Cum sa...

# curatare paharevin #pahare vin #vin

Cum sa cureti in mod corect paharele de vin

Maestrii somelieri si cunoscatorii de vinuri sunt de acord ca vinul poate avea un gust diferit in functie de tipul de pahar de vin pe care il folosesti. Indiferent daca folosesti un fluier cu picior, ingust, pentru sampanie, un pahar cu picior cu bolta mare pentru vin rosu sau unul dintre paharele moderne pentru vin fara picior, acesta trebuie sa fie spumos si curat. 

Cat de des sa cureti paharele de vin

Paharele de vin trebuie spalate dupa fiecare utilizare. Ideal ar fi sa speli paharul sau sa gasesti unul nou de fiecare data cand treci de la un soi de vin la altul sau de la o recolta la alta. Paharele ar trebui spalate cel putin o data pe an, chiar daca sunt depozitate intr-un dulap inchis, pentru a indeparta praful si poluarea care ar putea provoca gravarea sticlei. De asemenea, paharele de vin ar trebui spalate dupa despachetare, dupa o mutare, inainte de a le aseza intr-un dulap sau raft.

Inainte de a incepe:

Pentru a proteja paharele de vin de detergenti puternici si zgarieturi, se recomanda spalarea manuala. Daca alegi sa folosesti o masina de spalat vase automata, incarca intotdeauna paharele cu suficient spatiu intre ele in raftul superior. Acestea nu trebuie sa se atinga. Daca sunt prea inalte pentru raftul superior, incearca sa il ajustezi sau folosesti raftul inferior, dar nu permite ca paharele sa atinga farfuriile sau tacamurile. Foloseste ciclul de uscare delicata, fara caldura. Scoate paharele cat sunt inca umede si usuca-le manual pe fiecare cu un prosop care nu lasa scame.

Atunci cand speli paharele de vin proaspat folosite, umple o chiuveta sau un recipient de plastic cu apa calda si doar o picatura sau doua de lichid de spalat vase. Nu ai nevoie de mult sapun pentru a curata paharele. Tapeteaza fundul chiuvetei cu un covoras de cauciuc sau cu un prosop de vase pentru a ajuta la prevenirea ciobirii sau zgarieturilor de la chiuveta.

Folositi o laveta de nailon sau o perie de sticla de vin pentru a spala sticla. Concentreaza-te pe marginea si pe interiorul bolului. Pentru un pahar cu picior delicat, tine bine paharul de bol cu o mana si spala-l cu cealalta mana.

Foloseste intotdeauna apa calduta pentru clatire, niciodata apa rece sau fierbinte. Apa de clatire trebuie sa aiba aceeasi temperatura ca si apa de spalare pentru a preveni fisurarea sticlei din cauza schimbarilor extreme de temperatura.

Foloseste o carpa care nu lasa scame, cum ar fi un prosop din microfibra, pentru a usca ochelarii. Din nou, tine paharul ferm cu o mana si foloseste prosopul pentru a usca bolul, tija si baza paharului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea