Filme

#iurie darie #filme Iurie Darie #pentru patrie #fratii jderi #dragoste la zero grade #s-a furat o bomba

Filme memorabile cu Iurie Darie

Disparitia lui Iurie Darie lasa un gol imens in teatrul si filmul romanesc. Actorul care nu a uitat sa zambeasca chiar si in momentele de cumpana ale vietii a avut parte, in cei peste 60 de ani de cariera, de roluri cu adevarat memorabile. Iata cateva dintre cele mai importante repere din filmografia lui Darie


S-a furat o bomba (1961)

"S-a furat o bomba" este creatia lui Ioan Popescu Gopo, regizorului indragitelor filme pentru copii "Ramasagul" si "Maria Mirabela". Conceput sub forma unei parodii la adresa filmelor cu spioni, "S-a furat o bomba" spune povestea unor gangsteri care vor sa intre in posesia unei valize cu bomba, care a incaput din greseala pe mainile unui tanar (Iurie Darie).


Dragoste la zero grade (1964)

Regizat de Geo Saizescu, cel care peste 10 ani avea sa ofere publicului capodopera "Pacala", "Dragoste la zero grade" este o comedie romantica ce se deruleaza intr-un decor de vis, la un concurs de ski in Poiana Brasov.

Iurie Darie este Andrei, un tehnician TV care monteaza un releu in zona respectiva. In paralel, el are timp sa se indragosteasca fulgerator de Oana. Cum era de asteptat, pana ca dragostea sa triumfe, cei doi trec printr-o serie de aventuri amuzante.


Fratii Jderi (1974)

"Fratii Jderi", romanul care ne-a fermecat copilaria, a avut parte de o ecranizare in 1974. Cineastul Mircea Dragan a recreat atmosfera romanului lui Mihail Sadoveanu cu ajutorul unei distributii de zile mari. Alaturi de Iurie Darie, caruia i-a revenit rolul Simion Jder, in film ii mai putem revedea pe Gheorghe Cozorici, Sebastian Papaiani, George Calboreanu, Emanoil Petrut, Florin Piersic, George Motoi.

Intamplator sau nu, Darie va avea parte de aceeasi partitura un an mai tarziu in apreciatul film istoric "Stefan cel Mare – Vaslui 1475".


Pentru Patrie (1978)

"Pentru Patrie" reprezinta o evocare cinematografica grandioasa a razboiului romano-ruso-turc din 1877. La filmari au participat peste 200 de actori si 80 de cascadori. Pelicula lui Sergiu Nicolaescu a beneficiat si de un consistent sprijin din partea Armatei Romane.

Iurie Darie joaca aici rolul lui Gheorghe Sontu, bravul maior cazut in timpul bataliei pentru reduta Grivita II.



Sursa foto: cinemagia.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea