Cum sa...

#plase ferestre #plase #plase de insecte

De ce sa-ti faci singur plasele de insecte si care sunt pasii de urmat

Cum a inceput vara, cum si-au facut aparitia si toate insectele suparatoare care-ti pot face viata un calvar daca nu-ti pazesti geamurile. Tantarii, mustele si plosnitele marmorate abia asteapta sa se strecoare in case si greu mai scapi de ele daca reusesc sa faca asta. Solutia este sa te asiguri ca geamurile tale au plasele de insecte intacte si sa le schimbi daca vezi ca s-au deteriorat. Specialistul MamBricolaj, Mihai Seitan, a pregatit mai multe sfaturi de mare ajutor daca vrei sa-ti faci singur plasele de insecte, fara sa mai depinzi astfel de programul altora si la un pret fara concurenta.

Cum iti faci singur plasele de insecte

Nimic nu se compara cu aerul racoros al noptii care iti intra prin geamurile largi deschise in toiul verii. Placerea poate deveni insa rapid neplacere daca odata cu aerul intra si tantarii. Se alege praful de linistea si odihna ta daca te apuci sa plesnesti in stanga si-n dreapta incercand sa scapi de atacatori.

Ca sa nu ajungi intr-o asemenea situatie ia masuri si acopera geamurile si usa de la balcon cu plase de insecte. Le poti face chiar tu cu un pic de rabdare si materialele potrivite: profil de aluminiu special pentru plasele de insecte, cheder, coltare de prindere, balamale, sistemele de inchidere, manere, coltare pentru intarire, suruburi autoperforante si, bineinteles, plasa speciala pentru tinut insectele la distanta.

Pana sa incepi insa cumparaturile ai nevoie sa masori cu atentie spatiile in care urmeaza sa montezi ramele. Pentru asta iti recomandam sa masori golul dintre tocurile geamului sau ale usii, de la o garnitura la cealalta, atat pe latime, cat si pe inaltime, in cel putin 2 puncte. La cota cea mai mica dintre acestea mai adaugi inca 5 centimetri si in acest fel vei avea dimensiunile necesare pentru plasele de insecte.

Pentru ca lucrurile sa mearga cat mai bine trebuie sa mai tii cont de 2 lucruri. Primul este legat de faptul ca montarea plaselor se face in mod ideal pe ferestre cu o singura deschidere. In cazul in care avem de-a face cu 2 deschideri nu se poate asigura o etansare optima.

Al doilea lucru pe care trebuie sa il iei in calcul inainte de a cumpara materialele este legat de spatiul exterior. Trebuie sa verifici daca rama existenta permite montajul plaselor, iar pentru asta trebuie sa tii cont si de dimensiunile balamalelor si ale sistemului de inchidere al ramei. Sunt cazuri, in special la blocurile reabilitate, dar nu numai, in care o parte din rama ferestrei a fost acoperita cu polistiren sau a fost zidita si atunci spatiul ramas nu mai este suficient pentru montarea plasei de insecte.

Odata rezolvate masuratorile si cumparaturile te poti apuca de treaba. Primul pas – taierea profilelor de aluminiu conform dimensiunilor deja stabilite. Poti folosi pentru asta o masina de taiat cu panza, un fierastrau pendular cu panza pentru metal sau un bomfaier. Este obligatoriu sa folosesti ochelari de protectie in acest timp pentru ca in timpul taierii profilelor va sari span.

Se bat apoi coltarele cu ajutorul unui ciocan de cauciuc si se monteaza balamalele, tinand cont de felul in care se deschide fereastra. Daca fereastra, de exemplu, se deschide pe partea stanga, in interior, plasa se va deschide tot pe stanga, dar in exterior. Se monteaza apoi elementele de inchidere, precum si manerul, locul acestuia fiind pe interiorul ramei, spre deosebire de balamale.

Finalul ii revine plasei, care trebuie montata pe rama. Nu o taia exact pe masura, lasa bucata ceva mai mare, aproximativ 2 centimetri mai mult fata de canalul unde va intra garnitura. Aceasta din urma o vei introduce in canal cu ajutorul unei surubelnite sau al unui impingator special cu rola, daca vrei sa achizitionezi unul, iar dupa ce finalizezi de montat chederul vei taia cu ajutorul unui cutter surplusul de plasa.

Avantajele plasei de insecte cu balamale

Plasele montate pe profil de aluminiu si cu balamale sunt cel mai des intalnite si nu degeaba. Au avantaje nenumarate, care nu pot fi ignorate. Printre acestea mentionam costul redus, mai ales daca alegi sa le faci singur, intretinerea usoara, inlocuirea la fel de facila a elementelor care se mai pot deteriora in timp si durata de viata foarte mare. Unde mai pui ca iarna le poti scoate de la geamuri astfel incat sa nu mai retina lumina dupa care tanjim atat de mult in anotimpul rece si le poti curata cu usurinta, ori de cate ori simti nevoia, in cada, sub jet de apa calda.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare