Evenimente

#galeria verticala #celula de arta #experiment

Celula de Arta deschide Galeria Verticala pe 21 mai, cu un performance experiment

 

Pe 21 mai galeria neconventionala Celula de Arta iese inca o data din vitrina-acvariu din B-dul Carol 53 si se extinde permanent cu Galeria Verticala din curtea Random Space (str. Popa Petre nr. 21), un nou spatiu de consum de arta ce ridica barierele clasice dintre lucrari si privitori. Deschiderea va avea loc incepand cu ora 19:00 si aduce publicului un performance-experiment de blind live painting.

 

            BLIND FIVE reuneste cinci dintre artistii Celulei de Arta: Alexandru-Stefan Raduta, Andreias Welther, Bogdan Negulescu, Gabriela Monica Tirziu si Norica Ioana Popescu iar conceptul performance-ului isi propune, prin negarea vizualului si suprapunerea a 5 limbaje artistice diferite, fara a fi influentate intre ele, realizarea unei singure lucrari.

 

Fiecare artist va avea, pe rand, 15 minute in care se va exprima legat la ochi pe o suprafata alba cu o tehnica proprie. Ordinea este aleatorie, prin tragere la sorti, evitand astfel vizualizarea rezultatului precedent, publicul fiind singurul care va vedea toate etapele performance-ului. BLIND FIVE reia experimentul BLIND FOUR, testat in Celula de Arta pentru prima data in 2018 de catre artistii Daniel Loagar, Andreea Toma, Andrei Cornea si Raluca Bajenaru.

            „Misiunea Celulei de Arta este sa elimine cortina care desparte publicul de arta. Nu e nevoie sa iti faci timp sa consumi arta, pentru ca, uite-o, e chiar in drumul tau, in timp ce-ti plimbi cainele sau dai o fuga pan' la Mega si acum iata, o gasesti si cand iesi la terasa la o cafea sau o bere. Nu e nevoie sa te gatesti frumos, nu e nevoie sa ai cunostinte in domeniu. Doar fii curios, arunca un ochi.

 

            Scoatem arta in strada din 2017, expunem artisti autentici si cu chef de joaca, fara a tine cont de CV-ul lor si Random Space ne-a pus la dispozitie inca un spatiu de experiment. Performance-ul BLIND FIVE, aceasta suprapunere subconstienta a cinci idei, o alaturare de imaginar, o eliberare de constrangeri prin negarea vazului, este cel de-al 106-lea eveniment pus la cale de Celula de Arta.”, spune Daniel Loagar, artist si co-fondator al Celulei de Arta.

 

            Alexandru-Stefan Raduta este un artist vizual stabilit in Bucuresti, a carui opera nu vine secondata de o explicatie discursiva, cat porneste spontan, este lipsita de intentie si se exprima pe sine, prin urmare orice forma de discurs nu ar face decat sa distraga atentia de la experienta reala a operei de arta. Caracteristici lui stilistice include personaje antropomorfe, sintetizarea formelor, tensiune compozitionala, atmosfera onirica si se exprima prin pictura, colaj, arta digitala, desen, linogravura.


               Andreias Welther si Norica Ioana Popescu sunt doi tineri artisti care impart acelasi drum atat in viata personala, cat si in sfera artistica, inca de cand s-au cunoscut, in urma cu mai bine de sapte ani, la liceul de Arte Plastice „Dimitrie Paciurea“ din Bucuresti. Au urmat specializarea Pictura la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti si, prin intermediul unei burse Erasmus+, si-au completat studiile de licenta la École Supérieure d’Art et Design, Grenoble, Franta. In prezent, sunt colegi in continuare, in primul an al studiilor universitare de masterat, urmand aceeasi specializare la UNArte Bucuresti.

            Bogdan Negulescu studiaza si lucreaza in Bucuresti. Este un artist in formare, avand ca scop cautarea prin culoare si experimentarea diverselor medii, de la hartie spre instalatii de lumina. A organizat in 2020 - Noaptea Alba a Galeriilor Bucuresti - “Students take over the street” si in 2021 - "Made in UNArte", alaturi de A S U N A B - Asociatia Studentilor UNArte Bucuresti.

            Gabriela Monica Tirziu este un artist vizual care concepe si abordeaza prin lucrarile sale o mitologie personala, redata printr-un filtru materist. Lucreaza intuitiv, plecand de la o stare efemera pe care o deconstruieste treptat, abordand deseori problematica lipsei de apartenenta la un la un loc fixat in spatiu si timp, stare acutizata treptat de-a lungul ultimilor ani. A studiat pictura, desen, sculptura, gravura, fotografie si tehnici de transfer in cadrul Universitatii de Arta si Design, Universitatea Nationala de Arta Bucuresti, Accademia di Belle Arti di Lecce si Accademia di Belle Arti di Macerata, locuri care au contribuit la formarea si preferinta pentru transdisciplinar, punctand nevoia pentru un obiectual si materie.

            Celula de Arta este reprezentata de un spatiu cu deschidere stradala, ce isi propune sa permita lucrarilor sa evadeze din spatiul clasic al galeriei pentru a interactiona cu un public nou, care nu obisnuieste sa participe la vernisaje si astfel, pentru ca nu mai exista o bariera fizica si temporala intre obiectul de arta si privitor, se creaza un dialog liber, direct si nonconformist.

 

            Galeria vine in sprijinul creaţiei contemporane in ariile tematice ale artelor vizuale si incurajeaza dezvoltarea de noi forme de expresie artistica accesibila la orice ora pentru publicul stradal. Cu o prezenta de ~ 5 ani (2017 - 2022) pe scena artei din Bucuresti, Celula de arta a sustinut peste 100 evenimente (expozitii, performance-uri, live-uri) si a influentat modul de perceptie in ceea ce priveste expunerea obiectelor sau actelor artistice in fata publicului.

Noutatile din Celula de arta se pot vedea pe Facebook si pe Instagram.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea