Cum sa...

# quilting # quilt # accesorii croitorie #bogdan croitoru

Cele mai bune accesorii de croitorie pentru a face un quilt

Ca orice alt mestesug din zona cusutului, quiltingul necesita cateva instrumente pentru a face sarcinile de taiere si cusut mai usoare si mai precise. Si, ca in orice proiect de croitorie, prima unealta de care ai nevoie pentru a face un quilt este masina de cusut, dar pe langa aceasta alte accesorii de croitorie iti vor face munca mai usoara si cu rezultate mai bune.

Tehnica patchwork folosita in crearea unui quilt este in esenta o colectie de piese de material cusute impreuna. Desigur, vei invata in curand ca un quilt presupune multa precizie si tehnica de aceea accesoriile potrivite sunt importante pentru ca rezultatul sa fie unul de exceptie.

Ulterior, odata ce capeti experienta, un numar tot  mai mare de accesorii de croitorie pentru patchwork si quilting se vor aduna pe masa ta de lucru, dar pentru inceput acestea sunt suficiente:

1. Cutter rotativ

Pentru a obtine bucati taiate perfect, cutterul rotativ este accesoriul perfect cand vine vorba de acuratete si precizie. Este ca o roata cu lama ascutita, fixata intr-un maner de siguranta, si seamana mult cu un taietor de pizza. Cutterele rotative vin intr-o varietate de dimensiuni de lame, de obicei 18 mm, 28 mm, 45 mm si 60 mm. Cu cat dimensiunea lamei este mai mare, cu atat mai multe straturi de tesatura sau tesatura mai groasa poti taia. Dimensiunea mai mica a lamei permite mai multa manevrabilitate, insa o dimensiune mai mare permite taierea mai multor straturi de material deodata.

Cutterele vin cu un mecanism de protectie pentru a preveni expunerea neintentionata a lamei. Lamele unui cutter sunt foarte ascutite, asadar e nevoie de atentie in folosire. Siguranta in utilizarea unui taietor rotativ este deosebit de importanta, asadar inchide intotdeauna lama dupa fiecare utilizare si atunci cand nu este utilizata.

Cutterele rotative au lame circulare care aluneca de-a lungul unei rigle sau a unei margini drepte, taind rapid si cu usurinta mai multe straturi de material deodata.

2. Foarfece

Chiar daca in general, cutterul este instrumentul de baza in patchwork si quilting, in proiectele tale vei avea nevoie si de foarfece pentru unele sarcini. Nu trebuie sa fie neaparat cele mai scumpe foarfece, dar o pereche ar trebui sa fie rezervata doar pentru tesaturi, iar alta pentru taierea hartiei, plasticului si a altor materiale de artizanat pe care le vei folosi in proiectele tale.

Cumpara foarfece cu manere de diferite culori pentru a-ti fi usor sa le diferentiezi sau lipeste-le banda colorata, astfel incat sa stii care este menita sa taie hartie, care tesatura. Poti adauga ulterior si alte tipuri de foarfece pentru a realiza tehnici specifice de quilting. O pereche mica de foarfece este, de asemenea, utila atunci cand lucrezi la proiecte de dimensiuni foarte reduse. Acestea sunt mai usor de folosit si sunt utile pentru taierea firelor de ata si taierea bucatilor mici de material. Cauta o pereche cu un maner confortabil si un varf ascutit pentru a intra in spatiile inguste.

3. Plansa de taiere

Covorasele sau plansele de taiere protejeaza suprafata pe care tai, iar materialul din care sunt facute pastreaza lama ascutita, fara sa o deterioreze rapid. Anumite planse de croitorie pentru taiere sunt create dintr-un material care se regenereaza, adica in contact cu apa calda, materialul de inmoaie, iar cu un burete se indeparteaza usor fasiile mici desprinse.

Pentru proiecte de cusut acasa, cumpara un covoras de dimensiuni mai mici, dar daca ai un atelier de croitorie si un spatiu mai generos, tine cont ca plansele mai mari sunt o alegere excelenta.

4. Rigle

Aproape toate modelele de quilt realizate prin metoda patchwork sunt alcatuite din forme geometrice precum patrate, triunghiuri si dreptunghiuri, care sunt cusute impreuna pentru a crea modele uimitoare. Daca o singura piesa este taiata usor neregulat, intregul model ar putea suferi, iar rezultatul sa nu fie unul satisfacator. De aceea ai nevoie de un set bun de rigle, de mai multe dimensiuni.

Riglele sunt formate in general din acril pentru a rezista taierilor multiple si sunt suficient de rigide astfel incat sa ghideze frezele rotative si foarfecele. Fiecare rigla are linii de grila contrastante in doua culori, astfel incat sa fie usor sa le observi atat pe tesaturile deschise, cat si pe cele de culoare inchisa.

5. Piciorus pentru quilting (matlasare)

 Un quilt este alcatuit din trei straturi - partea superioara a pilotei, vatelina interioara si dosul pilotei - toate sunt straturi voluminoase care se pot deplasa cu usurinta atunci cand le cosi impreuna cu un piciorus presor obisnuit. Scopul unui picior de quilting (cunoscut si sub numele de piciorus de matlasare) este de a coase uniform toate cele trei straturi ale unui quilt prin masina de cusut in timpul matlasarii.

Acest piciorus presor de quilting este folosit de croitori pentru linii de cusatura drepte sau curbate usor sau pentru matlasarea santurilor din quilt. Daca masina de cusut nu are deja acest piciorus, cauta la acelasi producator si vei gasi acest accesoriu ce poate fi achizitionat separat.

6. Bolduri si cleme de prins

Boldurile si clemele ii ajuta pe creatorii de quilturi sa obtina precizie, mentinand tesaturile impreuna pentru coasere. Prima regula generala: alege bolduri ascutite si rezistente si foloseste fie o perna pentru ace, fie un bol magnetic pentru a le depozita si utiliza mai usor.

Daca intentionezi sa calci bucatile de material in timp ce boldurile sunt inca fixate in material, tine cont ca boldurile cu cap de sticla sunt cele mai bune, deoarece caldura poate topi varfurile celor din plastic.

De asemenea, clemele de prindere sunt accesorii de croitorie mai sigure daca nu dispui de un atelier de croitorie si lucrezi de acasa unde ai animale de companie si copii mici. Clemele sunt uimitor de utile pentru a asigura prinderea rapida si usoara, dar sunt si o alternativa excelenta la bolduri atunci cand lucrezi cu mai multe straturi de material. Ele pot tine chiar bucati groase de material impreuna, astfel incat nimic sa nu se deplaseze cand cosi.

FOTO: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea