Constructia casei

# casa lemn #seism #casa

De ce casele din lemn sunt rezistente la seism si au costuri mici de intretinere

Orice cautare de case lemn pe net va da, printre primele astfel de constructii, casele pe structura de lemn. Lemnul este un material ecologic si regenerabil, iar folosirea lui in constructii reduce productia de materiale cu efect puternic negativ asupra mediului. Dar nu este singurul avantaj. Au timp de constructie mai scurt, sunt mai usoare, deci mai rezistente la cutremur, izolatia termica se poate monta in pereti, rezultand case eficiente energetic, iar materialele moderne, rezistente si estetice, permit adoptarea unor solutii arhitecturale indraznete.

Toate acestea sunt argumente convingatoare pentru cei care-si doresc o casa noua si sunt deschisi catre solutii de constructie care implica reducerea consumului de energie si protejarea mediului. Mai ales ca exista firme cu experienta precum Litarh care au in portofoliu multe case de lemn ridicate in tara si in Europa.

Lemnul, un vechi material de constructie cu proprietati redescoperite

Lemnul a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru construirea caselor. Aparitia materialelor de constructie moderne din lemn l-a readus in atentie ca o alternativa pentru beton si caramida, a caror fabricatie implica multa poluare. Procesarea lemnului elibereaza foarte putin dioxid de carbon comparativ cu cel consumat in timpul cresterii arborelui. In plus, lemnul este un material regenerabil.

Folosirea lemnului la constructia casei face ca aceasta sa fie mai calda. Caldura lemnului se simte atat la atingere, un perete din lemn fiind mai cald decat unul din beton sau caramida, cat si estetic, o casa unde exista lemn fiind mai primitoare si mai placuta. O grinda de lemn este un element de decor apreciat, iar daca este una obtinuta din mai multe straturi de lemn lipite, este foarte rezistenta si permite obtinerea de incaperi cu deschideri mari, arcade generoase si spatii foarte luminoase.

Eficienta energetica, argumentul forte al caselor din lemn

Modul cum sunt construite casele de lemn permite o foarte buna izolare termica: peretii sunt sub forma unor rame din lemn inchise pe ambele fete, o cutie compacta si rezistenta constructiv, cu un spatiu la interior umplut cu material de izolare termica. In interiorul unei case pe structura de lemn este cald, chiar daca constructia a fost abia terminata si nu a fost pornita incalzirea.

Dar modul cum sunt construite acum aceste case lemn nu implica doar izolarea din pereti. Materialul de izolare este aplicat pe exterior si la acoperis, intre capriori, intr-un strat gros, rezultand case foarte eficiente energetic. Acest lucru inseamna ca au consum redus de energie pentru incalzire in timpul iernii si racire, vara si implicit, costuri reduse de intretinere.

Timp de constructie mai scurt, santier mai curat si case mai usoare

Timpul de constructie al caselor din lemn este mult mai scurt decat al celor din beton sau caramida. Constructia nu are procedee umede (turnarea betonului, mortarul pentru imbinarea caramizilor), deci nu este nevoie de timp pentru eliminarea apei. Lemnul folosit este gata uscat, astfel incat peretii pot fi finisati imediat dupa montare.

Se construieste repede si pentru ca peretii pot fi facuti in fabrica, pe santier fiind doar asamblati. Cum peretii sunt facuti exact la dimensiuni, rezulta un santier foarte curat, cu cantitate minima de deseuri. Este modul cum construieste Litarh, firma care inalta pentru clienti case de lemn foarte eficiente energetic, ce vor avea costuri reduse de intretinere.

Casele de lemn sunt mai usoare. De aceea au nevoie de o fundatie mai lejera, ceea ce inseamna un cost mai mic. Dar, una din cele mai apreciate consecinte ale faptului ca sunt usoare este rezistenta la seisme. Forta seismica care actioneaza asupra casei este direct proportionala cu greutatea casei, deci o casa usoara va suporta o forta seismica mai mica.

Daca iti doresti cheltuieli mici cu intretinerea, alege casele de lemn. Te poti informa, sunt multi proprietari care-si povestesc experienta traiului in astfel de case, iar constructori precum Litarh iti pot furniza informatiile tehnice.

Contact:

office@litarh.ro

Valea Moldovei, Suceava

FOTO: litarh.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea