Cum sa...

#burete de bucatarie #microbi periculosi #burete #microbi #bacterii

Buretele de vase, de 200.000 de ori mai murdar decat toaleta. Tu cat de des ii schimbi?

Stiai ca buretii de bucatarie sunt adevarate focare de infectii? Acestia sunt de 200.000 de ori mai murdari decat scaunul de toaleta, potrivit cercetatorilor.

 

Poate fi o surpriza pentru multe persoane, insa buretele de bucatarie este unul dintre cele mai murdare lucruri din casa. Acesta este de 200.000 de ori mai murdar decat un scaun de toaleta. Este urmat de unstensilele de curatat si carpele de bucatarie. Si nu sunt doar bacteriile inofensive cele care se ascund pe carpele si ustensilele de curatat, ci si bacterii foarte periculoase.

Expertii au facut legatura intre germenii care se gasesc pe bureti, carpe si tocatoarele din bucatarie si o bacterie care poate provoca paralizie.

Potrivit unui studiu nou s-a descoperit ca exista aproximativ 10 milioane de bacterii pe fiecare centimetru patrat al unui burete de bucatarie si un milion  de bacterii pe fiecare centimetru patrat al unei carpe de vase. 

“Si ar fi mai bine sa tai legumele pe un scaun de toaleta decat pe un tocator, cand vine vorba despre germeni”, au afirmat oamenii de stiinta, potrivit sundaytimes.lk. Prin aceasta afirmatie, oamenii de stiinta atrag atentia asupra faptului ca pe tocator se gasesc o multime de bacterii periculoase, acestea transmitandu-se apoi e alte suprafete, dar in special pe buretele de vase si pe carpa de vase.

Dr. Charles Gerba, profesor de microbiologie la Universitatea din Arizona, conduce studii privind modul in care bolile sunt transferate prin intermediul mediului inconjurator. Munca sa presupune prelevarea de mostre de pe diverse obiecte de uz casnic si masurarea tipului si dezvoltarii bacteriilor. Acesta a declarat pentru BBC ca scaunul de toaleta este unul dintre cele mai curate lucruri pe care le vei intalni in casa, in ceea ce priveste microorganismele.

Buretii, carpele de vase si pungile reutilizabile, pline de microbi periculosi

Dr charles Gerba a atentionat asupra faptuli ca ar trebui sa fim mai ingrijorati de alte obiecte de uz casnic, cum ar fi buretii, carpele de vase si pungile de cumparaturi reutilizabile, deoarece pe acestea se regasesc microbi extrem de periculosi, dar si in numar foarte mare.

Profesorul Hugh Pennington, unul dintre cei mai importanti microbiologi din Marea Britanie, a fost de acord ca bucataria si in special buretele se numara printre cele mai murdare locuri din casa.

"Ar fi bine sa folositi buretele pentru a spala vasele, stergand mancarea de pe farfurii in apa fierbinte, dar niciodata, niciodata sa nu folositi un burete sau o laveta pentru a sterge o farfurie.

Exista o stiinta pentru acest tip de lucru, si nu este o stiinta a rachetelor. Exista o anumita cantitate de bun simt”, a declarat Hugh Pennington pentru MailOnline.

Campylobacter – o bacterie care poate provoca paralizie, pe buretii de bucatarie

Profesorul Pennington a declarat o bacterie numita campylobacter - care poate provoca paralizie - se gaseste in mod obisnuit pe buretele de bucatarie.

"Este o bacterie naturala si provine de la pasarile de curte. Poate provoca ceva numit sindromul Guillain-Barre. Nu afecteaza gandirea sau simtirea, dar se poate raspandi la nervii periferici din jurul creierului si poate afecta miscarea. Oamenii pot fi efectiv paralizati", afirma profesorul Pennington, potrivit sundaytimes.lk.

In majoritatea cazurilor, oamenii se vor face bine, dar recuperarea poate dura saptamani, luni sau chiar ani pana la recastigarea mobilitatii complete.

“Intotdeauna cel mai murdar lucru, de departe, este buretele de bucatarie”, adauga John Oxford, profesor de virologie la Universitatea din Londra si presedinte al Consiliului de Igiena - organismul care compara standardele de igiena din intreaga lume.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare