Cariera

#somaj tehnic #criza #angajat #salariat #somaj #sef

Somajul tehnic, masura legala temporara in caz de criza

“Aproximativ 150 de angajati de la Rompetrol Petrochimicals din Navodari vor intra in somaj tehnic”, “circa 400 de angajati ai companiei timisorene Elba au fost trimisi in somaj tehnic doua saptamani” – acestea sunt vestile care vin in fiecare zi dinspre firmele romanesti. Ce inseamna insa somajul tehnic si care sunt drepturile angajatilor care au ghinionul de a avea de infruntat aceasta masura in firma in care lucreaza, puteti afla in randurile care urmeaza.

Somajul tehnic a fost pana de curand o notiune prevazuta in Codul muncii . Dupa schimbarile din lege insa, termenul de "somaj tehnic'' nu mai exista, iar locul lui a fost luat de termenii "suspendarea contractului de munca" sau "intreruperea temporara a contractului de munca". 

Ce spune Codul muncii despre somajul tehnic

In ce conditii se intampla acest lucru? Astfel, conform articolului 52, alineatul 1, “ poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii: a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii; b) ca sanctiune disciplinara; c) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti; d) in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare; e) pe durata detasarii”.

In cazul in care se constata nevinovatia salariatului vizat de masurile de suspendare a contractului, conform alineatului 2, acesta “isi reia activitatea anterioara, platindu-i-se, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului”.

In cazul intreruperii temporare a activitatii, legea spune, prin articolul 53, alineatul 1, ca “pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat”. In plus, conform acelorasi prevederi legale pe perioada somajului tehnic “salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii”.

Dar ce spunea vechiul Cod al muncii referitor la somajul tehnic? Conform vechii legi somajul tehnic reprezenta “imposibilitatea temporara a continuarii activitatii de catre angajator, pentru motive economice obiective” si nu putea depasi 3 luni de zile intr-un an calendaristic. La fel ca si acum salariatii trebuiau sa ramana la dispozitia angajatorului si iar pe perioada intreruperii activitatii beneficiau de o indemnizatie care reprezenta 75% din salariu.

Cum se instituie somajul tehnic

Firma care instituie masura somajului tehnic trebuie sa trimita catre angajati si reprezentantii statului o comunicare scrisa in care se specifica motivele si perioada incetarii activitatii, cu semnatura de luare la cunostinta din partea salariatilor, care accepta astfel sa fie la dispozitia angajatorului pe toata perioada de intrerupere a activitatii. In plus angajatorul trebuie sa transmita modificarile in Registrul General de Evidenta a salariatilor si actele de suspendare a contractelor individuale de munca catre Inspectoratul Teritorial de Munca, in termen de 5 zile.

Ce spun specialistii

Consultantul Horatiu Sasu, citat de Avocatnet.ro, spune ca “somajul tehnic este o situatie care in practica beneficiaza de variate "aplicatii", adesea contrare legii”. Astfel, textul legii poate da nastere mai multor interpretari. Doctrina a ajuns la concluzia ca “desi legea se refera generic si fara a distinge la "intreruperea activitatii angajatorului", in realitate nu se poate concluziona ca legiuitorul ar fi reglementat implicit lock-out-ul (constand in inchiderea temporara, totala sau partiala, a unitatii de catre angajator, in considerarea grevei declansate sau a carei declansare este iminenta). Logic (si istoric) textul trebuie interpretat in sensul ca intreruperea activitatii este determinata de factori obiectivi "tehnici sau de alta natura" iar nu exclusiv de vointa angajatorului”.

El atrage atentia si asupra faptului ca “pe perioade scurte, datorita anumitor cauze, cum ar fi lipsa de materii prime , materiale, energie, blocaj financiar , pana la revigorarea activitatii agentilor economici, pentru a se evita intrarea salariatilor in somaj, se convine " prin negocieri colective "asupra concediilor fara plata. Ulterior, dupa caz, se reia activitatea sau se desfac contractele de munca si se declanseaza procedurile pentru trecere in somaj”.

In aceste situatii angajatii trebuie sa stie ca prin Constitutie le este recunoscut dreptul la salarizare:”intreruperea temporara a activitatii unitatii, avuta in vedere de dispozitia legala supusa controlului, nu este imputabila salariatilor si nu se identifica cu situatiile in care unitatea isi inceteaza activitatea datorita falimentului ori isi reduce personalul ca urmare a reorganizarii. Ca atare, obligatia de plata a indemnizatiei de 75% din fondul de salarii in beneficiul angajatilor este o masura legala care isi gaseste reazemul in Legea fundamentala”, conchide Sasu.

Ce cred angajatii si angajatorii

Somajul tehnic este o masura care pe unii ii sperie, pe altii nu. “Am fost de atatea ori in somaj tehnic incat deja a devenit un alt fel de a fi angajat, acela de a sta mai mult acasa. Nu-mi convine pentru ca in situatia asta cand luam bani, cand nu si nu stim sigur daca ne mai intoarcem la munca sau devenim someri de-a binelea, insa nu avem ce face, in zona asta e mai greu cu locurile de munca”, crede Maria Timaru, angajata a Rafinariei de la Onesti, care a experimentat deseori somajul tehnic la actualul sau loc de munca.

Aceasta perspectiva il sperie pe Silviu Pricop, inginer intr-o fabrica de confectii din judetul Bacau. “Sper ca aceasta criza sa nu ne loveasca si pe noi, mi-e teama ca daca intram in somaj tehnic nu ne mai intoarcem la serviciu dupa aceea. Iar ideea de a fi somer nu este una care sa ma bucure nici pe mine, nici pe colegii mei”, marturiseste el.

Seful firmei in care lucreaza Silviu se teme si el de somajul tehnic. “Mi-ar fi greu sa imi vad oamenii plecand acasa in somaj, stiu ca au familii, copii de crescut. Oricum, daca ar fi sa se intample asta, este posibil si asa ceva, nu i-as trimite pe toti odata ci as face in asa fel incat sa plece prin rotatie”, crede Matei Cosminescu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea