Constructia casei

#montare faianta #faianta

5 sfaturi pentru montarea corecta a placilor de faianta

Datorita rezistentei lor superioare la apa si a durabilitatii, placile de faianta sunt o optiune populara pentru pardoseli si pereti in bai, bucatarii, holuri, balcoane, terase si diverse spatii comerciale. Sunt si relativ simplu de montat in cadrul unui proiect DIY, iar varietatea de culori, modele si dimensiuni ofera posibilitati nelimitate de design. Dar, pentru a obtine un finisaj impecabil, suprafata trebuie pregatita corespunzator, iar adezivul si chitul de rosturi alese trebuie aplicate respectand anumite cerinte.

 

Iti vom dezvalui in acest articol 5 sfaturi pentru a crea un spatiu atractiv si functional cu ajutorul placilor ceramice. 

Pregateste corect stratul de suport

Pregatirea corecta a stratului de suport este un pas esential pentru un rezultat durabil si estetic. Indiferent daca suprafata de sub placi este din lemn sau beton, trebuie sa te asiguri ca este nivelata. 

Pardoseli din beton

  • Indeparteaza urmele de adeziv vechi folosind ori o racleta de podea, ori o masina de slefuit.
  • Repara fisurile si crapaturile cu un produs adecvat.
  • Daca observi denivelari sau goluri, le poti umple cu un produs de egalizare pentru a obtine o suprafata neteda si uniforma.
  • Inlatura murdaria, praful sau grasimea pentru a lucra pe o suprafata curata.

Pardoseli din lemn

Lipirea placilor de faianta pe pardoseli din lemn este mai putin intalnita, insa cu putina atentie acestea se pot instala corespunzator, fara a risca deplasarea si craparea ceramicii.

  • Identifica scandurile desprinse sau care se misca si fixeaza-le cu ajutorul suruburilor.
  • Slefuieste lemnul, desprafuieste-l, curata-l si asteapta sa se usuce.
  • Grunduieste pardoseala din lemn, apoi etanseaza suprafata montand o plasa din fibra de sticla si turnand o sapa de egalizare.
  • Niveleaza sapa si asteapta sa se usuce timpul recomandat de producator.

Alege un adeziv adecvat

Tipul de faianta folosit determina cerintele specifice ale adezivului, iar o alegere gresita poate duce la probleme pe termen lung, precum dezlipirea sau spargerea placilor. 

Fiecare adeziv are specificatiile sale proprii, cum ar fi timpul de uscare, rezistenta la umiditate si capacitatea de aderenta. Este recomandat sa tii cont de tipul si dimensiunea placilor, de tipul pardoselii, de nivelul de umiditate si gradul de trafic cand selectezi adezivul adecvat. Verifica specificatiile producatorilor si asigura-te ca exista compatibilitate intre adeziv, placi si suport. 

Aplica uniform adezivul

Cand aplici adezivul, foloseste o cantitate adecvata, pentru a nu fi nevoit sa-l intinzi in afara rosturilor, stricand aspectul final al lucrarii. Acopera si suprafata placilor cu adeziv, cat mai uniform, utilizand o mistrie dintata. Aceasta creeaza caneluri pe suprafata adezivului, pentru a asigura o aderenta mai buna a placilor. 

Dupa aplicarea adezivului, respecta timpul de uscare pentru a evita lipirea insuficienta a placilor. 

Alege corect chitul de rosturi

Exista diferite tipuri de chituri de rosturi disponibile, fiecare avand propriile avantaje si dezavantaje. Chiturile de rosturi pentru exterior sunt mai rezistente la intemperii, fiind potrivite pentru bai, bucatarii si alte spatii umede. Pentru suprafetele supuse la solicitari mecanice si chimice mari, poti utiliza un chit flexibil. 

Chitul se aplica dupa un anumit interval de timp de la lipirea placilor, de aceea este necesar sa verifici acest aspect in instructiunile producatorului. Pe pardoseli, acesta se aplica, de obicei, cu ajutorul unei gletiere cu burete cauciucat, iar dupa uscarea completa, se curata cu un burete umed.

Dupa aplicare, chitul de rosturi necesita ingrijire si intretinere corespunzatoare pentru a prelungi durata de viata. Curatarea regulata a chitului si aplicarea unui sigilant pot ajuta la prevenirea infiltrarii apei si a dezvoltarii mucegaiului. In plus, daca apar deteriorari sau crapaturi, acestea trebuie reparate cat mai curand posibil pentru a evita problemele pe termen lung.

Aplica adeziv pe suprafete restranse

Pentru un montaj facil, poti incepe instalarea placilor de faianta dintr-un colt, de pe o latura vizibila, unde poti utiliza placi intregi. Aplica o cantitate de adeziv suficienta pentru 4-6 placi, in functie de dimensiunile acestora si de viteza ta de lucru. Nu se recomanda folosirea unei cantitati mai mari de adeziv per aplicare, deoarece expunerea la aerul din incapere ii poate afecta elasticitatea. Lucreaza pe suprafete mici, pentru rezultate optime.

Asigura-te ca alegi produsele potrivite, ca pregatesti suprafata corespunzator si planifici cu atentie amplasarea placilor ceramice. Rostuieste-le cu chitul adecvat, intr-o culoare care se armonizeaza cu cea a faiantei, pentru un aspect placut. Urmeaza sfaturile de mai sus, respecta indicatiile de pe ambalajele produselor si vei finaliza cu succes proiectele tale de instalare a placilor de faianta. 

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea