Dieta si nutritie

#produse esentiale #alimentatie vegana #stil de viata vegan

Top 6 produse esentiale pentru stilul de viata vegan

Dieta vegana este o dieta pe baza de plante, un stil de viata care impune excluderea totala din alimentatie a oricarui produs de origine animala: carne, lactate, oua, miere sau gelatina si a tuturor formelor de exploatare fata de animale pentru hrana, imbracaminte sau alte scopuri, asadar are o multime de beneficii si pentru mediul inconjurator. Dieta vegana se bazeaza pe alimentele de origine vegetala cat mai putin prelucrate sau rafinate: fructe, legume, cereale integrale, verdeturi, leguminoase, nuci, seminte si uleiuri vegetale. Adoptarea unui stil de viata vegan iti va imbunatati calitatea vietii, iar beneficiile pe care le va aduce in viata ta sunt considerabile: va contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare, iti va accelera metabolismul si te va ajuta sa pierzi in greutate, iti va mentine sanatatea pielii, te va ajuta sa ai o stare de spirit mult mai buna datorita  carbohidratilor complecsi prezenti care cresc hormonul serotoninei si reduc riscul de a dezvolta diabet. In cele ce urmeaza vei afla ce produse vegane gustoase poti include in alimentatia ta si cum te vor ajuta acestea sa iti mentii starea de bine si sanatatea.

Tofu

Tofu este o branza facuta din laptele obtinut din boabele de soia, nu contine gluten sau colesterol si este extrem de sanatoasa, datorita continutului mare de proteine, fier si calciu si al continutului scazut de grasimi saturate. Aceasta poate fi consumata si preparata in multe moduri: poate fi adaugata in supe, salate sau piureuri, poate fi prajita, fripta sau gatita la abur. Consumul de tofu aduce o multime de beneficii sanatatii: contribuie la reducerea nivelului colesterolului rau reducand riscul de hipertensiune arteriala, reduce riscul de osteoporoza, usureaza simptomele menopauzei, are un aport scazut de calorii fiind un bun aliat in curele de slabire, mentine nivelul de zahar din sange sub control si ajuta sistemul nervos datorita continutului de vitamina B1.

Untul de arahide

Untul de arahide este o sursa bogata de vitamina E, vitamina B6, niacina (vitamina B3), magneziu, zinc, fosfor si cupru si nu contine colesterol. Acesta este bogat in calorii si foarte satios, asadar este necesar sa fie consumat cu moderatie: nu este recomandat sa consumi mai mult de doua linguri de unt de arahide pe zi pentru a te bucura de numeroasele substante nutritive pe care acesta le contine. Alege un unt de arahide fara adaosuri sau indulcitori, care sa fie realizat 100% din arahide. Mentionam doar cateva dintre beneficiile acestuia: poate reduce riscul de boli de inima, poate contribui la pierderea in greutate prin promovarea satietatii, ajuta la gestionarea nivelului de zahar din sange, ajuta organismul sa lupte cu infectiile si are proprietati antioxidante. Untul de arahide poate fi consumat ca atare sau poate fi amestecat in iaurt, smoothie sau porridge.

Semintele de chia

Semintele de chia sunt foarte hranitoare datorita continutului bogat in fibre, proteine, acizi grasi Omega-3 si numerosi micronutrienti. Acestea pot fi consumate crude, pot fi adaugate in sucuri sau smoothie-uri, amestecate cu biscuiti, paste, cereale, iaurt, legume, orez, iar consumul zilnic recomandat este de 20 de grame. Semintele de chia au efecte protectoare asupra inimii si ficatului, dar si proprietati anti-imbatranire si anticancerigene, ajuta la mentinerea satietatii datorita continutului de fibre, contribuie la sanatatea creierului, prevenind deteriorarea acestuia, sunt benefice pentru sanatatea oaselor, a dintilor si a unghiilor, ajuta la reducerea inflamatiilor si imbunatatesc tranzitul intestinal.

Granola

Este un amestec crocant de fulgi de ovaz, mix de nuci, seminte si fructe uscate. Compozitia nutritionala si beneficiile acesteia variaza in functie de ingredientele utilizate. Daca acestea sunt echilibrate si contin fibre in abundenta si un continut scazut de calorii si zaharuri, atunci granola este o hrana nutritiva care ofera multa energie. Granola este bogata in vitaminele A, C si E, minerale, fibre, sodiu, potasiu, zinc, fosfor, calciu, magneziu, vitaminele B si fier. Consumul de granola ajuta la reducerea colesterolului si la scaderea in greutate, ajuta la reglarea digestiei, la scaderea tensiunii arteriale, la intarirea oaselor, imbunatateste aspectul pielii si al parului si este benefica pentru creier in multe moduri, datorita continutului de Omega 3.

Iaurturile vegane

Iaurturile vegane sunt o optiune sanatoasa si gustoasa pentru vegani. Acestea imita iaurtul traditional din punctul de vedere al texturii si aromei, dar nu sunt facute din lapte de origine animala, ci din soia, ovaz, nuca de cocos, migdale, caju sau altele. Iaurtul vegan este usor digerabil, contine minerale de calitate precum calciul, ajuta la scaderea in greutate, la controlul trigliceridelor din sange si la reducerea colesterolului rau. Iaurtul vegan poate fi consumat cu seminte de chia, susan, fructele preferate sau nuci, pentru a avea un aport nutritiv si mai bogat.

Fulgii de drojdie inactiva

Sunt un aliment foarte sanatos care poate fi introdus cu usurinta in alimentatie, sunt o sursa foarte buna de nutrienti deoarece contin proteine de calitate, acid folic, minerale, vitamine din grupa B-urilor si aminoacizi. Acestia se pot adauga in supe, se pot folosi ca si condiment in diverse mancaruri, se poate folosi peste paste in loc de parmezan, se pot adauga in salate, in omleta, in orez sau in piureul de cartofi. Fulgii de drojdie inactiva au o multime de beneficii pentru organism: sunt o sursa buna de vitamine si o sursa completa de proteine, acestia contin toti aminoacizii necesari pe care organismul nu ii poate produce, au un continut ridicat de fibre si ajuta la reglarea tranzitului intestinal, ajuta la ameliorarea unor probleme ale pielii precum acneea si mentin un nivel optim de colesterol.

Dieta vegana are o multime de beneficii pentru sanatate, insa aceasta necesita o planificare atenta a meselor pentru a asigura de fiecare data aportul necesar de nutrienti esentiali pentru a elimina riscul aparitiei unor dezechilibre nutritionale. Pentru a preveni aceste deficite, poate fi necesar sa compensezi cu anumite suplimente alimentare pentru a avea un aport adecvat de proteine, vitamine, minerale si acizi grasi esentiali.

FOTO: freepik.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare