Cum sa...

# comsum energie # pastrare racoare locuinta #louinta racoroasa

Cum pastrezi locuinta racoroasa fara un consum prea mare de energie

Vara este anotimpul in care te bucuri de mai mult timp petrecut afara si activitati in aer liber. Insa, odata cu cresterea temperaturii de afara, apare si nevoia de a mentine racoarea in casa. Din fericire, exista numeroase solutii care iti sunt de ajutor. Iata lista pe care am pregatit-o pentru tine:

Inchide si acopera ferestele

Chiar daca iti place sa te bucuri de lumina naturala, tine cont ca lumina soarelui inseamna si mai multa caldura in casa. Asa ca cel mai bine este sa tii draperiile inchise. Este indicat sa folosesti draperii blackout, care blocheaza cel mai bine lumina.

De asemenea, tine cat mai mult timp ferestrele inchise. Daca vrei neaparat sa aerisesti locuinta, le poti deschide seara sau dimineata, cand temperaturile mai scad putin.

Foloseste corect aerul conditionat

Aerul conditionat este una din cele mai eficiente solutii ca sa mentii locuinta racoroasa. Insa, daca vrei sa eviti un consum prea mare de energie, exista cateva lucruri pe care le poti face.

In primul rand, alege un aparat de aer conditionat de calitate, cu clasa energetica ridicata si functie ECO, de economisire a energiei. In al doilea rand, seteaza o temperatura intre 20 si 25 grade Celsius, astfel incat aparatul sa nu mearga nonstop.

La fel de importanta este si curatarea regulata a filtrelor si mentenanta aparatului de aer conditionat. Nu doar ca va scadea factura la energie, ci va creste si calitatea aerului din locuinta.

Protejeaza ferestrele

Cea mai mare cantitate de caldura intra in casa prin geam, chiar si atunci cand ferestrele sunt inchise. Asa ca, in afara faptului ca tragi draperiile, afla ca mai ai la indemana inca o solutie salvatoare: foliile pentru izolatie termica.

Aceste folii imbunatatesc in mod considerabil izolatia termica a locuintei si cresc gradul de confort la interior. Partea buna este ca poti monta de unul singur aceste folii si poti sa alegi din mai multe variante disponibile pe piata.

Opreste aparatele electrocasnice

Aparatele electrocasnice reprezinta o sursa de caldura suplimentara, chiar si atunci cand nu sunt pornite. Asa ca e indicat sa scoti din priza televizorul sau cuptorul cu microunde, dar si sa le folosesti cat mai putin.

De asemenea, incearca sa folosesti anumite electrocasnice, precum fierul de calcat sau masina de spalat vase, dupa ce a apus soarele. Eviti astfel cresterea temperaturii din locuinta, dar si a consumului de energie.

Acelasi sfat este valabil si in cazul aragazului si cuptorului. Opteaza pentru mancaruri care nu necesita un timp indelungat de coacere sau fierbere.

Inchide si usile

Daca exista camere unde nu obisnuiesti sa stai prea des, atunci inchide usa. In acest fel, aerul rece va ramane doar in zonele unde petreceti cel mai mult timp.

In plus, daca usile sunt inchise, aparatul de aer conditionat va functiona mai putin timp deoarece suprafata care trebuie racita este mai mica. Un timp mai scurt de functionare a aparatului de aerului conditionat inseamna un consum mai mic de energie.

Schimba becurile

Spre deosebire de becurile incandescente traditionale, becurile cu LED sunt mult mai eficiente. In timp ce becurile incandescente transforma energia in caldura, becurile cu LED transforma energia in lumina. Acest lucru inseamna ca, atunci cand folosesti becuri cu LED, reduci caldura din locuinta. In plus, economisesti energie si le poti folosi mai mult timp deoarece au o durata de viata mai lunga.

Asadar, ai la indemana destul de multe solutii ca sa mentii locuinta racoroasa in timpul verii si sa reduci consumul de energie. Curata si foloseste corect aparatul de aer conditionat, tine usile si ferestrele inchise si aplica folii izolatoare. Nu in ultimul rand, opreste aparatele electrocasnice si redu timpul petrecut in bucatarie.

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea