Casa verde

#ecologic #mediu #reciclare #plastic

Ziua Pamantului te invata sa traiesti sanatos

Un trai sanatos inseamna in primul rand amenajarea unui spatiu cat mai putin daunator si convietuirea intr-un mediu curat si sigur. Nu trebuie sa fii ecologist pentru a respecta cateva reguli simple care, inainte de toate, te vor ajuta pe tine dar si pe cei din jur. Ziua Pamantului te invita sa inveti si sa aplici o conduita responsabila.



Ce este Ziua Pamantului?


Conform siteului oficial, peste un miliard de oameni sunt implicati in activitatile acestui proiect, fiind considerat cel mai mare proiect al tuturor timpurilor. Ziua Pamantului porneste de la premisa ca toti oamenii, indiferent de rasa, gen, venit sau asezare geografica au dreptul de a trai intr-un mediu sanatos.

Ziua Pamantului se serbeaza inca din 1970 la data de 22 aprilie si a fost desemnata initial doar in Statele Unite. Astazi iau parte la eveniment peste 170 de state ale lumii, in scopul crearii unei constiinte colective asupra protejarii mediului inconjurator.

Desi unul dintre principalele obiective tinteste catre activitatile de nivel inalt si solicita conservarea resurselor naturale si ocrotirea animalelor, mesajele organizatiei se indreapta si catre populatie si insista asupra unei conduite responsabile, atat in public cat si in privinta produselor cumparate si consumate.


Iata cum poti contribui si tu la un mediu mai prietenos printr-un stil de viata sanatos.


1 Refoloseste pungile din hartie sau plastic pentru a evita achizitionarea altora. Conserva cu atentie pungile si ambalajele de cadouri si pastreaza sacosele din supermarketuri pentru a le refolosi data viitoare. Afla mai multe despre cum poti utiliza pungile de plastic in alte scopuri practice.


2 Foloseste ustensile care se pot spala si reutiliza si renunta la cele de unica folosinta. Tacamurile si farfuriile din plastic si manusile sunt doar cateva exemple.


3 Recicleaza sticlele si ambalajele de plastic. Nu trebuie decat sa le depozitezi separat de celelalte resturi menajere si sa le depui in containerele speciale. Acest lucru este valabil si pentru hartie si sticla. De asemenea, incearca sa refolosesti aceste produse in scopuri casnice, pentru a evita cat mai mult achizitionarea unora noi.


4 Economiseste o cantitate cat mai mare de apa reducand consumul si evitand pierderile inutile. Ecologistii recomanda consumul apei de la robinet (atunci cand aceasta este potabila) in detrimentul celei imbuteliate.


5 Renunta la servetelele de hartie (atunci cand faci curat) si foloseste lavete sau carpe din bumbac ce pot fi spalate si refolosite.


6 Achizitioneaza cat mai multa mancare organica, netratata chimic. Produsele din ferme sau piete sunt, de cele mai multe ori, livrate direct gospodarii. Desi uneori aspectul acestora nu este la fel de apetisant ca al produselor importate, gustul si calitatile nutritive sunt superioare. Opteaza pentru fructe, legume, produse lactate , carne si oua biologice.


7 Verifica intotdeauna daca produsul pe care il cumperi sau ambalajul acestuia este biodegradabil. De asemenea, evita contaminarea apei si a solului cu acest gen de produse sau resturi alimentare. Un pericol din ce in ce mai cunoscut il reprezinta efectele uleiului ars asupra apelor, in cazul in care acesta este aruncat in canalizarile comune.


8 Opteaza pentru produse de curatat naturale. Poti prepara acasa solutii de curatare sau dezinfectare sau poti achizitiona din magazinele specializate detergenti bio. Pretul acestora este putin mai ridicat, insa ai siguranta ca traiesti intr-un mediu 100% ferit de substante chimice.

De asemenea, foloseste produse naturale pentru parfumarea aerului din casa si evita odorizantele chimice din comert.
 


9 Cultiva plante si copaci chiar daca nu locuiesti la casa. Plantele de apartament purifica aerul din casa si ofera prospetime si culoare. Planteaza un copac in padure, in fata blocului sau in parc, deoarece si tu esti una dintre cauzele defrisarilor.

 

10 In locul unui aparat de aer conditionat costisitor, opteaza pentru metode simple de conservare a temperaturii aerului in casa. Poti pastra aerul cald in timpul iernii sau un mediu racoros pe perioada verii cu ajutorul unor reguli reguli foarte simple. Astfel reduci consumul de energie electrica si iti protejezi sanatatea.


11
In viitor este bine sa ai in vedere montarea panourilor solare atat pentru incalzirea locuintei cat si pentru furnizarea de energie electrica. In tarile mai dezvoltate, centralele eoliene reprezinta, de asemenea, o sursa inteligenta si ecologica de energie.

 

Tu ce faci pentru a proteja mediul si pentru a trai sanatos?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea