Cum sa...

#decorare spatii mici #amenajare spatii mici

Depozitare inteligenta, potrivita pentru spatii mici

Cand vine vorba de spatii de depozitare parca niciodata nu poate fi vorba de prea mult sau suficient. Ne place sa adunam lucruri si sa le pastram, in ideea ca nu se stie niciodata cand va fi nevoie de ele. Acum, serios, de cate ori n-ai aruncat un obiect si peste cateva zile ti-ai dat seama ca ai fi avut mare nevoie de el? Lucrurile devin si mai serioase in cazul locuintelor nu tocmai generoase pentru ca nu poti renunta la obiecte doar pentru ca nu stii unde sa le mai pui. Tocmai de aceea i-am cerut specialistului MamBricolaj, Ioana Gavan, sa ne pregateasca cateva idei esentiale de depozitare, potrivite pentru spatii mici.

 

Idei de depozitare pentru bucatarii mici

Bucatariile mici sunt o reala provocare, mai ales pentru cei carora le place sa gateasca, dar si sa stea la masa pentru povestile de peste zi. E important sa te folosesti de fiecare spatiu si chiar sa gandesti neconventional ca sa obtii cat mai multe spatii de depozitare si cat mai utile.

Intr-o bucatarie mica dulapurile nu sunt niciodata suficiente si nici suficient de incapatoare, dar poti oricand compensa acest neajuns cu ajutorul organizatoarelor pe care le poti instala pe rafturi si chiar in sertare.

Tavitele suprapuse iti permit sa imparti tacamurile si celelalte ustensile atat de necesare in functie de cat de des le folosesti. Le pui la suprafata pe cele de zi cu zi si dedesubt pe cele folosite mai rar. Cu ajutorul unor astfel de organizatoare vei avea mereu ordine in sertare, vei sti mereu unde este presa de usturoi sau lingura de spuma si vei uita de rascolitul continuu printre ustensile tocmai cand se pregateste mancarea sa dea pe foc sau trebuie sa amesteci urgent in mamaliga.

Rafturi de depozitare pentru dulapuri, etajere extensibile, suporturile pentru tigai si capace, suporturile suspendate sau cele rotative, rafturile extractabile, organizatoarele cu trepte, cosuril de depozitare pentru rafturi, toate sunt solutii pe care le poti adapta mobilierului deja existent ca sa beneficiezi de fiecare coltisor al acestuia.

Pe peretii pe care nu exista deja dulapuri poti monta etajere pe care poti depozita borcanele cu condimente, pahare sau chiar farfurii pe care le folosesti zi de zi. Tot peretii ii poti folosi ca sa montezi un suport magnetic pe care sa depozitezi cutitele, cuiere pentru ustensile si chiar capace de oale sau tigai. Prosoapele de bucatarie, manusile, o foarfeca pot fi si ele asezate pe agatatoare autoadezive sau care se aseaza pe usile dulapurilor.

Daca ai o camara poti atarna pe interiorul usii elemente de depozitare in care sa tii sacosele, plicurile cu condimente sau lucruri precum foliile alimentare, pungile pentru sandvisuri, capacele pentru borcane etc. Cosurile de depozitare pot fi si ele de mare ajutor ca sa pastrezi ordinea in diverse lucruri, inclusiv pentru pastrarea legumelor, a conservelor sau a borcanelor cu dulceata.

Idei de depozitare pentru bai mici

Nu putine sunt situatiile in care, dupa ce ai montat cada sau dusul, chiuveta, wc-ul si poate, cu ceva noroc, masina de spalat rufe constati ca nu prea mai e loc de altceva. Si nu e deloc dezirabil sa nu ai acces la prosoape atunci cand iesi din dus sau la sapun cand se termina cel utilizat in mod frecvent.

Primul si cel mai la indemana spatiu pe care il poti folosi este cel de sub chiuveta, asa ca una cu dulap incorporat este perfecta pentru a depozita de la hartie igienica si prosoape la solutii de curatat. Poti opta si pentru un dulap-oglinda, in acest fel castigand spatiu in plus pentru cosmetice si produse de igiena. Deasupra wc-ului poti monta un alt dulap, o etajera cu picioare inalte sau pur si simplu niste rafturi montate direct in perete.

Suportii de tip cosulet montati in peretii de langa cada sau dus vor gazdui toate produsele de care ai nevoie in acest sens, iar carligele nu sunt niciodata prea multe, mai ales daca sunt mai multi membri intr-o familie. Vei putea atarna prosoapele, halatele de baie, plasa cu jucariile de baie ale copilului si chiar organizatoare de perete, textile sau cu cosulete.

Idei de depozitare pentru camere mici

Vorbeam la inceputul articolului de faptul ca avem mereu o multime de lucruri de depozitat si ca nu putem renunta la toate, dar si e un mare dar, de multe ori sunt lucruri pe care stim clar ca nu le vom mai folosi vreodata si totusi nu ne induram sa renuntam la ele, fie ca vorbim de patutul de bebelus al copilului care se pregateste de admiterea la liceu sau de haine care nu ne mai vin bine sau care nu se mai potrivesc deloc cu stilul vestimentar actual. Asa ca inainte sa te apuci de organizat noi spatii de depozitare fa si un decluttering serios.

In living mobilierul modular este o solutie excelenta ca sa profiti la maximum de spatiul avut la dispozitie si ca sa depozitezi orice ai nevoie, de la carti, CD-uri si placi de vinil la albume foto, acte si chiar paturi sau haine. Poti folosi pentru peretii ramasi liberi rafturi pe care sa poti depozita obiectele de decor preferate, fotografiile de familie, lumanari parfumate si flori care sa inveseleasca atmosfera. Iar pe jos poti opta pentru cufere sau cosuri in care sa asezi paturi pentru serile racoroase sau perne si lenjerie de pat pentru musafiri.

Daca holul iti permite, poti aseza si aici mobilier modular ceva mai ingust unde poti depozita jucariile copiilor, jocuri de societate sau orice alte lucruri multe si marunte carora nu le gasesti niciodata locul.

Si dormitorul poate fi optimizat, oricat de mic ar fi. In locul unei tablii de pat clasice alege una cu spatii de depozitare incluse. Asa vei avea mai mult spatiu pentru cartile preferate, pentru o lampa sau un cos cu pot-pourri aromat, dar si pentru cateva flori care sa improspateze atmosfera. Spatiul de sub pat poate fi si el folosit pentru depozitarea pernelor, paturilor si a hainelor de iarna, pe tip de iarna, puse in saci care se videaza. Sau poti opta din start pentru un pat cu sertare in care vei putea tine lenjeria de pat si multe altele, recomanda designerii MamBricolaj.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea