Dieta si nutritie

#nutritionisti #carne #creveti #oua

Ce este mai bine sa consumi? Carne, oua sau creveti? Nutritionistii au raspunsul!

Fie ca esti la dieta sau pur si simplu doresti sa faci alegeri sanatoase in ceea ce priveste alimentatia, cand vine vorba despre consumul de proteine, multe persoane se intreaba ce este mai bine sa consume. Ce proteine sunt mai putin daunatoare organismului. Lupta stransa se da insa intre creveti, carne si oua. Iata ce spun nutritionistii despre acestea:

“Carne, oua sau creveti?

In nutritie lucrurile nu sunt in alb si negru, nu exista alimente sanatoase si nesanatoase, fiecare ingredient vine cu bune si rele. Iar noi trebuie sa fim bine informati ca sa facem alegeri corecte.

Colesterolul, acizii esentiali Omega 3 si grasimile saturate sunt 3 elemente dificil de pus in echilibru. Omega 3 eficient pentru organismul uman provine din surse animale, dar ce te faci daca grasimea de porc are prea multe grasimi saturate iar galbenusul de ou prea mult colesterol?!?! Vrei sa o rezolvi pe una si se strica celelalte doua.

Sper ca stiti deja ca o mare parte din colesterolul din singe nu vine din mancare, ci il produce ficatul. Cat despre aportul de grasimi si colesterol din produsele animale, trebuie sa tinem cont de indicele aterogenic, el ne spune gradul de risc cardiovascular.

Va prezint rezultatele unui studiu nutritional care compara continutul de colesterol, grasimi saturate si indexul aterogenic pentru carne, oua si creveti.

La 100 g produs avem:

  • 10g grasimi saturate in carne, 4g in ou si 0,25g in creveti
  • 400mg colesterol in ou, 170mg in creveti si 80mg in carne.

Ce alegem?! Indexul aterogenic este 0,7 pentru carne, 0,4 pentru ou si 0,36 pentru creveti.

Concluzia? Crevetii sunt alegerea cea mai inspirata cand vine vorba de sursa de omega 3 cu index aterogenic minim.

Cu 100 g creveti acoperim 75% din necesarul zilnic de EPA+DHA, avem 110% din doza necesara de seleniu, 68% din cea de cupru si 52% din necesarul de fosfor. Cantitatea totala de grasimi din creveti este de 1% iar aportul de proteine cu toti aminoacizii esentiali prezenti este de 25%.

Acest studiu ofera o perspectiva noua pentru consumul de creveti, care pana acum erau acuzati ca au prea mult colesterol. Crevetii au mai putina grasime decat carnea, mai putin colesterol decat oul, multe minerale, acizi grasi omega 3, proteine de inalta valoare si fitonutrienti din familia carotenoidelor cu beneficii speciale pentru sanatate.

Stiu ca nu fac parte din obiceiurile noastre culinare, dar merita sa-i introduceti in meniu. Mai ales ca sunt curatati, pre-fierti si gata in cateva minute!”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare