Dieta si nutritie

#fibre #alimentatie sanatoasa #alimente fibre #fibre alimentare

Alimente bogate in fibre

Merele, perele, broccoli, porumbul, migdalele, fasolea sau avocado sunt doar cateva dintre alimentele naturale care contin cantitati importante de fibre. Fibrele alimentare sunt esentiale pentru organismul uman, stimuleaza digestia si previn depunerile de grasime.

Fibrele reduc si nivelul de zahar din sange , colesterolul si previn chiar cancerul de colon. De asemenea, fibrele previn si hemoroizii.

Din pacate, fibrele nu sunt consumate in cantitatile potrivite. Femeile trebuie sa consume zilnic peste 25 de grame de fibre, iar barbatii intre 35 si 40 de grame. De obicei, consumul de fibre este mai mic de 15 grame pe zi.

Este astfel foarte important sa consumi cat mai multe alimente bogate in fibre. Alege produse naturale si evita-le pe cele care au asa-zise "adaosuri de fibre".

Iata ce poti consuma:
 

Porumb


Porumbul este un aliment bogat in fibre si antioxidanti , substante extrem de benefice pentru organismul uman. 200 de grame de porumb contin 2 grame de fibre. Poti consuma porumbul in diverse mancaruri si salate. De asmenea, poti consuma si popcorn, insa fara sare sau grasimi.
 

Migdale


Migdalele sunt o sursa importanta de fibre, insa si de grasimi sanatoase si proteine. Aceste alimente au insa un continut caloric ridicat, asfel ca este indicat sa le consumi cu moderatie. 50 de grame de migdale contin 3 grame de fibre si 170 de calorii.
 

Fasole neagra


Fasolea neagra contine 15 grame la 200 de grame. De asemenea, sunt foarte bogate si in proteine. Culoarea inchisa este un semn al continutului ridicat de antioxidanti si flavonoide. Este insa indicat ca atunci cand consumi preparate cu fasole sa bei multa apa.
 

Avocado


Pulpa carnoasa si cremoasa a fructului de avocado este o sursa importanta de fibre. Un avocado intreg contine peste 10 grame de fibre. Avocado este si o sursa importanta de grasimi benefice pentru organism, care ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange si a afectiunilor cardiace.
 

Pere


Perele sunt unele dintre cele mai nutritive fructe si este indicat sa fie consumate cu coaja. Coaja perelor contine cantitati importante de fibre. De altfel, o para mica contine 5 grame de fibre.
 

Orez brun

Orezul brun are o aroma de nuca si un gust placut. Este si o sursa imporanta de fibre, o cana de orez brun avand peste 4 grame de fibre. De asemenea, consumul de orez brun reduce si riscul de diabet.
 

Linte


Lintea este una dintre legumele cu cel mai mare continu de fibre. 200 de grame de linte contin peste 15 grame de fibre. Cultivata din cele mai vechi timpuri, lintea este si o sursa importanta de proteine, vitamina B, fier si alte minerale.
 

Paste integrale


Pastele integrale contin cantitati mari de fibre si sunt foarte nutritive. Incearca sa inlocuiesti pastele din faina alba cu paste integrale si vei beneficia de numeroase avantaje.
 

Zmeura


Zmeura este un super aliment, extrem de bogata in fibre. 200 de grame de zmeura contine aproape 50% din necesarul zilnic. Zmeura este bogata si in antioxidanti. Poate fi consumata atat cruda, cat si in diverse preparate.
 

Broccoli


Broccoli este un aliment extrem de nutritiv, care ajuta la prevenirea cancerului. Contine si cantitati importante de fibre.
 

Mere


Merele sunt fructe gustoase, racoritoare si extrem de nutritive. Contin numeroase vitamine si minerale, insa sunt bogate si in fibre. Un mar mic contine peste 4 grame de fibre.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare