Dieta si nutritie

#preparare cafea #preparare ceai #ceai #cafea

Mihaela Bilic: “ceaiul se infuzeaza mult, iar cafeaua putin”

 

Ceaiul si cafeaua sunt bauturile nelipsite din fiecare zi. Cu toate acestea, putini sunt cei care stiu cum sa le prepare corect pentru a se bucura de toate beneficiile lor. Iata ce spune nutritionistul Mihaela Bilic despre prepararea corenta a ceaiului si cafelei.

“Bine de stiut: ceaiul se infuzeaza mult, iar cafeaua putin🍵☕️

Desi au nume diferite, teina din ceai si cafeina din cafea sunt de fapt una si aceeasi substanta: trimetilxantina, un alcaloid cu efect stimulant pentru sistemul nervos si cardiovascular. Doi chimisti diferiti le-au descoperit si le-au denumit la diferenta de 10 ani, pe la 1800.

Desi molecula este aceeasi, concentratia difera de la o bautura la alta: cafeaua contine de 2-5 ori mai multa substanta activa decat ceaiul. In ceai exista taninuri care se leaga de teina/cafeina si ii intarzie absortia, deci efectul stimulant va fi moderat ca intensitate si va dura 3-6 ore. In schimb cafeaua are un efect tonic rapid, de intensitate crescuta, pe o durata de 2-3 ore.

Metoda de preparare influenteaza si ea concentratia de teina/cafeina:

🍵un ceai infuzat sub 2 minute va avea un efect stimulant mai puternic, efect care diminua daca infuzia este prelungita (taninurile blocheaza teina)

☕️cafeaua scurta (ristretto) are un continut mai mic de cafeina fata de un expresso lung, in care timpul de contact dintre apa si cafea este prelungit.

Raportat la 100 ml lichid, un expresso contine 130 mg cafeina, un ceai 20 mg, iar o cafea filtru/instant 50 mg. Raportat la portie, o ceasca de ceai sau o cafea expresso contin in medie 30 mg, iar o cana de cafea filtru 80 mg.

Cata cafeina putem consuma zilnic? Depinde de toleranta si bolile asociate, doza medie este de 200 mg, iar cea maxima de 400 mg…greu de atins🤓

Formula de calcul: greutatea X 6=doza maxima admisa, ceea ce inseamna 300mg cafeina/zi pentru o persoana de 50 kg.

O sa fiti surprinsi, avem doar beneficii daca consumam zilnic 2-3 cesti de cafea🤩 Cafea cu lapte si multa gheata, iata o idee de sezon savuroasa si racoritoare, care ne da energie si hidrateaza mai bine decat apa😜”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare