Cum sa...

#grosime parchet #parchet laminat #parchet

Conteaza grosimea parchetului? Cand sa alegi parchet laminat de 12 mm

Acoperirea pardoselii cu parchet este importanta pentru orice interior, indiferent daca este vorba despre o locuinta sau un loc public, deoarece astfel se asigura o suprafata comoda pentru mers, cu un aspect placut si foarte usor de curatat. Si pentru acest produs istoria a insemnat o evolutie a tehnologiei de productie, care se observa in multimea produselor de pe piata.

 

Printre acestea, parchetul laminat intruneste o multime de caracteristici care il fac un produs durabil si confortabil. Miezul de placa de inalta densitate ofera o rezistenta de top la impact si poate suporta greutatea mobilei fara a avea urmari. Stratul superior protejeaza suprafata impotriva zgarieturilor si decolorarii, ceea ce face ca parchetul laminat sa fie bine adaptat pentru camerele in care exista chiar si trafic intens, dar si pentru casele cu animale de companie. Parchetul laminat are suprafata din plastic, ce imita aspectul diferitelor texturi de lemn, conferind incaperilor un confort deosebit.

Pentru o buna exploatare in timp a parchetului laminat trebuie tinut cont de destinatia incaperii, nivelul de trafic, gradul de luminozitate, stilul decorativ ales si culorile folosite.

Grosimea parchetului laminat este cuprinsa in general intre 6 si 14 mm si este foarte important sa o alegi pe cea potrivita functie de traficul si incarcarea cu mobilier din zona. Daca pentru un dormitor, unde traficul este mai redus se poate alege un parchet cu grosime de 8 mm, in camera de zi, bucatarie sau holul de intrare este nevoie de cel putin un parchet laminat de 10 mm.

Conteaza grosimea parchetului laminat?

Parchetul laminat este cea mai populara optiune datorita montajului simplu si rapid, ce nu necesita neaparat ajutorul unui mester profesionist. Placile se fixeaza prin sistemul click and lock, fara adezivi sau cuie. Parchetul Parchetul laminat este cea mai populara optiune datorita montajului simplu si rapid, ce nu necesita neaparat ajutorul unui mester profesionist. Placile se fixeaza prin sistemul click and lock, fara adezivi sau cuie.

  • un strat superior care asigura duritate pardoselii, rezistenta la uzura si la pete,
  • un strat decorativ, din hartie imprimata care ii ofera designul si aspectul final,
  • stratul suport, care consta din fibre de lemn de inalta densitate, ajungand astfel la o fermitate maxima,
  • stratul de echilibrare, care protejeaza pardoseala impotriva patrunderii umezelii in interior.

Gasesti in magazine modele cu aspect natural si textura foarte asemanatoare cu cea a lemnului. Mai mult, exista variante concepute special pentru incaperile cu trafic intens. Grosimea placilor de parchet laminat poate fi de 8, de 10 de 12 mm sau 14 mm, iar cu cat aceasta valoare este mai mare, cu atat parchetul este mai calitativ.

La alegerea parchetului laminat trebuie sa tinem seama de cateva caracteristici foarte importante precum grosimea acestuia, clasa de trafic, adica nivelul de duritate, calitatea si aspectul parchetului laminat, precum si modalitatea de montare.

In proiectele de amenajare a locuintelor, se observa o tendinta de a utiliza parchet laminat 12 mm, aceasta grosime prezentand un nivel inalt de rezistenta la uzura.

Un parchet laminat 12 mm are numeroase avantaje. In primul rand un astfel de produs este foarte ieftin in comparatie cu pardoselile din lemn masiv, apoi, pe langa rolul decorativ pe care il indeplineste, acesta ofera si un aspect foarte placut si primitor. Datorita stratului de melamina pe care il contine, acesta ofera o protectie si o rezistenta sporita contra zgarieturilor si a diferitilor factori de uzura.

Datorita intretinerii extrem de usoare, un parchet laminat 12 mm nu necesita aplicarea de ceara sau de alte solutii de lustruire, acesta se poate curata foarte usor, doar cu un mop si apa cu detergent, cu conditia ca mopul sa fie bine stors.

Duritatea sau clasa de trafic a unui parchet laminat 12 mm este de trafic intens casnic, adica un parchet care face fata atat animalelor de companie, unui umblat frecvent cu tocuri sau cu role, dar si unor suprafete mari ale camerelor, precum un open space. Acest parchet laminat nu se va deforma din cauza suprafetelor mari si cu siguranta nu va lucra.

Parchetul laminat dispune de un sistem de imbinare click, placile imbinandu-se usor una cu cealalta. Ne vom indrepta atentia asupra planeitatii sapei pe care urmeaza sa montam parchetul. Cu cat sapa este mai dreapta, cu atat conteaza si grosimea parchetului. Daca sapa este dreapta, putem cumpara un parchet laminat subtire, sa zicem un parchet laminat 10 mm. Daca sapa are denivelari, in functie de gravitatea situatiei, optam pentru un parchet laminat 12 mm sau cea mai sigura varianta in momentul de fata, gros de 14 mm.

Un rol foarte important il are folia pentru parchet laminat pe care o vom folosi ca strat suport, underlay, sub parchet. Retineti ca folia va prelua din denivelari cu 1 mm mai putin decat grosimea acesteia, iar recomandarea producatorilor de parchet laminat este ca sub orice model de parchet, sa optam pentru o folie care sa nu depaseasca maximum jumatate din grosimea parchetului. Daca sapa este turnata recent, este recomandat sa alegem o folie care sa aiba incorporata si pelicula de aluminiu cu rol anti-condens.

Parchetul laminat mai gros este mai stabil si, de asemenea, lucreaza mai putin, adica nu se deformeaza usor. Cu cat sunt mai groase panourile de parchet laminat, cu atat conexiunea lor este mai stabila si clasa de performanta este mai buna. Inca odata un parchet laminat 12 mm este optiunea perfecta. Este un tip de parchet de calitate, care poate rivaliza uneori cu parchetul de lemn masiv de esenta mai moale.Un parchet laminat 12 mm este cel mai potrivit pentru incalzirea prin pardoseala, atat pentru circuite cu apa calda, cat si pentru circuite electrice, pentru ca el permite o buna conductivitate, incalzire rapida si eficienta energetica. Parchetul laminat are un transfer termic foarte bun, fiind montat direct pe sapa, si nu are restrictii cu privire la incalzirea prin pardoseala. Pentru a face fata temperaturilor si pentru a rezista in timp, parchetul laminat trebuie sa aiba o grosime adecvata, iar ideal este un parchet laminat 12 mm.

FOTO: unimat.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare