Evenimente

# stiint # the skeptic # the entropist # the somatist #art clinical tests #inscrieri #proiect #arta

The Somatist, The Entropist & The Skeptic - proiectul care mixeaza arta cu stiinta, lanseaza un apel deschis pentru inscrieri la „Art Clinical Tests”

„The Somatist, The Entropist & The Skeptic” este un proiect de cercetare si productie artistica al Asociatiei Qolony, aflat la intersectia dintre arta si stiinta, care se va materializa intr-o instalatie colectiva si participativa. Proiectul implica publicul in procesul de creatie al unei instalatii artistice inedite si ofera o experienta de descifrare a reactiei pe care o avem in interactiunea cu tehnologia.

 

Floriama Candea, Sabina Suru & Andrei Tudose si Catalin Cretu, cei patru artisti care se afla in spatele proiectului, alaturi de Cristian Balas (programator) si Dr. Victor Diculescu (cercetator la Institutul National pentru Fizica Materialelor), propun o explorare a felului in care oamenii reactioneaza la noile tehnologii nu doar la nivel fizic, ci si psihologic si relational, chestionand felul in care starea acestora de bine este sau nu in stransa legatura cu tehnologia.

Miza proiectului este sa genereze constientizare asupra responsabilitatii pe care o avem in relatia om-tehnologie, prin cercetarea capacitatii tehnologiilor de a fi un ghid invizibil al comportamentelor, obiceiurilor si starilor noastre fizice si emotionale. In acelasi timp, „The Somatist, The Entropist & The Skeptic” deschide o tema de discutie despre felul in care oamenii pot influenta, de fapt, noile tehnologii, arta fiind un mijlocitor al reprezentarii nevoilor, interactiunilor si ideilor lor.

In acest sens, in perioada 9 - 15 iunie, la Atelierele Malmaison din Bucuresti (Calea Plevnei 137C, etajul 2), Asociatia Qolony va organiza „Art Clinical Tests”, un eveniment in cadrul caruia publicul va interactiona cu echipa artistica si tehnica a proiectului, precum si cu tehnologiile folosite pentru realizarea instalatiei artistice.

Cei care doresc sa participe la „Art Clinical Tests” sunt invitati sa se inscrie pe http://qolony.eu/act/, unde isi pot alege data si ora, in functie de program: 9 iunie intre orele 18:00 - 22:00, in cadrul evenimentului Doi Joi, apoi 10 - 15 iunie intre orele 16:00 - 19:00.

In cadrul acestor sesiuni, echipa creativa si de cercetare a proiectului va putea testa atat premisele teoretice ale proiectului, gradul de implicare posibil al publicului, cat si tehnologiile implicate in dezvoltarea instalatiei artistice finale, in timp ce publicul va avea ocazia sa participe activ la crearea unor obiecte de arta inedite care sa le reprezinte starile si reactiile.

Evenimentul se va desfasura in doua spatii/ateliere de creatie:

 1.  Artificial Intimacy Lab (Laboratorul de Intimitate Artificiala)
Sabina Suru si Andrei Tudose propun participantilor la „Art Clinical Tests” o experienta ce graviteaza in jurul definirii tipului de relatie care se poate manifesta in interactiunea om - inteligenta artificiala: este masina o unealta, un asistent neutru sau o personificam si dezvoltam o relatie cu ea? In cadrul acestei sesiuni, participantii sunt invitati intr-o camera, singuri cu un algoritm de invatare automata conectat la un webcam, unde sunt liberi sa controleze aceasta interactiune, aratand ce si cat doresc masinii intr-un experiment de intimitate om-masina.

2. Synthetic Reactions Lab (Laboratorul de Reactii Sintetice)
Floriama Candea invita publicul sa doneze date fiziologice. Timp de 10 minute, fiecare participant interactioneaza cu o serie de obiecte ce ii vor monitoriza in timp real cativa parametri ai starii sale fiziologice (pulsul cardiac, conductivitatea pielii si activitatea electrica cerebrala), urmand ca transcrierile acestora sa fie transferate unor obiecte ce le vor interpreta vizual, sonor sau cinetic si care vor fi prezentate in instalatia finala a proiectului.

Cu toate datele adunate de computer sau de senzori, Catalin Cretu hraneste un algoritm de transformare in gest sonor a amprentelor digitale prin care atat tehnologicul cat si fiziologia corpului uman se exprima in lumea reala.

Mai multe detalii despre eveniment aici: https://www.facebook.com/qolony.eu/events/

Instalatia finala a proiectului va fi prezentata in luna septembrie la Simultan Festival Timisoara, precum si in cadrul unui eveniment in Bucuresti, care va avea loc la Rezidenta Scena9 (noiembrie - decembrie).

„The Somatist, The Entropist & The Skeptic” aduce in discutie obiceiurile folosirii unor tehnologii uzuale, incercand sa sublinieze felul in care consimtim si participam activ la producerea unor directii viitoare de dezvoltare a culturii si rutinei vietilor noastre de zi cu zi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea