Casa de Craciun

#tisa # decoratiuni toxice #ornamente nortale craciun #poinsettia #vasc #deces #plante toxice

Ornamentele de sarbatori care sunt extrem de periculoase. Sunt extrem de toxice si chiar mortale

 

Pe langa bradul de Craciun si globulete, exista cateva ornamente care sunt nelipsite din casa, in perioada Sarbatorilor de Iarna. Printre acestea se afla plante care sunt extrem de toxice, precum vascul, Craciunita (Poinsettia) sau tisa.

Poinsettia, frumoasa planta otravitoare

Poinsettia , cunoscuta si sub denumirea de “Craciunita”, “Floarea Craciunului” sau “Steaua Craciunului” este in centrul atentiei in aceasta perioada a anului. Desi este o planta superba, aceasta este foarte toxica. Aceasta nu ar trebui niciodata lasata la indemana copiilor si a animalelor de companie. In plus, dupa ce o manevrezi este important sa te speli foarte bine pe maini. 

"Aceasta planta decorativa care arata foarte frumos (...) pe cat este de frumoasa, pe atat de toxica este. Trebuie sa avem grija atunci cand o ingrijim, in special cand ii rupem frunzele, lastarii, trebuie sa ne spalam bine pe maini cu sapun, pentru ca sucul acela daca ramane pe maini si ducem mana la ochi, la gura, putem sa avem iritatii destul de dure sau foarte grav, putem sa facem toxiinfectie alimentara. Mare atentie si la copii in perioada aceasta, mai ales cei care sunt mici, lasati nesupravegheati si care au tendinta de a duce la gura tot ceea ce prind. Ar fi un mare pericol ca aceste plante sa fie lasate in preajma copiilor. Sunt frumoase, ornamentale, dar sunt toxice", a declarat pentru Agerpres directorul BRGV, Costel Vinatoru.

Tisa poate provoca deces

Multe dintre aranjamentele florale destinatei acestei perioade contin tisa, un arbust asemanator bradului ca aspect, dar care este extrem de toxic si poate duce la deces, mai ales ca nu exista un remediu impotriva acestei toxine.

"Tisa este un arbore protejat de lege, iar cetina lui este foarte toxica. Ceea ce ar trebui sa stim este ca, daca cumva mestecam sau folosim acele ace de tisa, nu se cunoaste remediul, lumea stiintifica nu a gasit pana acum un antidot care sa restabileasca starea de sanatate. S-au intamplat adevarate drame, cazuri cand au si murit oameni pentru ca au confundat bradul cu tisa si au luat acei muguri crezand ca pot sa faca sirop de brad si au facut sirop de tisa, realizand astfel o otrava concentrata. In aceasta perioada, sunt aranjamente cu tisa si trebuie sa fim foarte atenti", a mai spus cercetatorul.

Vascul, o planta parazit toxica

Agatat la tocul usii, sub lustra sau in alte zone ale casei, vascul este nelipsit din multe locuinte in aceasta perioada. Cu toate acestea, parti ale acestei plante sunt extrem de toxice si trebuie sa fie tinute la distanta de animalele de companie si de copii.

"Este o planta aflata la limita pericolului cu granita medicinei. Parti din aceasta planta, cum ar fi semintele, sunt toxice, aparatul foliar, frunzele nu sunt atat de toxice, ba chiar sunt recomandate in anumite concentratii pentru anumite afectiuni, insa trebuie sa le folosim cu multa atentie si sa nu uitam ca au substante chimice benefice. Trebuie sa stim concentratia, momentul recoltarii, cand sa le folosim, cantitatea, pentru ca altfel putem avea mari probleme", a aratat acesta.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea