Filme

#oren peli #poltergeist #horror #_paranormal-activity-2009

Paranormal Activity - poveste c-un poltergeist si-o fata

Primul lucru care iti vine in minte dupa ce vezi Paranormal Activity este intrebarea: cum de nu mi-a venit mie ideea asta? paranormal activityPropulsat de o puternica strategie de marketing (spectatorii ingroziti in sala de cinema din trailerul filmului este doar un exemplu), filmul lui Oren Peli este una din acele productii care fac istorie datorita incasarilor.

Cu siguranta, nimeni nu-si va aduce aminte de povestea acestui film in 2-3 ani, dar recordul sau in ceea ce priveste incasarile nu va fi uitat atat de usor. Cu un buget de doar 15.000 de dolari , Paranormal Activity a avut incasari de 108 milioane de dolari doar in SUA, asa ca unii s-au grabit sa-l eticheteze cel mai profitabil film facut vreodata.

Realizat in maniera lui the blair witch project (alt film cu buget mic si incasari enorme) si Cloverfield si dand impresia ca este filmat de niste amatori prinsi in valtoare unor evenimente care ii depasesc, Paranormal Activity a fost repede numit drept unul dintre cele mai bune filme horror din ultimii ani si promovat ca atare. Nimic mai neadevarat. Urmarindu-l am avut impresia ca ma uit la un episod din seria cu case bantuite difuzata la miezul noptii pe Discovery.

Poveste cu o fata si un poltergeist furibund

Povestea este simpla: Katie (Katie Featherston) si Micah (Micah Sloat) formeaza un cuplu tanar a carui fericire este tulburata de aparitia unui poltergeist. Cum fenomenul se manifesta mai mult in prezenta lui Katie, Micah decide sa instaleze in dormitorul lor o camera de filmat care sa inregistreze toate fenomenele paranormale care au loc in timpul paranormal activitynoptii.

Groaza incepe sa se instaleze in mintea celor doi atunci cand urmaresc inregistrarile: o entitate produce zgomote puternice in casa, lasa urme prin faina pusa de cei doi in prag, inchide si deschide usi, zgaltaie lampi si o taraste pe Katie din pat fara ca aceasta sa-si dea macar seama.

In mod previzibil si intocmai ca in filmuletele de pe Discovery de care va spuneam, urmatorul pas logic este introducerea unui demonolog in cronologia povestii; depasit de situatie, se pare ca poltergeistul este foarte rau (cand au fost vreodata buni, ma intreb) si obsedat de Katie (aflam ca, de fapt, o urmareste cu intreruperi inca din copilarie), acesta le recomanda celor doi sa apeleze la un coleg mult mai experimentat. Fenomenele escaladeaza odata cu apropierea de deznodamant, Katie si Micah fiind de-a dreptul terorizati de actiunile violente ale entitatii.

Paranormal Activity - scary sau funny?

paranormal activityParanormal Activity nu ia prea multe puncte la capitolul scenariu, dar compenseaza la regie. Oren Peli a reusit sa-l sperie, pare-se, pana si pe Spielberg, care convins fiind ca a fost bantuit in timp ce viziona filmul, a inchis DVD-ul inainte de a vedea sfarsitul. Sau cel putin asa umbla vorba prin targul hollywoodian.

Regizorul distribuie inteligent momentele de suspans, astfel ca nu prea te lasa sa casti, dar pentru cine nu se lasa impresionat de retata ieftina de sperieturi, multe scene sunt chiar amuzante.

Paranormal Activity este un film care, ca mai toate de acest gen, exploateaza latura psihologica a spectatorilor profitand de fascinatia oamenilor pentru fenomenele inexplicabile, iar modul de filmare (close-up-urile cu chipurile ingrozite ale protagonistilor, cadrele largi in night shot, cadrele rasturnate si miscate ca si cum ar fi filmate de amatori) amplifica senzatiile pana cand ajungi sa te intrebi daca ceea ce vezi este film sau realitate. Pana la urma, este foarte normal sa tresari odata cu personajele si sa ai impresia ca te afli langa ele si le imparti groaza.

Insa, parerile vor fi intotdeauna impartite: pe unii i-a speriat, pe altii nu. Paranormal Acitivity este totusi de vazut, daca luam in considerare buzz-ul mediatic pe care l-a generat in ciuda faptului ca este realizat cu mijloace tehnice minime.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea