Cum sa...

# crestere chirie # patanie chiriasa # povesti de viata #proprietar #chirias #chirie

Patania unei chiriase. Proprietara a crescut chiria cu 22,5% pentru a-si finanta stilul de viata extravagant

Un proprietar a decis sa creasca chiria cu 22,3% pentru a-si putea sustine stilul de viata extravagant. Povestea unei chiriase a ajuns celebra pe internet dupa ce aceasta a povestit despre patania petrecuta pe reteaua de socializare Tik Tok. Multi alti chiriasi au povestit ca au trecut prin aceeasi problema.

Proprietara a crescut chiria cu 22,5% pentru a-si sutine stilul de viata

Proprietara are spre inchiriere mai multe locuinte. Acesta este singurul ei venit, unul deloc de neglijat. Insa stilul de viata extravagent pe care aceasta il duce, impreuna cu fiica ei (care de asemenea este adult si, aparent, nu are un loc de munca) nu se mai incadreaza in veniturile pe care le are.

Pe de alta parte chiriasa are venituri mici, deoarece este studenta, iar aceasta crestere a chiriei nu este deloc de neglijat. Ba din contra!

Suparata de situatia aceasta, chiriasa a postat pe TikTok un video in care explica prin ce a trecut. De asemenea, le incurajeaza pe propietara si pe fiica ei sa-si gaseasca un loc de munca, dupa ce chiria i-a fost majorata in beneficiul financiar al acestora.

Intr-un videoclip TikTok care a fost vizualizat de peste 700.000 de ori, utilizatorul @sleepy.w1llow, o studenta din SUA, a explicat de ce chiria i-a fost marita brusc de catre proprietarul ei. Potrivit studentei, proprietarul ei a vrut sa obtina fonduri pentru a-i sustine stilul de viata pe care ea si fiica ei il au, cerand mai multi bani tuturor chiriasilor. 

"Proprietarul explica faptul ca trebuie sa mareasca chiria cu 22,5%, pentru multiplele sale case, pentru a plati pentru stilul ei de viata si al fiicei sale adulte", a scris ea in textul suprapus peste videoclipul sau. Locatara a sugerat o alta idee pentru ca proprietara sa castige niste bani in plus, care nu implica suprataxarea chiriasilor. "Poate ca ar trebui sa-ti gasesti un job", a adaugat ea. "Sau inceteaza sa te mai bazezi pe studenti pentru a-ti finanta stilul de viata si a-ti intretine casele pe care le detii!".

Peste videoclip se aude o melodie ale carei versuri spun: "Te iubesc, dar nu! Putem gasi ceva de facut pentru tine, pe scena". Acestea dau mesajului transmis de studenta un impact mai puternic.

 

@sleepy.w1llow jokes on her ive had an illegal hamster all year !! #landlord #landlordsfromhell #costoflivingcrisis #helpmeplease #studentlife ♬ Twin Size Mattress - The Front Bottoms

Nu este singura care a trecut prin asta. Alti chiriasi au povestit pataniile lor, in comentarii

Chiriasa nu este singura care a avut aceasta problema cu proprietarul. Alti utilizatori TikTok s-au ingramadit la sectiunea de comentarii pentru a-si impartasi propriile experiente care sunt similare, sustinand ca motivatia pr]oprietarilor sunt cheltuielile personale.

"Si proprietarul meu a facut asta. Dar a folosit banii pentru a merge in vacanta. Urasc locul asta si incerc sa ma mut, dar nu-mi pot permite sa platesc trei chirii acum”, spune un internaut, facand referire la faptul ca pentru a se muta trebuie sa dea nu doar banii pentru chirie ci si o asigurare, in avans.  

"Al meu adauga "costuri suplimentare" cu 24 de termene scadente si am aflat de la prietenii lor ca fac acest lucru deoarece raman fara bani in urma cheltuielilor personale.”, a comentat un alt utilizator.

Alti utilizatori i-au propus sa se mute in alta parte si sa o lase pe proprietara fara venituri. Altul i-a propus "Sa gateasca o gramada de untura si sa o toarne in toate canalizarile". 

Cu toate acestea, altii sustin ca a fi proprietar este o meserie si ca au dreptul sa mareasca chiria chiriasilor lor in orice moment. "Din punct de vedere tehnic, aceasta este treaba ei (n.r. - a proprietarului)", a comentat un utilizator.

Care sunt greselile proprietarei

Desigur, este dreptul oricarui proprietar sa mareasca tariful pentru chirii, mai ales avand in vedere ca toate preturile au crescut, peste tot in lume. Insa proprietara a facut doua greseli colosale.

In primul rand, nu a tinut cont ca un student nu isi poate permite o chirie mare. Prin urmare, daca voia sa castige bani frumosi din chirii trebuia sa inchirieze locuintele unor persoane mature, cu venituri sigure, care sa le permita sa acopere toate cheltuielile necesare.

A doua greseala pe care a facut-o este motivul pe care l-a dat pentru cresterea chiriei.

Ce sa faci pentru a nu trece printr-o situatie similara

In primul rand, daca decizi sa stai in chirie, indiferent de tara si orasul in care te afli, este important sa nu inchiriezi direct de la proprietar ci sa apelezi la o agentie. In acest fel ai siguranta ca proprietarul va respecta prevederile legale privind inchirierea spatiului, dar si a costurilor. In acest caz nu te vei putea trezi peste noapte cu o chirie mult mai mare, iar proprietarul trebuie sa anunte, in baza contractului, cu 30 de zile (sau o alta perioada stabilita in contract) inainte de a creste pretul.

De asemenea, cresterile vor avea loc in functie de legile tarii in care te afli si nu vei ajunge in situatia in care chiria va creste de catev ori pe an.   

In cazul de fata nu este clar daca proprietarul chiriasului care a postat videoclipul avea sau nu dreptul sa ii mareasca chiria pentru a-si achita cheltuielile personale, iar alti utilizatori TikTok au sfatuit-o sa apeleze la ajutor juridic. Tocmai de aceea este esential iti intelegeti drepturile in calitate de chirias si sa cunoasti legile specifice privind chiria din zona/tara in care te afli.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare