar si educatia lor. Vorbeau cel putin 2 limbi straine si aveau venituri comparabile cu cele ale unui avocat in acea epoca. Performance-ul stradal ce va avea loc aici se va lega de istoria acestei cladiri si a acestui moment din viata orasului.

Performeri: Anamaria Guguian, Irina Marinescu, Oana Baluta, Zeyla Tomlyn, Alexa Papa, Negru Virginia, Ana Dragan. Performance-ul dureaza o ora, iar participarea este gratuita.

Al doilea performance are loc pe 9 octombrie si le reuneste pe artiste in jurul apeductului Christian Kertsch, un loc cu istorie si incarcatura natural-recreationala.  Ultimul performance, de pe 15 octombrie, parcurge un traseu in afara spatiului conventional de spectacol si le propune participantilor un traseu performativ catre poiana dinspre Saua Tampei, pentru care se fac inscrieri la contact@femmedigitale.ro.

Urmatoarele ateliere deschise publicului sunt:

  • 25 septembrie, ora 17:00 - Ana Dragan - Cuvantul, spatiul in miscare pe pamant, pe hartie sau in vant @ NUC, Lacea 4
  • 13 octombrie, ora 18:45 - Negru Virginia - Catre centrul pamantului si inapoi. Pentru forte noi // Practici de dans, relaxare si miscari contemporane @ Casa Armatei
  • 14 octombrie, ora 18:00 - Oana Baluta - Dansul, efectiv! - Miscare libera pentru adolescente @ NUC, Lacea 4

Inscrierile pentru ateliere se fac la contact@femmedigitale.ro iar parte din proiect este si platforma multimedia digitala femmedigitale.ro - menita sa sustina si sa promoveze artistele care locuiesc in Brasov.

‘Femme monumentale.Femme végétale.’ uneori reintepreteaza statutul unei femme fatale prin mituri si arhetipuri de care suntem mai mult sau mai putin constienti, alteori creeaza contexte de colaborari ce duc la o mai buna autocunoastere pentru a reprezenta monumente afective (f. monumentale).

Proiectul isi propune sa dea voce si miscare trairilor femeilor participante la ateliere-laborator (f. expérimental) prin trei performance-uri urban-montane (f. vegetale).

Femme monumentale.Femme végétale. este un proiect derulat de Developing Art, initiat de Madira in parteneriat cu I Dance You si finantat de Primaria Municipiului Brasov

Developing Art este o asociatie culturala dedicata facilitarii proceselor artistice catre public si imbunatatirii relatiei dintre artisti si public. DA a dezvoltat si coordonat un numar de proiecte culturale interdisciplinare care au ca prioritati dansul contemporan, mixed media, educatie si cercetare si arte vizuale. Co-fondatoarele si membrii asociatiei sunt activi pe scena de arta contemporana, bucurandu-se de colaborari atat nationale cat si internationale.

Madira - casa mamelor care si-au asumat rolul de creatoare si in afara spatiului domestic - este un cadru sigur de sustinere, miscare si de incubare profesionala a mamelor (singure) artiste independente prin rezidente de luat s p a t i u in Schei, Brasov. 

I Dance You este un proiect de comunitate initiat in Brasov in 2017 de catre artista independenta Anamaria Guguian. I Dance You promoveaza dansul ca pe o practica terapeutica dar si ca pe o forma de arta menita sa exprime, sa problematizeze si sa fascineze. Proiectul propune ateliere de dans pentru adulti si copii, performance-uri, interventii in spatiul public sau evenimente de comunitate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea