Cum sa...

#casa #familie #curatenie casa

Trucuri care functioneaza pentru o casa curata si ordonata

 

O casa permanent curata si ordonata poate parea o misiune imposibila, dar exista solutii care transforma acest deziderat in realitate. Secretul sta in organizare si in implicarea tuturor celor din familie, dar si in a face mereu cate ceva pentru a intretine curatenia si ordinea.

Curatenie in 5 minute

Aloca cinci minute, in fiecare zi, pentru o incapere sau o anumita zona a casei. Poate fi baia, un dulap din bucatarie, biblioteca sau un sertar din dulapul de haine. Regula poate fi aplicata de toti cei din casa, in camera lor.

Aceste cinci minute sunt suficiente pentru a face curatenie in baie. Atat iti trebuie pentru a sterge oglinda, a spala vasul de toaleta si chiuveta. Iti va ramane timp suficient pentru a matura, scutura sau schimba covorasele din baie. Deschide larg geamul sau porneste sistemul de ventilatie. Nu uita sa umpli rezerva de sapun, sa schimbi prosoapele si sa completezi suportul pentru rezervele de hartie igienica. Este indispensabila si este frustrant atunci cand nu gasesti un sul nou la indemana.

Tot de cinci minute ai nevoie pentru a pune holul in ordine si nu-ti va fi necesar niciun minut in plus pentru a sterge praful in living si a ordona pernele de pe canapea, pledul si telecomenzile. Foloseste mereu lavete curate si solutii cat mai naturale care sa poata fi aplicate in siguranta pe toate suprafetele. Si tine aceste „instrumente” ascunse, dar intr-un loc usor accesibil.

Strange dupa ce termini

Este valabil pentru oricare dintre camerele din casa, inclusiv pentru baie si bucatarie, indiferent care este activitatea desfasurata. De exemplu, incepe cu patul dimineata, pe principiul ai „terminat” de dormit si e momentul sa strangi dupa tine.

Procedeaza la fel cand prajitura este in cuptor sau mancarea in oala. Regula este valabila si atunci cand te ridici de la masa de lucru ori atunci cand seara de film in familie s-a terminat.

Un loc pentru fiecare lucru

Poate ca nu-i usor, dar este perfect posibil. Fiecare lucru din casa are un loc al lui, unde trebuie sa se intoarca dupa ce a fost folosit. Ai si beneficiul de a sti intotdeauna de unde sa-l iei atunci cand iti trebuie.

Stabileste un loc pentru maruntisurile pe care nu stii daca le pastrezi sau le arunci. Este un spatiu de triaj care poate fi o cutie, un sertar in hol sau un bol. Periodic, tot ceea ce se aduna acolo va fi verificat si aruncat sau pastrat, dupa caz. Procedeaza la fel cu cheile. Desemneaza un loc doar al lor. Vei elimina timpul pierdut pentru a gasi cheile de la masina atunci cand te grabesti.

Stabileste reguli

Stabilirea unor reguli si impartirea responsabilitatilor in cadrul familiei poate fi o strategie excelenta pentru a mentine casa ordonata. Evident, sarcinile vor fi alocate in functie de varsta si abilitatile fiecarui membru. Oricine poate duce gunoiul, strange jucariile si hainele imprastiate si toti isi pot pune rufele murdare la locul potrivit.

Atunci cand adultii respecta regulile din casa si cei mici vor face la fel. Mai mult, este o cale foarte buna prin care vei putea sa le dezvolti un sentiment de responsabilitate si respect pentru ceea ce este in jurul lor.

Programul administrativ saptamanal

Exista obiceiul curateniei de weekend, dar este mai util sa alegi o alta zi din saptamana pentru „mica curatenie”. Axeaza-te doar pe zonele critice din casa: bucatarie, baie, hol si camera de zi. Incepe prin a le pune pe toate la locul lor si apoi sterge praful, aspira si curata podelele.

Concentreaza-te in fiecare saptamana, suplimentar, asupra unei zone din casa. Fie vei sterge una sau mai multe ferestre, fie vei face ordine si pe terasa sau balcon, fie vei spala perdelele dintr-o camera, in functie de timpul pe care il poti aloca.

Si de data aceasta delegarea sarcinilor este utila si binevenita, pentru ca treaba va fi mai usoara pentru toti, puteti comunica, iar programul administrativ saptamanal nu va consuma mult timp pentru niciunul dintre membrii familiei.

In final, un sfat: plecand de la regula „curatenie in cinci minute”, impuneti ca fiecare din treburile care tin de curatenie si ordonarea lucrurilor sa dureze exact atat cat planifici, niciodata mai mult.

Foto: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea