Evenimente

# art machine #feminitate #arta

6 artiste impartasesc o perspectiva diferita asupra feminitatii, in martie la Art Machine

Intre 7 si 21 martie, la Art Machine, automatul de tip vending machine initiat de gruparea artistica Pastila Roz si amplasat in Bucuresti, in Carturesti Parklake, este disponibila colectia „Feminin”, in care 6 artiste talentate reprezentate de doua galerii de arta ale Bucurestiului, Celula de Arta si Safiticuminti, au contribuit cu cate 17 cartoline unice, desenate manual.

Artistele care semneaza lucrarile sunt: Andrada-Cristina Gheorghe, Cristiana Bucureci, Ingrid Odette Maschek, Ioana Cristodorescu, Louis Kareem Jamal si Maria Balan. Prin arta lor, fiecare dintre aceste artiste isi prezinta perspectiva proprie asupra feminitatii, explorand teme precum puterea, frumusetea, vulnerabilitatea si multe altele. De la abstract si modern la traditional si clasic, exista ceva pentru toata lumea in aceasta colectie uimitoare.

Despre artiste:

Andrada-Cristina Gheorghe este masteranda la Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, departamentul grafica. De-a lungul timpului a dezvoltat un interes pentru Ironie, care poate fi un instrument important in relationarea cu lumea exterioara si care ne poate ajuta sa facem fata mai usor dificultatilor care ne lovesc in diferite momente ale vietii. Ea foloseste o varietate de materiale si tehnici, de la traditional la digital, de multe ori fotografia fiind la baza proiectelor sale.

"Pentru mine cuvantul "feminin" exprima o stare de spirit care este legata de emotie si poate fi redefinita de catre oricine. Multi oameni asociaza energia feminina cu sensibilitatea, gingasia, vulnerabilitatea, etc. , insa nu ar trebui sa ne oprim doar la aceste notiuni. O persoana care se simte puternica se poate simti si feminina in acelasi timp, chiar daca termenul este asociat, de multe ori, cu masculinitatea."

Cristiana Bucureci a debutat in arta colajului in 2015 si pana in prezent a avut expozitii colective si individuale la Tel Aviv, la Bucuresti (de patru ori la Romanian Design Week), la Timisoara, Cluj si Iasi. Colajele Cristianei sunt o calatorie intr-o dimensiune retro-futurista, fiind realizate prin tehnica mixta de colaje analog si digitale. Acum zece ani a fondat agentia de publicitate Creionetica cu accent pe campaniile culturale si sociale.

"Feminitatea o traiesc prin toti porii, pentru mine e un mix de empatie, vulnerabilitate si putere. Exact ca o floare, gingasia si frumusetea ei fac fata unui climat auster. si aici fac o analogie cu societatea patriarhal-capitalista in care traim."

Nascuta la Bucuresti, Ingrid Odette Maschek a inceput sa deseneze la varsta de 3 ani. A urmat Scoala de Arta nr. 3 in paralel cu studiile si apoi Istoria Artei la Universitatea Bucuresti. Si-a inceput drumul ca artist independent prin publicarea lucrarilor pe blog-ul personal inthegridd, in prezent facand parte din portofoliul de artisti si echipa Safiticuminti.

"Feminitatea imi evoca anumite asocieri, comportamente, activitati si stari. Am crescut cu o notiune stereotipa a feminitatii pe care vreau sa o supun examinarii prin narativa proprie si sa adaug ce am descoperit ca fiind feminin."

Ioana Cristodorescu (n. 1999, Galati), urmeaza programul de masterat al Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, la clasa profesorului Petru Lucaci. In perioada facultatii studiaza un semestru cu bursa la Accademia di Belle Arti di Brera, Milano (2019-2020). in vara anului 2021 ajunge la Berlin, unde urmeaza un program de internship in cadrul Galeriei Plan B (Berlin, Germania). Pregatirea artistica a Ioanei Cristodorescu a inceput de timpuriu, in cadrul scolii de Arte Frumoase „Dimitrie Cuclin” din Galati (2007-2016) unde a studiat pictura si pian. Au urmat apoi studiile vocationale la Liceul Nicolae Tonitza in cadrul departamentelor fashion si pictura (2016-2018).

„Aleg sa prezint lumea exclusiv printr-o perspectiva subiectiva si o distorsionez pentru a creea emotie si pentru a evoca stari de spirit sau idei, cat se poate de variate. Caut sa exprim sensul experientei emotionale decat realitatea fizica. Consider ca expresionismul este o directie stilistica prin care imi pot exprima sentimentele cu privire la tot ceea ce inseamna arta “ca o oglinda a vietii”. Figurativul este prezent in fiecare dintre compozitiile mele , iar personajele realizate intr-o maniera subiectiva comunica cu elementele abstracte. Prin gestul expresionist imi doresc sa desprind esenta si sa descopar ipostaza oricarui lucru supus analizei. Feminitatea asa cum o vad eu reprezinta atitudine, stil, gratie si incredere!"

Louis Kareem Jamal (n.1998, YEM) studiaza in prezent la Universitatea Nationala de Arte, avand licenta in Arte Vizuale. Sursa inspiratiei artistice porneste din subconstient, unde experimenteaza trairile interioare in conformitate cu spatiul exterior.

"In miscarea femdom, feminitatea poate juca un rol complex si nuantat. Pe de o parte, multi practicanti de femdom imbratiseaza si celebreaza feminitatea ca o sursa de putere si dominatie. In acelasi timp, cultura femdom adopta adesea rolurile si asteptarile traditionale de gen, inclusiv cele asociate cu feminitatea.

Prin urmare, rolul feminitatii in cultura femdom este modelat de preferintele si experientele individuale ale celor implicati. Unii pot imbratisa roluri traditionale de gen si expresii ale feminitatii ca mijloc de a-si afirma dominatia, in timp ce altii pot respinge aceste norme in favoarea unei abordari mai fluide si netraditionale a genului si a dinamicii puterii."

Maria Balan (n. 1987, Campina) este un artist grafician stabilit in Bucuresti unde a studiat grafica la Universitatea de Arte si arhitectura la Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu“. Este implicata in diverse proiecte artistice si a participat, de asemenea, la o serie de expozitii nationale si internationale. In 2013 a luat premiul Bienalei Internationale de Afis si Ilustratie de Carte a Tinerilor Artisti din Timisoara. In 2015 a publicat in editie limitata o carte obiect care a devenit parte din selectia "carte de artist" a concursului "Cele mai frumoase carti din Romania". In 2019 a lansat cartea Anomalica, integral realizata manual in tehnica linogravurii, in cadrul evenimentului “One Night Gallery. Love. Maria Balan”. In zona de street art Maria activeaza in spatiul public indeosebi prin mici interventii de paste up realizate in diverse tehnici ale gravurii. Murale ale Mariei pot fi intalnite pe strazi din Bucuresti, Brasov sau Iasi.

"Pentru mine feminitatea poate fi definita in cateva cuvinte de mister, forta interioara, complexitate, visare, magie."
           
Proiectul Art Machine incurajeaza consumul sanatos de arta prin punerea in contact direct a artistilor cu publicul larg. Art Machine creeaza o oportunitate unica de a achizitiona lucrari originale de arta, intr-un format si la un pret accesibil, in acelasi timp oferind expunere si sustinere financiara artistilor implicati in proces. Din iulie 2020, a pus la dispozitia publicului 42 de serii de lucrari originale de la artisti.

“Art Machine este un automat de tip vending machine care distribuie lucrari de arta originale in schimbul sumei de 10 lei. Fiecare lucrare a fost desenata de un artist si poarta cu ea amprenta personala. Este practic o carte de vizita a artistului creata doar pentru voi. in acest fel va incurajam sa incepeti propria colectie de arta si poate chiar sa schimbati intre voi lucrarile care va plac. Arta tine si de placere, iar, in timp, colectiile pot deveni o oglinda a gustului personal.”, spun initiatorii proiectului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea