Cresterea copilului

#pensie intretinere copil #intretinere copil #pensie copil

Cand se poate modifica pensia de intretinere a copilului

Pensia de intretinere a copilului se stabileste odata cu divortul dar se poate modifica ori de cate ori intervin circumstante noi care nu au fost avute in vedere la prima stabilire. Iar de cate ori intervin circumstante noi trebuie deschis un proces pentru ajustarea pensiei de întreținere.

Un avocat specializat in dreptul familiei si divort va poate spune ca situatia in care cu siguranta se va modifica pensia alimentara este cea in care parintelui care este obligat la plata ei i se mai naste un copil. Potrivit legii, obligatia de intretinere poate fi stabilita pana la 25% din veniturile parintelui in cazul unui singur copil, pana la 30% din venituri in cazul a 2 copii si pana la 50% pentru 3 sau mai multi copii.

Nu putine sunt cazurile in care dupa divort, parintele care trebuie sa plateasca pensia alimentara mai face un copil intr-o noua relatie. Presupunand ca el a fost obligat la plata a 25% catre primul sau copil, in momentul nasterii celui de al doilea copil, trebuie promovat un proces prin care se va ajusta pensia de intretinere astfel incat primul copil va primi 15% din venituri, deci jumatate din 30% cat prevede legea pentru 2 copii.

Mai exista si alte cazuri in dreptul familiei cand se poate modifica pensia de intretinere. De exemplu uneori parintele este obligat la plata unei sume fixe si nu a unui procent din venit iar daca venitul scade, suma fixa va trebui modificata. La fel si daca venitul creste. Alt caz vizeaza nevoile celui care primeste pensia, respectiv o crestere a nevoilor printr-un tratament medical permanent de exemplu. Tot timpul trebuie atins un echilibru intre nevoile celui care primeste pensia si mijloacele celui care o plateste. 

De aceea cel mai bine este sa va consultati cu un avocat specializat in dreptul familiei pentru a vedea daca va incadrati sau nu intr-unul dintre cazurile pentru care judecatorul v-ar da castig de cauza.

FOTO: paonezaleski.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului