Cariera

#afacere in parteneriat #afacere. pornire afacere

Tot ce trebuie sa stii atunci cand pornesti o afacere in parteneriat

Inainte de toate, cel care planuieste sa inceapa propria afacere, fie ca se gandeste sa o faca singur sau in parteneriat, trebuie sa stie ca antreprenoriatul nu este un lucru usor.

 

Sa pornesti o afacere - o idee atractiva, dar un proces complicat

Desi ideea de a fi propriul tau stapan poate parea extrem de atragatoare, sa pui pe picioare o companie poate fi un lucru extrem de complicat. Iar cand la un astfel de drum te gandesti sa nu pornesti singur, ci in parteneriat cu altcineva, probabil ca cel mai important lucru este acela de a-ti alege partenerul de afaceri potrivit.

In prezent, in topul realizat de World Bank (Banca Mondiala) cu privire la cat de usor poti demara o afacere intr-o tara, Romania ocupa locul 55 din 190 de state ale lumii, in conditiile in care, in urma cu patru ani, ne aflam pe locul 35 in aceasta ierarhie.

Dar, niciunul dintre criteriile de departajare utilizate de Banca Mondiala la construirea acestei ierarhii nu ia in calcul alegerea celui mai potrivit partener de afaceri, desi acest lucru reprezinta unul dintre cele mai importante, daca nu cel mai important aspect al afacerii pe care urmeaza sa o pui pe picioare.

Daca am face comparatie cu ridicarea unei case, alegerea partenerului este sinonima cu construirea fundatiei casei.

Succesul afacerii depinde si de partenerii pe care-i alegi

Alegerea oamenilor cu care faci echipa este cruciala. Poti impartasi cu partenerul de afaceri cunostinte comune sau complementare, dar ceea ce conteaza este atitudinea pe care acesta o are (la fel ca a ta), mentalitatea si potrivirea cu cultura pe care firma o va imbratisa.

Ca viitor antreprenor trebuie sa stii ce oameni - fie ei parteneri sau angajati - vrei sa aduci in companie, ce fel de cultura organizationala vrei sa construiesti, cel fel de spatiu de lucru vrei sa crezi: unul in care oamenii sa vina cu placere, sa lucreze cu pasiune si in care oamenii vor sa ramana.

Ideea unei afaceri poate porni de la o oportunitate sau chiar de la o frustrare (acel lucru pe care firma ta il va face nu este facut cum trebuie in prezent de alte companii sau nu este facut deloc), dar ceea ce conteaza, atat la tine ca proaspat antreprenor, cat si la partenerul tau de afaceri este pasiunea cu care veti face ca firma sa functioneze.

Avantajele si dezavantajele parteneriatului

A face o afacere cu unul sau mai multi asociati are atat avantaje, cat si dezavantaje.

Avantajele de a fi alaturi de cineva, atunci cand te hotarasti sa fi antreprenor, pot fi urmatoarele:

  • Faptul ca aveti cunostinte comune sau complementare in domeniul in care firma va activa (tu poate ai o idee foarte buna de afaceri, dar nu si experienta in domeniul respectiv);
  • Largirea cercului social - relatiile sociale ale fiecaruia, profesionale sau personale, pot ajuta la bunul mers al firmei;
  • Impartirea cheltuielilor de infiintare si eventual a pierderilor (in cazul in care proiectul respectiv esueaza);
  • Impartirea sarcinilor si responsabilitatilor din firma.

In cazul dezavantajelor, putem enumera:

  • Impartirea castigurilor companiei;
  • Intarzierea luarii deciziilor;
  • Riscul ca partenerul ales sa-ti insele asteptarile cu privire la persoana sa (fie din punct de vedere profesional, fie chiar din punct de vedere al corectitudinii sau chiar legal).

Cel mai important lucru de facut cand alegi un partener de afaceri

In acest context, cunoasterea acelei persoane care iti devine partener de afaceri este fundamentala, iar in cazul in care nu iti este prieten de o viata, verificarea sa poate sa inceapa cu acoperirea „petelor albe” legate de trecutul sau financiar si antreprenorial.

O multime de astfel de informatii se pot obtine investigand trecutul partenerului de afaceri. E foarte important sa stii ca poti verifica o firma pe termene.ro - concret, firma sau firmele in care viitorul tau partener a fost actionar sau administrator. In acest fel poti obtine informatii despre datoriile avute de partenerul tau de afaceri sau despre eventuale „ciocniri” ale acestuia cu autoritatile (fiscale, judiciare etc.).

Referințe:

Doing Business 2020 - World Bank Group. 2019, openknowledge.worldbank.org/bitstream/handle/10986/32436/9781464814402.pdf. Accesat în 28.08.2020.

Sursa: https://pixabay.com/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea