Cum sa...

#pereti licheni stabilizati #licheni stabilizati

O scurta introducere in peretii verzi din licheni stabilizati

Montarea unor pereti verzi cu licheni stabilizati pentru decorarea spatiului personal, restaurantelor, hotelurilor, receptiilor, pensiunilor, spa-urilor si nu numai, reprezinta o metoda de finisaj spectaculoasa, care ajuta, totodata, la crearea unui mediu mai sanatos. Astfel de elemente versatile, cu rol functional si estetic, sparg mononotonia in orice incapere cu un design neinspirat, reprezentand o solutie viabila pentru proiectele creative.

 

Ce sunt peretii verzi din licheni stabilizati?

Un perete verde este panoul vertical in interiorul sau pe suprafata caruia sunt montati licheni, respectiv, plante naturale, trecute printr-un proces de conservare cu ajutorul glicerinei si a rasinilor cu scopul de a-si mentine aspectul viu pentru cat mai mult timp. Aplicarea lichenilor stabilizati se realizeaza pe o suprafata suport, cu diferiti adezivi, aducand valoare si beneficii nebanuite unei amenajari interioare.

Lichenii pot decora panouri si pereti verzi, singura limita a specialistilor in domeniu fiind imaginatia. Produse hand-made, unicate, originale si naturale, peretii verzi din licheni stabilizati confera un aer estetic, avand, in acelasi timp, un rol functional in incaperile mari sau mici. Astfel de gradini verticale, realizate din plante naturale, pot fi pozitionate pe suport de lemn in orice dimensiune si in orice forma, dand nastere unui spatiu extrem de captivant pentru orice iubitor de design biofilic.

Care sunt beneficiile unor pereti verzi din licheni stabilizati?

Un perete cu licheni decorativi nu necesita intretinere, indiferent de forma sub care a fost montat. Structura genetica a plantelor decorative este stabilizata tocmai pentru a asigura utilizarea lor in conditii de siguranta. Peretii verzi cu licheni nu contin alergeni, insecte ori paraziti, fiind siguri in utilizare chiar si pentru persoanele cu diferite sensibilitati.

Datorita faptului ca lichenii stabilizati nu se mai dezvolta (nu mai cresc), acestia nu necesita toaletare, ca de altfel, un sistem de irigare, se adapteaza la umiditatea din incapere, iar pentru conservarea aspectului nu au nevoie decat de o simpla udare prin pulverizare. Fiind trecuti printr-un proces de stabilizare, lichenii decorativi din compozitia unor pereti verzi isi pot mentine aspectul pana la 15 ani, inclusiv in absenta luminii.

In completarea caracteristicilor unui perete licheni vine imbunatatirea calitatii aerului in incaperea in care panoul verde este montat. Poluantii din aer se depun pe licheni, in timp ce bacteriile benefice ale plantelor decorative transforma poluantii nocivi in biomasa pentru „materialul viu” ce alcatuieste peretele verde. Praful din atmosfera este si el absorbit de peretii verzi din licheni stabilizati, rezultatul constand intr-o calitate a aerului din spatiul interior net superioara.

Peretii verzi cu licheni decorativi functioneaza, totodata, ca un strat suplimentar al izolatiei fonice, reducand zgomotul ambiental. Spre exemplu, montarea unui perete licheni intr-o zona aglomerata poate reduce poluarea fonica cu pana la cinci decibeli.

Intretinuti corect, peretii verzi nu au un mod de ingrijire complicat, necesitand doar un minimum de atentie:

  • Pentru a nu-si schimba culoarea si modifica volumul, umiditatea din incaperea in care au fost amplasati nu ar trebui sa scada sub 30%. In caz contrar, pentru a nu deveni casanti, se recomanda pulverizarea usoara cu apa a lichenilor, pentru a-si reveni la starea initiala.
  • Locul in care peretii verzi vor fi expusi trebuie ferit de surse de caldura, de razele solare, de lumina lampilor cu halogen si de bataia directa a aparatelor de aer conditionat, pentru a se evita deshidratarea rapida a plantelor si scurtarea duratei lor de viata.

Peretii verzi sporesc productivitatea, creativitatea, sentimentul de fericire si bunastare. Culoarea, textura si forma ajuta la o „evadare” calmanta in natura, ducand imbinarea dintre exterior si interior la un nivel cu totul nou. Rezultatele constau in crearea unor spatii relaxante si energizante in acelasi timp, cu beneficii uimitoare atat pentru atmosfera incaperii, cat si pentru starea de spirit a celor care adopta un design biofilic, verde, natural, pentru o amenajare interioara cu stil.

FOTO: adryiart.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare