Cum sa...

#achizitionare locuinta #cumparare locuinta #locuinta

3 lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa iti cumperi o locuinta

Decizia de a achizitiona o locuinta nu reprezinta doar o tranzactie de cumparare, ci atrage mai multe responsabilitati de care este bine sa fii informat din timp. Descopera in cele ce urmeaza cateva aspecte importante de avut in vedere inainte sa iti cumperi locuinta mult dorita.

Din ce surse poti sa obtii bugetul necesar pentru achizitie

Achizitia unei locuinte necesita un buget generos, motiv pentru care e posibil sa ai nevoie de ajutor suplimentar pentru a obtine toti banii necesari. Cele mai populare surse de venit sunt creditele imobiliare sau cele pentru nevoi personale.

Creditul imobiliar poate fi potrivit pentru tine atunci cand ai economisit cel putin 15% din valoarea totala a locuintei pe care doresti sa o achizitionezi. Accesand un astfel de credit, oferi bancii un avans de 15%, iar banca iti ofera un imprumut pentru a acoperi pretul total al locuintei.

Daca, in schimb, ai reusit sa economisesti mai multi bani, insa iti mai lipseste doar o mica parte pentru a achizitiona locuinta, atunci poti sa apelezi la un credit pentru nevoi personale. Diferenta dintre acesta si cel imobiliar este ca atunci cand accesezi un credit de nevoi personale, poti obtine o suma mai mica de bani, de obicei pana in 35.000 de euro, pe o perioada mai mica de timp. De asemenea, dobanda aplicata pentru creditele de nevoi personale este mai mica decat cea aplicata pentru creditele imobiliare, asa ca, accesand un astfel de credit, poti sa fii in avantaj pe termen lung.

Care sunt costurile suplimentare

Pe langa pretul locuintei, trebuie sa tii cont ca in procesul de cumparare si dupa ce devii proprietar, mai exista cateva costuri suplimentare, precum:

asigurare pentru locuinta. Aici este important sa stii ca exista 2 tipuri de asigurare pentru locuinta: asigurarea PAD care este obligatorie si acopera riscuri de cutremur, inundatie sau alunecari de teren, si asigurarea facultativa pentru locuinta, care iti poate oferi un plus de protectie ca sa repari, inlocuiesti sau sa reconstruiesti ce s-a stricat. Inainte de a face o alegere, intereseaza-te cat costa o asigurare pentru casa si alege cea mai buna polita, in functie de nevoile si posibilitatile tale.

  • comisionul de achizitie aferent agentiei imobiliare, daca e cazul;
  • TVA – taxa pe valoare adaugata atunci cand locuinta pe care o cumperi nu este vanduta direct de proprietar, ci de un dezvoltator imobiliar, de exemplu;
  • costurile notariale pentru achizitie.

Care sunt planurile tale pe termen lung

Nu in ultimul rand, inainte de a achizitiona o locuinta, trebuie sa te gandesti si sa stabilesti care sunt planurile tale pe termen lung. Daca iti doresti sa iti intemeiezi o familie, iar casa sa fie locuinta voastra pe termen lung, atunci poate iti doresti o zona mai retrasa sau un complex rezidential care sa iti ofere multiple facilitati in apropiere, cum ar fi gradinite, scoli, cladiri de birouri, magazine si farmacii.

Daca, insa, iti doresti ca locuinta ta sa fie obiectul unei investitii in viitor, atunci cel mai potrivit ar fi sa te orientezi spre zonele centrale si de interes ale orasului in care doresti sa locuiesti.

De asemenea, in functie de aceste criterii trebuie sa fii atent si la pretul pe care il platesti pentru locuinta ta. Verifica starea pietei imobiliare in zona pentru a te asigura ca platesti un pret just. In cazul in care optezi sa inchiriezi apartamentul, nu uita sa analizezi si rentabilitatea investitiei pentru a vedea in cat timp vei putea obtine profit.

Sursele de finantare, costurile suplimentare si planurile pe termen lung sunt doar cateva dintre cele mai importante aspecte pe care nu trebuie sa le neglijezi atunci cand iti cumperi o locuinta. Acorda atentie fiecaruia in parte si asigura-te ca iei o decizie responsabila, bazata pe informatii clare.

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului