INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Cresterea copilului

#jucarie #bebelus #copil #joaca

Cum sa te joci cu bebelusul

Jucariile reprezinta un mijloc de invatare, iar acestea pot fi introduse in viata copilului tau inca de la o varsta frageda. Mai mult decat orice insa, conteaza legatura pe care o creezi cu micutul tau, iar cea mai buna metoda de interactionare o constitue jocul. Iata cateva modalitati prin care te poti juca alaturi de bebelusul tau, in functie de fiecare etapa a dezvoltarii sale.

Intre 0 si 3 luni

Cum se dezvolta bebelusul

In aceasta perioada, bebelusii sunt capabili de a comunica si raspund atunci cand iti aud vocea, cand te vad, atunci cand ii atingi sau cand iti simt mirosul. In aceste momente, mamicile sunt incurajate sa comunice cu bebelusul, pentru a deveni cat mai sensibile la nevoile acestuia.

Cum poti sa te joci cu bebelusul

Joaca nu ar trebui sa aiba niciun fel de orar, ci ar trebui sa apara spontan, mai ales in momentele in care copilul tau este multumit, atent si nu ii este foame.

Nu insista cu nimic care il supara pe bebelusul tau si fii atenta la indicii care iti vor spune daca acesta este obosit sau mult prea agitat. Bebelusii stiu cand si-au atins limitele, iar in acele momente incep sa planga, sa se fastaceasca sau sa adoarma. In timp, vei invata toate aceste semne ale bebelusului.

Jocuri

La aceasta varsta, tu esti cea mai buna jucarie a bebelusului tau. Actiunile tale sunt esentiale, pentru ca toate acestea reprezinta mijloace de invatare.  Vorbeste-i bebelusului calm si explica-i ceea ce faci, cum ii dai sa manance, cum ii schimbi hainutele sau scutecelul etc. Lauda-l indelung, spundu-i cat de ascultator este.

Bineinteles, bebelusul tau nu va intelege cu exactitate semnificatia cuvintelor, insa invata sa raspunda la intonatia vocii tale. Canta-i si leagana-l usor pe ritmul melodiei, Nu conteaza ce muzica preferi, atata timp cat bebelusului ii place si se simte bine.

Raspunde-i bebeluslui si nu il lasa sa planga atunci cand cere atentie sau cand ii este foame. Cercetarile au aratat faptul ca bebelusii carora li se raspunde repede atunci cand plang vor scapa de acest obicei cand vor fi mai mari, pentru ca vor sti ca va veni intotdeauna o solutie pentru problemele lor.

Acum este momentul sa ii faci bebelusului tau tot felul de fete haioase, sa ii zambesti  si sa te bucuri cum acesta incepe sa iti zambeasca si sa te imite. Lasa-l sa se miste in voie, sa loveasca cu piciorusele ori de cate ori vrea, si aseaza-l pentru acest lucru pe un covoras pentru copii, pentru a se misca liber.

Jucarii pe care i le poti cumpara

Jucariile moi sunt destul de atractive, insa in aceasta perioada nu ai de ce sa dai bani pe lucruri de care bebelusul tau nu le va folosi deocamdata. Copiilor mici adora culorile vii, simple; acestia incep sa recunoasca fetele si se bucura de miscarile repetitive si sunete dulci. Ii poti cumpara covorase cu diferite texturi si culori, jucarii din panza pe care le poate tine usor, jucarioare pe care i le poti agata de patut , de diferite forme si culori, oglinjioara pentru bebelusi.

Intre 3 si 6 luni

Cum se dezvolta bebelusul tau


La aceasta varsta, bebelusii iti pot arata clar care sunt preferintele acestora. "Conversatiile" se rezuma la multe zambete si fastaceli. De asemenea, in jurul varstei de 6 luni, bebelusii isi pot coordona suficient mana cu privirea pentru a-si aduce la gurita diferite obiecte. Acestia invata astfel sa deosebeasca gusturi, texturi si forme.

Micutii inteleg ca, daca vor atinge un obiect, ceva se va intampla – poate se va misca sau va scoate un sunet haios. Odata ce au facut descoperirea, vor repeta miscarea si vor invata astfel ce impact au asupra lucrurilor din jur. Pentru ca micutul tau vrea sa exploreze cat mai mult, acesta a invatat deja sa se rostogoleasca pentru a atinge ceva care i-a aras atentia.

Cum poti sa te joci cu bebelusul

Observa momentele cand copilul tau are chef de joaca. Ii va face placere „sa stea de vorba” cu tine; de aceea, atunci cand ii vorbesti, fa scurte pauze si da-i ocazia sa reactioneze prin zambete sau rasete. Chiar daca acesta incepe sa mestece diverse jucarii, nu il opri, decat daca acestea sunt periculoase. In acest caz, inlocuieste jucaria cu un alt obiect. Vorbeste cu bebelusul despre ceea ce face si denumeste obiectele cu care intra in contact.

Jocuri

Ca si in etapa precedenta, interactiunile tale cu bebelusul sunt cele mai importante, insa de data aceasta micutul se va amuza pentru scurte perioade de timp uitandu-se atent sau explorand obiecte care i-au atras atentia. Canta-i si vorbeste-i bebelusului, descriind activitatile pe care le desfasurati impreuna. De data aceasta, micutul se va bucura de rime si jocuri care au la baza un joc de cuvinte. In baie il poti stropi usor cu apa, in joaca. Atunci cand copilul se afla pe podea, pune-i la indemana diverse jucarii pe care sa le atinga si sa le rostogoleasca.

Jucarii pe care i le poti cumpara

Laceata varsta, copiilor le plac jucariile pe care le pot explora, manipulandu-le cu manutele. De asemenea, micutii se bucura de jucariile care emit diverse sunete si au texturi diferite – poate ca ai observat cum micutul tau are deja jucaria preferata. Un leagan pentru micuti ii va face deliciul acestuia si ii va indeplini nevoia de miscare. Este momentul sa ii introduci jucarii cu care poate dormi sau care scot diferite sunete atunci cand sunt stranse usor. De asemenea, agata-i de patut jucarioare pe care le poate atinge.

Intre 6 si 12 luni

Cum se dezvolta bebelusul tau

La aceasta varsta, majoritatea copiilor pot merge, iar daca nu, atunci mersul de-a busilea sau cu ajutorul diferitelor obiecte din casa de care se pot agata ii mentine activi. De asemenea, acum pot apuca diferite obiecte mici.

Copilul incepe sa recunoasca si semnificatia anumitor cuvinte si va face tot posibilul pentru a-ti arata acest lucru. Unii bebelusi de un an pot emite diferite sunete, ca „mama” sau „pa-pa”. In plus, ca o usurare pentru toate mamicile, bebelusul tau intelege ca oamenii si obiectele exista chiar si atunci cand nu sunt la vedere.

Cum poti sa te joci cu bebelusul

Asigura-te ca mobilitatea pe care si-o exploreaza copilul nu il va costa vreun accident- este cazul sa verifici toate colturile mobilei, astfel incat copilul tau sa nu se raneasca. Copilul incepe sa recunoasca sunete care se repeta: cheia care deschide usa il anunta ca mami a ajuns acasa, cand il asezi in scaunul cel inalt, atunci este timpul mesei etc. Te poti folosi de aceasta pentru a-i dezvolta limbajul: descrie-i ce urmeaza sa se intample in momentele pe care deja le-a anticipat.

Jocuri

Copilul tau poate tine minte diverse lucruri si stie sa anticipeze anumite actuini. Jucati-va de-a v-ati ascunselea: ascunde-te dupa canapea si iesi de acolo surprinzand astfel un zambet al copilului tau. Dupa ce vei repeta de cateva ori aceasta miscare, copilul tau va sti ca esti acolo. In momentele urmatoare, il poti surprinde pe micut iesind la iveala de pe o alta parte. De asemenea, ascunde o jucarie sub o batista si lasa-l pe copilul tau sa o descopere.

Ascunde-te prin camera si cheama-l pe copilul tau sa te gaseasca. Se va ghida dupa sunetul vocii tale. Il poti invata pe copil sa urce si scarile, dar acest lucru trebuie sa se desfasoare doar cu ajutorul tau.

Jucarii pe care i le poti cumpara


Acum este momentul sa ii hranesti micutului dorinta de mobilitate si de a descoperi lucruri noi. O jucarie pe care o poate impinge il va ajuta in timp ce se va stradui sa mearga. Costruiti turnuri cu ajutorul blocurilor de jucarie. Telefoanele de jucarie cu sunete diferite si mingiile de diferite marimi, pe care le poate rostogoli in voie, ii vor fi pe plac micutului.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top
Top

Sfatul expertului