Aparatul de aer conditionat este recomandat a fi ales in functie de suprafata incaperii respective, capacitatea de racire si calitatea echipamentului. Marca echipamentului este indicat sa fie aleasa in functie de notorietatea sa.
Un astfel de aparat nu se va monta in spatiile in care petrecem cel mai mult timp, deoarece curentii de aer rece sunt daunatori pentru sanatate. Directia de suflare a aerului nu ar trebui pozitionata catre locurile unde petrecem cel mai mult timp (pat, fotolii, canapea).
In functie de calitatea amenajarilor interioare efectuate in cadrul locuintei, putem opta fie pentru un aparat montat aparent pe perete sau pentru incorporarea acestuia in tavanul fals (acest tip de montare este potrivit pentru spatii mai pretentioase, este mai costisitor si se va realiza inainte de lucrarile de amenajare) – caz in care vizibila va fi doar grila prin care aerul este directionat in incapere. Modelele aparente se pot monta si in zona inferioara a peretelui, de exemplu sub ferestre, avand astfel aspectul unui calorifer.
Unitatea exterioara va trebui montata astfel incat accesul pentru interventii si lucrari ulterioare sa fie cat mai facil. Traseul dintre unitatea interioara si cea exterioara va trebui sa fie bine izolat, pentru evitarea condensului.
Pentru un aparat de aer conditionat, utila va fi si functia de programare orara; astfel, putem benefica de temperatura dorita in incapere inca din momentul in care vom ajunge acasa.
Este indicat ca, fata de calculul necesarului de aer rece din incapere, sa putem realiza o supradimensionare, pentru a nu suprasolicita in timp echipamentul. Un alt criteriu important in alegerea efectuata va fi si eficienta energetica – daca aceasta este ridicata, investitia initiala va fi mai mare, insa in timp se va amortiza prin consumul redus. Pentru un astfel de echipament, consumul sau va fi de doua ori mai mare decat cel al unui frigider.
Ca si activitati de intretinere, recomandarea este ca o data la una-doua saptamani sa se realizeze curatarea filtrelor de aer, sub un jet de apa, la robinet. La sfarsitul sezonului rece, indicat va fi ca aparatul sa fie lasat sa functioneze una-doua ore pe functia de ventilatie, pentru a se evita formarea condensului.
In functie de producatorul ales, perioada de viata a unui aparat de aer conditionat va fi de 8-15 ani.
Florentina Terziu