Cum sa...

#amenajare casa #design interior #curatenie #curatenie casa #sodiu #bicarbonat de sodiu

12 lucruri pe care sa nu le cureti niciodata cu bicarbonat de sodiu

Sunt putine lucruri care nu se pot face cu bicarbonatul de sodiu care este un produs polivalent excelent - se poate utiliza la gatit, pentru vindecara afectiunilor, in curatenia din casa. Cu toate acestea, sunt cateva lucruri care nu ar trebui niciodata curatate cu bicarbonat de sodiu.

Obiecte din sticla

Bicabonatul de sodiu este abraziv, asa ca exista sansa sa zgarii suprafata sticlei. Insa, poti folosi o solutie de otet diluat in apa pentru curatarea suprafetelor de sticla.

Obiecte din aluminiu

Poti folosi bicarbonatul de sodiu pentru a curata vasele si cratitele din aluminiu, dar numai daca le-ai clatit imediat. Bicarbonatul de sodiu poate duce la oxidarea aluminiului, iar contactul indelungat va provoca reactia, suprafetele devenind maro.

Blaturile din ceramica

Bicarbonatul de sodiu este excelent pentru curatarea blaturilor, dar nu se recomanda pentru cele din ceramica. Din cauza faptului ca este abraziv, poate zgaria usor suprafata de ceramica, lasand un film alb, greu de indepartat. Daca ai folosit accidental bicarbonat de sodiu pe o suprafata de ceramica, poti limpezi zona cu o solutie cu otet diluat in apa.

Marmura

Nu folosi niciodata bicarbonat de sodiu pentru a curata suprafetele din marmura sau din cristal. Pe langa faptul ca provoaca deteriorarea stratului exterior protector, in cele din urma va crea zgarieturi pe suprafetele de marmusa sau din cristal.

Mobilierul din lemn

Bicarbonatul de sodiu ar putea fi prea dur pentru finisajele si lacul mobilierului din lemn. Utilizarea acestuia pentru curatare poate deteriora etansarile, distrugand mobila. Poti folosi, insa, o solutie de sapun diluat in apa.

Argintul antic

Cu toate ca scufundarea obiectelor din argint intr-o solutie de apa cu bicarbonat poate indeparta rapid grasimile, amestecul este prea abraziv si poate duce la pierderea patinei suprafetelor.

Canelurile adanci sau fisurile

Dupa uscare, bicarbonatul de sodiu lasa in urma un reziduu alb, prafuit. Prin urmare, nu ar trebui utilizat niciodata pentru a curata suprafetele cu caneluri adanci sau fisuri. Reziduurile ramase se pot acumula in timp.

Pielea

Bicarbonatul de sodiu are un pH de baza, in timp ce pielea este usor acida. Folosind bicarbonatul de sodiu pe piele, vei neutraliza nivelul de acid natural al acesteia, pielea devenind uscata si crapata.

Par

Exact ca si pielea, bicarbonatul de sodiu utilizat in mod regulat pe par il curata de uleiurile naturale, lasandu-l uscat si fragil.

Vesela sau tacamurile aurite

Nu curata niciodata vasele placate cu aur sau tacamurile aurite cu bicarbonat de sodiu. Aurul este un metal moale, iar bicarbonatul de sodiu este un produs de curatare abraziv care va zgaria finisajele si va uza obiectele.

Podele de lemn

Exact ca si in cazul mobilierului din lemn, bicarbonatul de sodiu poate deteriora suprafata podelelor de lemn. Ideal ar fi sa apelezi la substantele de curatare dedicate pentru podelele din lemn, in special la cele pe baza din ceara sau uleiuri naturale.

Frunzele plantelor

Desi bicarbonatul de sodiu este un bun dezinfectant si te-ar putea ajuta la combaterera daunatorilor, nu il folosi niciodata pentru a curata frunzele plantelor. PH-ul sau nu este potrivit si lasa si un praf alb, neplacut, pe frunze.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare