Cresterea copilului

#vedere #alimentatie #parfum #miros #gust #simturi bebelusi

Invata sa stimulezi simturile bebelusului

Te-ai intrebat vreodata daca bebelusul poate vedea toate jucariile din patut sau daca alarma telefonului tau mobil il sperie? Nou-nascutii percep lucrurile diferit de adulti, insa unele simturi, precum pipaitul si auzul, sunt dezvoltate inca de la nastere. Altele, precum vederea si gustul, se dezvolta in timp. Invata sa decodezi semnele copilului si sa ii stimulezi fiecare simt!

Vedere

Nou-nascutul distinge culori contrastante, precum alb si negru, insa numai cand sunt la mai putin de 30 de centimetri. Pana la varsta de sase saptamani, vederea bebelusului se imbunatateste si poate percepe obiectele aflate chiar si la cinci metri.

Cate ore de somn pierde o mama in primul an dupa nasterea copilului

Ce poti face: Decoreaza camera bebelusului cu obiecte in culori luminoase, schimba frecvent pozitia patutului si hraneste-l pe ambele parti astfel incat sa se obisnuiasca cu obiectele care il inconjoara.

Auz

Auzul copilului incepe sa se dezvolte cand inca este in pantece, astfel ca pana la venirea pe lume iti va recunoaste vocea. La inceput, bebelusul va fi distras de suntele puternice de fundal, insa pe masura ce creste se va concentra mai bine pe modul in care ii vorbesti.

Ce poti face: Vorbeste cat mai mult cu prichindelul pentru a-l ajuta sa isi dezvolte limbajul. De asemenea, este bine si sa ii canti, deoarece va fi atras de aceste sunete.

Pipait

Bebelusii se folosesc de pipait pentru a explora lumea din jur, astfel ca molfaitul diverselor obiecte este perfect normal. Trebuie sa ai grija doar ca obiectele pe care i le oferi sa fie curate si sigure.

Ce poti face: Tine copilul in brate cat mai des, deoarece contactul piele pe piele le stimuleaza simturile. In plus, in fiecare seara este bine sa ii faci masaj.

Miros

Copilul apare pe lume "echipat" cu simtul mirosului si recunoaste parfumul tau inca din prima zi. Este sensibil in special la mirosul laptelui matern, pe care il deosebeste de alte formule.

Ce poti face: Foloseste aceleasi produse de ingrijire in fiecare zi, insa ai grija sa eviti parfumurile puternice atunci cand alaptezi. Este posibil ca nou-nascutul sa nu se alimenteze corespunzator.

Gust

Bebelusii prefera alimentele dulci si refuza orice este amar sau acru. Pana la varsta de 4 luni incep sa recunoasca gustul sarat si iute.

Ce poti face: Consuma alimente cat mai variate in perioada alaptatului, astfel incat copilul sa se obisnuiasca cu cat mai multe arome si gusturi. Este bine ca aceste gusturi sa se dezvolte pana la varsta cand incepe diversificarea alimentara.

Sursa foto: onesassydoctor.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare