Cum sa...

#ventilare aer #ventilator #aer #aer conditionat

Cum sa reduci consumul unui aparat de aer conditionat cu ajutorul unui ventilator

Cand temperatura din termometru creste aproape de 28-30 de grade, primul lucru pe care il facem acasa sau la birou este sa inchidem ferestrele si sa pornim aerul conditionat. Confortul in incapere nu este, insa, de cele mai multe ori, cel asteptat, datorita unei distributii inegale a aerului rece. Persoanele care stau departe de aerul conditionat sufera in continuare de caldura, iar persoanele care stau langa aerul conditionat ingheata de frig. Acest lucru este valabil mai ales in incaperile largi unde ventilatoarele aparatului de aer conditionat nu pot impinge aerul rece prea mult, nici macar atunci cand sunt setate pe modul swing.

O modalitate eficienta de a multumi pe toata lumea este utilizarea unui ventilator. Astfel de aparate sunt construite pentru a misca aerului, fiind exact ceea ce ai nevoie pentru a uniformiza temperatura aerului dintr-o incapere.

Ventilatorul trebuie pozitionat sub aerul conditionat, eventual putin lateral, astfel incat coloana de aer rece ce ajunge la sol sa pice exact pe el. Ventialtorul trebuie indreptat catre centrul camerei si oblic in sus, pentru a impinge aerul rece cat mai departe, in sus, catre partea cealalta a incaperii. In cazul unei incaperi mai mari dotata cu un singur aparat de aer conditionat, se pot folosi doua sau trei ventilatoare, ori se poate utiliza un circulator de aer, un aparat ce foloseste actiunea vortex si impinge aerul pana la o distanta de 20-25 metri.

Prin omogenizarea aerului rece in incapere, se va ajunge mult mai repede la nivelul de temperatura dorit in intreaga camera si astfel, aparatul de aer conditionat poate fi setat pe o temperatura mai ridicata. Fiecare grad in plus pe termostatul aparatului de aer conditionat inseamna un timp mai putin de functionare si un consum mai mic de energie. Cu siguranta, aerul conditionat va consuma mai putin curent electric chiar si luand in calcul consumul ventilatorului. In plus, ceea ce este cel mai important, toate persoanele din incapere vor beneficia de acelasi confort termic. Utilizarea unui ventilator se poate dovedi eficienta chiar si in cazul unei cladiri cu climatizare, In multe cazuri, gurile de climatizare arunca aerul rece vertical in jos, fara o putere prea mare de difuzie pe orizontala.

Folosirea unui ventilator se poate dovedi extrem de utila si acasa, in special in timpul noptii, cand aparatul de aer conditionat este in alta incapere decat in dormitor. In loc sa fie setat aerul conditionat pe temperatura minima pana in zori, o circulare a aerului rece cu ajutorul unui ventilator va oferi confortul necesar chiar si la o temperatura de racire ceva mai mai ridicata, de 22-24 de grade, care va aduce o economie importanta pe factura electrica.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea