Evenimente

# forta creatorilor # classix festival #festival

Forta creatorilor ilustrata la Classix Festival 2023

Cea de-a patra editie a festivalului Classix s-a incheiat in valuri de aplauze pe 4 martie la Iasi, pe scena Teatrului National „Vasile Alecsandri”. Classix Festival 2023 a adus publicului sau prime auditii absolute, lucrari special comandate pentru festival, premiere nationale, precum si compozitori contemporani invitati sa participe la aceasta editie. Aventura clasica contemporana s-a remarcat atat prin efervescenta programului clasic si contemporan, prin experienta vizuala a concertelor, calibrul artistilor invitati, cat si prin deschiderea spre noi categorii de public.

 

„Fiind invitat ca prim compozitor in rezidenta al Classix Festival, nu stiam la ce sa ma astept. Ceea ce am descoperit m-a uluit. O echipa pasionata, tanara, dinamica, energica, profesionista si complet dedicata de muzicieni si organizatori in care arde pasiunea pentru muzica, sinergie, frumusete si transmitere. In acest moment, cred ca Classix este unul dintre cele mai inventive si elegante festivaluri de muzica clasica emergente din Europa.” a mentionat Martin Romberg, compozitorul in rezidenta al acestei editii.

Classix Festival 2023 a avut in cele 7 zile de festival 4500 de participanti la concerte, peste 1000 de participanti la activitatile educative si culturale, peste 70.000 de vizualizari ale transmisiunilor live, 130 de artisti si invitati internationali din 18 tari, 60 de voluntari si peste 50 de lucratori si profesionisti in industriile creative. Programul festivalului a inclus 8 concerte, 2 flashmob-uri in Iasi si Chisinau, 1 maraton de scurtmetraje, un tur ghidat, 2 expozitii, 5 dezbateri, un vernisaj, un workshop creativ si 68 de sesiuni de masterclass.

Cu sprijinul partenerului principal al acestei editii, Kaufland Romania, au fost organizate si o serie de evenimente conexe: masterclass-urile Classix in Art, de care au beneficiat 96 de tineri muzicieni din Iasi, Chisinau, Bucuresti, Constanta, Cluj-Napoca, concerte inedite in spatii neconventionale precum intr-o librarie din Chisinau si un flashmob la Aeroportul Iasi. Ilustrand faptul ca Implicarea face diferenta, a facilitat accesul la concerte a peste 150 de persoane in regim gratuit, respectiv: studentilor, refugiatilor ucraineni, donatorilor de sange si persoanelor cu dizabilitati.

Festivalul isi lasa amprenta in oras cu doua expozitii care pot fi vizitate in continuare: pana pe 15 martie poate fi vizitata la Palatul Braunstein expozitia „Gustav Klimt. Precursor al modernitatii” si pana pe 31 martie expozitia „Comorile Cracoviei” la Muzeul Literaturii - Casa Junimii. 

„Ne bucura si ne onoreaza caldura cu care publicul a primit intregul festival, iar faptul ca oamenii deja ne intreaba de editia urmatoare nu ne face decat sa ne dorim sa fim din ce in ce mai buni si sa le oferim o experienta de neuitat de fiecare data”, a declarat Patricia Butucel, directorul festivalului. 

Organizatorii au anuntat datele celei de-a cincea editie Classix Festival, care va avea loc in perioada 18 - 25 februarie 2024 la Iasi, iar un numar limitat de abonamente super early bird au fost puse in vanzare online si au fost sold out in mai putin de 24 de ore.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea