INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Cresterea copilului

#emo #copii #emo-kid #parinti

Emo-Kids

Auzim frecvent prin presa sau la televizor despre un curent ce a luat amploare si in randul tinerilor din Romania: este vorba despre curentul . Emo -kids, emo-make-up, emo-style, emo-music: sunt toate caracteristici ale unui nou stil de viata dezvoltat in randul adolescentilor.

Pe scurt: emo-kids

Cuvantul emo este, de fapt, o prescurtare pentru emotional/emotiv, fiind folosit initial in descrierea unui curent muzical ce luase amploare in Statele Unite. Curentul emo nu insemna doar ascultarea muzicii denumita ulterior muzica emo , ci era completat de vestimentatia inchisa la culoare, blugii skinny pentru un look androgin, machiajul puternic in jurul ochilor contrastand cu pudra pentru fata deschisa la culoare, pierce-urile in partea de jos a buzei inferioare si coafurile care acopera aproape in intregime fata.

Insa nu aspectul vestimentar este motivul de ingrijorare al adultilor vis-a-vis de emo-kids. De fapt, emo inseamna sa fii trist, depresiv, "rupt" de lume si cu numeroase tentative de sinucidere la activ.

O zi din viata unui copil emo

Exista numeroase site-uri si care trateaza tema copiilor emo, parerile fiind atat , cat si contra. Dar, observand stilul copiilor emo de a scrie despre emotiile lor, despre trairile interioare sau doar despre o zi obisnuita din viata acestora, se poate observa cu usurinta tonul depresiv cu care sunt formulate comentariile de orice fel. Un exemplu in acest sens il constituie pagina de jurnal al unui copil rus, tradusa la noi de bloggerii care au scris despre problema curentului emo.

Data: 30.01.2008

5:00: Iarasi nu pot sa adorm, va trebui sa-mi rod lacul de pe unghii.

7:05- Am inceput sa ma pregatesc de scoala, mi-am imbracat pantalonii, stramti. Sa nu imi uit caciula si sa-mi ochii cat mai negri, multe insigne, mai multe, mai multe. I hate this stupide life.

8:20- Am intarziat la ora, nu m-au lasat sa intru in clasa,stau pe hol. Plang.

8:41- S-a terminat ora, am intrat in clasa, mi-am aruncat geanta, am iesit pe sala si stateam trist.

8:43- I hate my life. Stam cu emo-kids in cinci, plangem.

9:00- Stau la ora si plang.

9:10- M-au dat afara de la ora, stau pe sala, plang.

9:44- Stau la ora , ma dor venele.

10:10- Am scris scrisoarea de ramas bun pe banca.

10:12- M-a vazut profa, m-a dat afara de la ora. Stau si plang.

10:21- Stau la cantina. Am inceput sa plang, am uitat sa mananc.

10:29- M-au vazut emo-kids si au zis ca sunt tru.

10.40- Stau la ora, imi scriu scrisoarea de ramas bun. Inca fara sange.

15:00- Stau legat de calorifer cu un ciorap in gura, cu castile in urechi. Canta ceva oribil! I want to die.

16:55- A trecut un punkist pe langa noi. I-am zis ca e un dobitoc si tot grupul nostru (25 de personane) l-am batut! Ce adevarati suntem!!!

17:30- Adunam marunt pentru bere (upi! Ce tru suntem).

17:00- S-au terminat desenele si m-am asezat sa imi scriu ultimul ravas.

17:20- Ascult Tokio Hotel, e o formatie emo

21:10- Nu pot sa adorm, unde-mi sunt unghiile alea vopsite

21:15- Mi-am ros lacul de pe unghii. Am adormit.

Ce spun specialistii

Datorita dezvoltarii comunicarii prin internet, limitele geografice au disparut, adolescentii devenind tot mai expusi influentelor de orice fel. Prin intermediul programelor gen Facebook, Hi5 sau MySpace, acestia isi pot crea o lume virtuala in care, spun ei, nu mai esti niciodata singur.

Desi aceste aplicatii pot avea efecte pozitive , profesorul Stephen Briggs, clinician in sectia pentru adolescenti a Tavistock Clinic, sustine ca dezvoltarea adolescentilor poate fi afectata si in mod negativ. Pentru faptul ca acestia “nu mai sunt singuri”, nu se pot maturiza tinand cont de propria personalitate, ci adopta un curent care ii indeparteaza, de fapt, de ceea ce sunt.

Salvati copiii emo

Este foarte greu sa se elaboreze un set de reguli prin care copiii care au adoptat aceasta miscare sa revina la infatisarea si atitudinea pozitiva specifica varstei, fiind vorba de persoane extrem de fragile si vulnerabile; cert este ca o responsabilizare a parintilor si a cadrelor didactice ar putea preveni adoptarea atitudinii depresive caracteristica miscarii emo.

Continutul tot mai ridicat de violenta al filmelor si desenelor animate ajunge sa isi spuna cuvantul in conceptiile de viata ale adultilor in formare, iar cenzurarea acestora de catre CNA ar contribui la o perspectiva de viata mai "roz" a copiilor .

Indiferent de metodele abordate, adultii trebuie sa aiba in vedere faptul ca, pentru copii, adolescenta reprezinta marea transformare, un proces delicat, riscant, iar atitudinea calma, deschisa, pozitiva ii poate ajuta in tercerea puntii spre maturitate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Top
Top