Laptele de soia este un aliment util si benefic pentru copil, in special pentru cei care sufera de intoleranta la lactoza si nu pot consuma lapte de vaca . Exista totusi si controverse legate de unele efecte nocive pe care le are pentru sanatate. Afla avantajele si dezavantajele acestui tip de lapte in hrana celui mic!
Lapte de vaca versus lapte de soia
Specialistii merg inca pe mana laptelui de vaca in alimentatia micutului cand vine vorba de tipurile de lapte cel mic, dar nu neaga efectele benefice pe care laptele de soia le poate avea asupra cresterii si dezvoltarii lui.
Laptele de soia este o alternativa benefica de proteine pentru el, iar formulele imbogatite cu vitamine si minerale pot compensa anumite deficiente de care poate suferi. In plus, exista posibilitatea sa nu ii placa gustul laptelui de vaca si sa il prefere pe cel de soia, care este mai dulceag.
Daca iti cresti copilul in stil vegetarian, atunci laptele de soia fortifiat ajuta copilul sa beneficieze de toate elementele nutritionale necesare unei alimentatii echilibrate.
Ce trebuie sa stii cand dai lapte de soia copilului?
Laptele de soia contine fitoestrogeni (isoflavone) care au un impact asupra cancerului de san, dar nu stie daca il previn sau favorizeaza aparitia lui. Aceiasi fitoestrogeni sunt considerati vinovati si pentru aparitia pubertatii precoce la fetite si a feminizarii sistemului reproducator la baietei.
Medicii sustin ca un consum moderat de lapte de soia la copii nu afecteaza in niciun fel sanatatea lor. Copiii care beau zilnic cateva cesti de lapte de soia nu sunt expusi pericolelor, ba chiar pot avea de beneficiat.
Este esential sa alegi formulele de lapte de soia fortificate cu calciu si alte vitamine si minerale. Cele simple ingreuneaza absorbtia calciului in corp din cauza fitatilor pe care ii contin.
Avand in vedere ca laptele de soia este mai slab in grasimi, proteine si alte elemente nutritive, este obligatoriu sa compensezi pierderile cu alte surse alimentare care le contin.