INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Cresterea copilului

#somn #durere #ghiozdan #copil #durere de spate

Cum sa previi durerea de spate la copil

Durerile de spate sunt frecvent intalnite la copii, in special in perioada cursurilor scolare. Pozitia incorecta in banca, ghiozdanul prea greu sau gresit purtat, oboseala, lipsa unei activitati fizice sau dimpotriva excesul de miscare sunt cativa dintre factorii declansatori ai durerilor de spate la copii. Specialistii estimeaza ca aproximativ 50% dintre copiii cu varste cuprinse intre 10 si 15 ani sufera de dureri de spate.

Iata cativa pasi prin care iti poti invata copilul sa previna aparitia durerilor de spate:

Pasul 1. Invata-l sa adopte o pozitie corecta in clasa. In timp ce scrie, copilul nu trebuie sa stea tolanit pe banca. Trebuie sa-si mentina spatele drept si capul aplecat spre caiet, timp in care mainile se sprijina de masa pentru a putea scrie.

Daca micutul tau are deja probleme cu coloana, inscrie-l la o scoala unde mobilierul este ergonomic sau se poate regla in functie de corpul copilului. Potrivit specialistilor (pediatri, reumatologi, kinetoterapeuti), daca un copil se misca permanent in banca, este si pentru ca incearca sa caute pozitiile care il avantajeaza sa-si relaxeze coloana vertebrala.

Pasul 2. Invata-l sa poarte corect ghiozdanul. Parintii si profesorii trebuie sa fie atenti la modul in care copii isi poarta ghiozdanul. Acesta trebuie asezat pe ambii umeri, iar bretelele reglate corect in functie de talia fiecaruia. Insa, greutatea prea mare a rucsacului de scoala este adesea prezentata ca fiind principala cauza responsabila pentru aparitia durerilor de spate. Medicii recomanda ca greutatea ghiozdanului sa nu depaseasca 10% din greutatea elevului.

Potrivit unui studiu american, ghiozdanul ar trebui sa cantareasca 6,2 % din greutatea corpului, inaintand o data cu varsta, respectiv 12% in clasa a VI-a. Greutatea foarte mare carata de un copil are incidente majore asupra organismului: oboseala, dureri de spate, deformarea coloanei vertebrale ( scolioza ).

Pasul 3. Ai grija sa duca un stil de viata sanatos. Pentru ca micutul tau este in crestere, somnul are un rol foarte important pentru organismul lui. Verfica atent ca acesta sa doarma suficient si sa nu piarda prea mult timp in fata calculatorului sau a televizorului.

De asemenea, oboseala care cauzeaza adesea probleme coloanei vertebrale trebuie evitata adoptand cele mai bune obiceiuri alimentare. S-a demonstrat ca excesul de greutate si aporturile alimentare incorect echilibrate sunt factori de risc pentru sanatatea zonei lombare.  

Pasul 4. Stabileste-i un program sportiv. Exercitiile fizice sunt indispensabile cresterii in perioada copilariei, pentru a evita durerile lombare de la maturitate. Toti copiii trebuie sa faca sport pentru a se dezvolta sanatos si armonios. Adapteaza activitatea in functie de preferintele copilului tau: mergeti la patinoar, cumpara-i o bicicleta, alergati impreuna in parc, invata-l sa joace sotronul sau sa sara coarda, inscrie-l la un curs de dans etc; variantele sunt multiple.

Totusi, practicarea unui sport prea intens poate fi de asemenea cauza durerilor de spate ale puiului tau. De aceea, este foarte important sa-l supraveghezi din cand in cand pentru a vedea cum se comporta, cat de usor oboseste si ce activitati ii provoaca durerile.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top
Top