Cum sa...

#curatenie casa #bicarbonat de sodiu #odorizante casa #odorizante naturale #produse curatenie

Cum sa scapi de mirosurile din casa in mod natural

Ne-am obisnuit sa cheltuim o multime de bani pe produse pentru parfumat incaperile, hainele, pana si nisipul pisicilor contine cate un deodorant! Dar de ce ar trebui sa miroasa casa precum o pina colada?

 

Ce contin cu adevarat odorizantele

In urma cu cativa ani, Consiliul de Aparare a Resurselor Naturale al SUA a testat 14 odorizante diferite si a constatat ca 12 dintre ele contin ftalati, vinovati pentru malformatiile congenitale. Cel mai rau este ca acesti ftalati au fost gasiti exact in acele produse etichetate drept suta la suta naturale.

Cercetatorii Universitatii din Washington au descoperit si ei ca sase dintre cele mai populare branduri de odorizante si detergenti de rufe foloseau aproape 100 de compusi organici volatili, produse chimice aflate in stricta legatura cu riscul de leziuni renale, hepatice si vinovate de deteriorarea sistemului nervos central. Niciunul dintre acesti compusi nu era trecut pe eticheta!

Nici odorizantele vandute drept "ecologice" sau "organice" nu sunt mai sigure, arata studii recente. Atunci, ce ramane de facut?

Curatenia este cheia

Mirosul unei case nu este chiar atat de rau precum cel prezentat in reclamele TV. Daca intr-adevar locuinta ta "sufera" din cauza unui anumit miros, odorizantele nu te vor scapa de el, ci doar il vor masca printr-o aroma puternica.

Dar in loc sa incarci aerul cu parfumuri artificiale, cauta mai intai sursa problemei. Nici macar o aerisire puternica a incaperilor nu va putea scapa casa de mirosul de mucegai, de cel lasat de animalele de companie, de mirosul de fum de tigara sau de gunoi uitat in cos. O curatenie temeinica, realizata pe cat posibil cu produse naturale, va rezolva problema.

Deodorante fara miros

Exista unele produse care descompun mirosurile neplacute si pastreaza curat aerul din interior. Bicarbonatul de sodiu este, probabil, cel mai cunoscut dintre acestea. O cescuta cu bicarbonat de sodiu pusa in frigider sau o lingura de bicarbonat imprastiata pe fundul cosului de gunoi va absorbi mirosurile.

Mai poti curata obiectele din bucatarie sau din baie cu otet sau cu produse pe baza de extract de lamaie. Evita, insa, sa cureti cu aceste produse suprafetele sensibile precum marmura. O farfurioara in care ai pus doua-trei linguri de cafea proaspata face minuni in absorbirea mirosurilor.

Poti fierbe batoane de scortisoara, cuisoare si coaja de portocala si ai obtinut rapid si simplu un odorizant de camera ieftin si eficient.

Sursa foto: idhomedecor.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea