Constructia casei

#combatere insomnie #beneficii #insomnie

Ceaiuri naturale pentru combaterea insomniei: de ce sunt benefice

Insomnia poate fi considerata una dintre conditiile medicale ce afecteaza omul modern. Ceaiurile naturale pentru combaterea acesteia sunt o varianta pentru dobandirea unui somn de calitate, lucru care contribuie la prevenirea problemelor de sanatate fizica si mentala ce pot sa apara atunci cand odihna lipseste. Imbunatatirea calitatii vietii incepe cu un stil sanatos, echilibrat din toate punctele de vedere, iar ajutorul oferit de ceaiurile de somn pentru dobandirea odihnei de calitate este un prim pas in inducerea somnului natural.

Prezentam in acest material beneficiile oferite de ceaiurile de somn pentru organism, explicand totodata importanta obtinerii unui somn de calitate, neintrerupt, timp de cel putin 8 ore pe noapte, prin administrarea unor substante naturale. 

Ce sunt ceaiurile pentru combaterea insomnie?

Cu siguranta te-ai confruntat cu perioade stresante si ai observat ca nu poti inchide ochii noaptea cu gandul la problemele pe care le ai de solutionat. O noapte de somn pierduta nu este o problema grava, dar nopti la rand fara odihna determina stare de oboseala pe timpul zilei si incapacitatea de concentrare care pot conduce la perturbarea calitatii vietii. La toate acestea se pot adauga dificultatile din mediul profesional ce survin pe fondul oboselii acumulate. 

Remediile traditionale pentru tulburarile de somn sunt variate, printre cele mai cunoscute sunt ceaiurile de somn, produse din plante, cu efecte relaxante, calmante si linistitoare, ce pot fi administrate inainte de culcare pentru inducerea somnului fiziologic, pe cale naturala. 

Ceaiurile de somn sunt amestecuri de plante ce contin valeriana, musetel, tei, lavanda, roinita si alte plante cu proprietati sedative, linistitoare, rolul lor fiind acela de a diminua anxietatea si stresul, totul pentru a obtine un somn de calitate, fara treziri in timpul noptii. 

Beneficii oferite de ceaiurile pentru combaterea insomniei

Cresterea calitatii somnului

Ceaiurile de somn ce contin musetel, lavanda, valeriana, tei au efecte sedative si relaxante, pentru un somn profund, odihnitor, cu diminuarea trezirilor pe parcursul noptii, ceea ce contribuie la prevenirea tulburarilor de somn si a insomniei. 

Reducerea anxietatii

Linistea si pacea pot fi obtinute si cu ajutorul ceaiurilor in amestec de musetel, menta, lavanda, rozmarin, roinita, sunatoare. Calmarea sistemului nervos si reducerea factorilor stresori au ca efect relaxarea si linistirea organismului, ceea ce contribuie la reducerea anxietatii pana la eliminare. 

Imbunatatirea functiilor cognitive

Un somn de calitate mentine nivelul optim cognitiv. Ceaiurile de somn pot consolida, astfel, memoria si au posibilitatea de a preveni declinul cognitiv asociat imbatranirii. Valeriana, hameiul, lavanda, roinita, verbina sunt plante existente in unele varietati de ceai de somn care pot imbunatati calitatea odihnei si performanta cognitiva la adultii tineri, dar si la varstnici. (1)

Importanta somnului odihnitor

Somnul de calitate ce poate fi obtinut si cu ceaiurile special concepute este benefic pentru fizic, dar si pentru psihic. Alaturi de refacerea organismului si mentinerea unui sistem imunitar puternic, in timpul somnului, organismul elibereaza hormonii necesari bunei functionari a corpului, avand in atentie regenerarea si repararea daunelor aparute. Somnul consolideaza memoria si imbunatateste concentrarea pentru ca activitatile zilnice sa nu fie perturbate. 

Privarea de somn are numeroase efecte negative asupra sanatatii, de la cresterea riscului de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, la aparitia diabetului de tip 2 si pana la marirea nejustificata a apetitului si acumularea de greutate in plus, ceea ce favorizeaza aparitia obezitatii. 

Lipsa somnului de calitate isi pune amprenta si asupra echilibrului hormonal si a metabolismului, fara a omite si faptul ca un numar prea mic de ore de somn pe noapte slabeste sistemul de aparare si contribuie la aparitia si mentinerea infectiilor variate. Pe termen lung, daunele asupra creierului sunt ample, lipsa somnului de calitate afecteaza performanta zilnica, memoria si capacitatea de gandire clara. (2)

Ceaiurile de somn, obtinute din diverse plante cu proprietati sedative si calmante, sunt un remediu natural si eficient pentru insomnie. Un somn de calitate este esential pentru sanatatea fizica si mentala. Privarea de somn poate duce la probleme de sanatate grave. Daca te confrunti cu tulburari de somn de ceva timp, mergi la medic si respecta indicatiile specialistului!

Surse de informare: 

1. The 6 Best Bedtime Teas That Help You Sleep - https://www.healthline.com/nutrition/teas-that-help-you-sleep

2. Why Is Sleep Important? - https://www.nhlbi.nih.gov/health/sleep/why-sleep-important#:~:text=During%20sleep%2C%20your%20body%20is,long%2Dterm)%20health%20problems.

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea