Cumpararea unei locuinte

#reabilitare #case #imobile #reabilitare fatade

Fatadele caselor, reabilitate gratis

Fatadele caselor celor nevoiasi la care le cade tencuiala ar putea fi renovate pe banii statului. Deputatii au adoptat obligativitatea reabilitarii imobilelor carora le cade tencuiala. Primaria poate renova fatadele caselor celor nevoiasi, iar Ministerul Dezvoltarii se ocupa de cladirile monument. Iata care sunt prevederile legii si cine va putea beneficia de ea:



Ce prevede legea


In cazul in care legea privind masurile de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a imobilelor va fi promulgata de presedintele Traian Basescu, primariile vor fi obligate, in maximum trei luni, sa inventarieze toate cladirile carora le trebuie renovata fatada si, dupa, sa notifice proprietarii imobilelor sa se apuce de zugravit.

O alta prevedere spune ca proprietarii caselor sau apartamentelor a caror tencuiala cade sau are o culoare inestetica pot sa se ocupe singuri de infrumusetarea fatadelor, in acest caz beneficiind de o scutire a platei impozitului pe o perioada de cinci ani. In plus, proprietarii caselor care decid sa-si repare casele de buna voie nu vor achita taxele necesare autorizarii lucrarilor.

Legea prevede si ca cei care nu vor putea beneficia de cofinantare sau de gratuitate la zugravirea si repararea fatadei imobilului pot lua credite de la banci cu garantie de la stat. Acesta trebuie rambursat in maximum cinci ani.


Cine poate beneficia


Cei care vor putea beneficia de aceasta lege trebuie sa aiba "venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câstigul salarial mediu net lunar pe economie", adica sub aproximativ 1.500 de lei si nu au mai mult de doua restante la utilitati.

In acest caz, primariile pot prelua integral sau partial costurile, in timp ce Ministerul Dezvoltarii va trebui sa reabiliteze imobilele monument istoric.
In cazul in care locuiesti in cladiri cu risc seismic de gradul I sau intr-un bloc prins intr-un program de reabilitare termica, nu vei putea fi amendat de autoritati pentru ca sunt problem cu tencuiala locuintei.


Conditii


In cazul in care locuiesti la bloc, pentru a putea beneficia de acest serviciu, cel putin 90% dintre proprietari trebuie sa fie de acord cu inceperea lucrarilor de reabilitare a imobilului, dar si in ceea ce priveste contractarea unui credit.

In cazul in care apar divergente si proprietarii nu cad de comun accord, primaria va amenda asociatia de locatari si poate decide sa reabiliteze blocul pe banii autoritatii locale, ulterior incercand sa-i recupereze de la proprietar pe cale legala.

Termenul pentru executarea lucrarilor de interventie va fi de sase luni de la data primirii de catre proprietar a unei notificari din partea autoritatii locale si poate fi extins doar cu cel mult doua luni. Si proiectarea poate fi finantata de stat.

Cei care vor lua credite de la banci, cu garantie de la stat, pentru a reabilita fatadele, trebuie sa stie ca nu toate lucrarile sunt eligibile. Potrivit legii, "reabilitarea structural- arhitecturala exterioara a constructiei" va consta in repararea zidariilor, tencuielilor, zugravelilor, dar si vopselilor.

Totodata, si inlocuirea tâmplariei exterioare cu tâmplarie performanta energetic, reparatia invelitorii si a terasei, inclusiv refacerea trotuarelor de protectie aferente constructiei, demontarea si remontarea instalatiilor si echipamentelor montate pe fatade si terase sunt lucrari agreate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cumparare-casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului