Cresterea copilului

#copil narcisist #parenting #narcisism

Ai un copil narcisist? Probabil ai folosit tehnici gresite de parenting

Narcisismul reprezinta o plaga pentru societatea noastra. Daca ai intalnit vreodata un narcisist, stii ca are foarte putine calitati salvatoare. Oamenii de stiinta au incercat de mult timp sa identifice cu exactitate modul in care adultii devin narcisisti si s-au trezit divizati.

Exista un grup de specialisti care crede ca daca iti rasfeti prea mult copiii si ii lauzi excesiv, ii faci sa se creada mai buni decat ceilalti, ceea ce duce in cele din urma la un adult narcisist, in timp ce alt grup crede ca acei copii carora li se refuza caldura sunt predispusi sa dezvolte un fel de mecanism de aparare care duce la nevoia de a fi iubiti de altii, creand astfel narcisismul.

Cu toate acestea, un studiu din 2015 a constatat ca unul dintre aceste grupuri avea de fapt dreptate.

Studiul a fost realizat de Universitatea din Amsterdam si a examinat 565 de copii cu varste cuprinse intre 7 si 12 ani, precum si pe parintii lor, timp de un an si jumatate. Verificandu-i pe participanti la fiecare sase luni, cercetatorii au evaluat dinamica de acasa printr-o serie de intrebari pentru a vedea cat de mult joaca parintii un rol in transformarea copiilor lor in mici narcisisti furiosi.

Poate te intrebi care au fost rezultatele? "Narcisismul a fost prezis de supraevaluarea parentala, nu de lipsa de caldura parentala", au scris cercetatorii. 

Potrivit autorilor studiului, din narcisism nu poate iesi nimic bun. Narcisistii sunt cruzi, manipulatori si chiar predispusi la violenta. Cercetatorii ar dori sa vada "interventii eficiente din punct de vedere al dovezilor" puse in aplicare pentru a scapa lumea de narcisisti si de comportamentul narcisist.

Cercetatorii studiului au declarat, de asemenea, ca ei cred ca aceasta este prima cercetare longitudinala realizata cu privire la originile narcisismului la tineri. Daca parintii ar invata ca este o idee proasta sa isi puna copiii pe un piedestal si sa le bage in creierul lor mic ca sunt mai buni decat ceilalti, atunci poate ca vom avea mult mai putini dictatori razboinici si, in general, oameni cruzi si lipsiti de simpatie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului