Constructia casei

#protectie tensiune casa #protectie subtensiune #protectie tensiune

Cum te asiguri ca ai protectie la supratensiune si la subtensiune pentru casa ta

Siguranta locuintei tale nu este un moft, ci o necesitate. Poate cele mai grave probleme care pot aparea sunt riscurile de supratensiune sau subtensiune. Asigurarea necorespunzatoare a instalatiei electrice poate genera atat pagube materiale, cat si financiare. De asemenea, nivelul general de confort este afectat implicit, dar si siguranta locatarilor. In astfel de situatii sunt recomandate intrerupatoarele diferentiale, care au un rol esential in securizarea ambientului si reducerea accidentelor prin electrocutare.

Ce avantaje ofera pe termen lung, dar si ce trebuie sa ai in vedere atunci cand le alegi afli in randurile de mai jos.

Intrerupatoare pentru protectie diferentiala

Intrerupatoarele cu protectie diferentiala sunt absolut necesare pentru orice tip de locuinta. Sunt proiectate pentru a detecta orice diferente intre curentul electric care intra intr-un circuit si cel care iese. Sunt fiabile, rezistente si usor de instalat. De asemenea, ofera o protectie suplimentara impotriva incendiilor. In momentul in care este identificata orice scurgere catre pamant sau depasire a pragului de curent periculos, sigurantele opresc automat alimentarea cu energie electrica. In general, valoarea dispozitivului este setata la 30 mpA - este pragul care poate afecta sanatatea umana si poate genera un electrosoc.

Exista mai multe modele si anume:

  • Intrerupatoare curent rezidual - Denumite si RCCB sau RCD, dispozitivele sunt concepute special pentru a opri functionarea circuitului electric in momentul in care detecteaza o neregula. Sansele producerii unui scurtcircuit sunt reduse in doar cateva milisecunde. Echipamentul are la baza o bobina, care monitorizeaza constant curentul de pe faza si cel ce se intoarce pe nul.
  • Intrerupatoare cu protectie la supracurent - Sunt capabile sa detecteze si sa reactioneze atat la scurgerile de curent, cat si la supratensiunile care pot aparea in sistemul electric. Prin limitarea riscurilor asupra instalatiei, sigurantele diferentiale cu protectie impotriva supratensiunilor ajuta la protejarea dispozitivelor si echipamentelor sensibile.

Pentru a te asigura ca optezi pentru modelele potrivite de intrerupatoare curent RCCB, e esential sa iei in considerare urmatoarele aspecte:

  • Capacitatea de curent nominala - Asigura-te ca dispozitivele diferentiale au o capacitate de curent nominala adecvata pentru a proteja circuitele din casa.
  • Numarul de module -  In functie de spatiul disponibil in tabloul electric, alege echipamentele care se potrivesc cel mai bine.
  • Certificarile de siguranta - Inainte de achizitie, verifica atent certificarile si reglementarile produselor pentru a fi sigur/a ca se incadreaza in standardele aplicabile. E important sa iei in calcul si experienta producatorului.

Intrerupatoare protectie la supracurent

Optiunile de intrerupatoare la supracurent sunt parte integranta a sistemului de siguranta electrica al unei cladiri. Au rolul de a intrerupe rapid alimentarea cu energie cazul in care curentul electric intr-un circuit depaseste o anumita valoare nominala sau in cazul unui scurtcircuit.

Printre avantajele pe care le ofera se numara:

  • Instalare usoara - Sigurantele sunt concepute special pentru a se integra cu usurinta in tablourile existente. Astfel, nu trebuie sa investesti costuri suplimentare pentru a face modificari structurale.
  • Module de testare manuala - Intrerupatoarele pot fi testate inainte de a fi montate la nivelul instalatiei electrice. Prezenta modulelor asigura eficienta utilizarii componentelor.
  • Versatilitate - Tocmai datorita modalitatii de functionare, sigurantele RCBO ("Intrerupator cu circuit de curent residual si protectie la supracurent") se potrivesc diferitelor tipuri de circuite. Le poti folosi atat in cazul prizelor, obiectelor de iluminat, dar si altor dispozitive electrice.

De asemenea, intrerupatoarele la supracurent sunt investitii durabile, conforme cu normele europene de utilizare.

Vrei sa elimini toate riscurile electrice de la nivelul locuintei? Integrarea dispozitivelor RCD si RCCB este mai mult decat recomandata. Insa, verifica inainte de toate renumele producatorului si avantajele garantate de fiecare dispozitiv in parte.

Fa investitii inteligente pentru siguranta casei tale!

FOTO: linelectric.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului