Cariera

#pilot de avion romania #pilot romania #pilot

Cum poti deveni pilot de avion in Romania?

Pilotajul este una dintre cele mai fascinante profesii din lume. Daca visezi sa zbori si sa explorezi lumea dintr-o perspectiva unica, la mansa unui avion privat sau unul de linie, atunci cariera de pilot poate fi alegerea perfecta pentru tine. Insa, pentru a deveni pilot, trebuie sa parcurgi un traseu strict de pregatire si sa obtii o serie de certificari si licente.

 

In Romania, exista mai multe scoli de pilotaj si centre de instruire care ofera cursuri pentru a deveni pilot comercial sau privat. Procesul de instruire poate fi destul de lung si intens, dar recompensa finala poate fi una extrem de satisfacatoare.

In randurile de mai jos am strans pentru tine toate informatiile de care ai putea avea nevoie pentru a sti mai exact cum devii pilot de avion. Vom explora pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a deveni pilot in Romania, inclusiv cerintele de baza pentru a se inscrie la o scoala de pilotaj, tipurile de cursuri disponibile si cum sa obtii licenta de pilot. De asemenea, vom analiza cariera de pilot si ce presupune ea, inclusiv responsabilitatile zilnice si perspectivele de angajare in Romania.

Care sunt conditiile minime pentru a te inscrie la o scoala de pilotaj in Romania?

In general, cerintele minime pentru a te inscrie la o scoala de pilotaj in Romania iau in calcul:

Varsta: Candidatii trebuie sa aiba cel putin 17 ani pentru a obtine licenta de pilot privat si 18 ani pentru a obtine licenta de pilot comercial.

Educatia: Candidatii trebuie sa aiba cel putin studii liceale finalizate sau sa fie absolventi ai unei scoli profesionale.

Sanatatea: Candidatii trebuie sa fie intr-o stare de sanatate buna si sa indeplineasca cerintele medicale specifice impuse de Agentia Europeana pentru Siguranta Aviatiei.

Cunostinte de limba engleza: Candidatii trebuie sa aiba cunostinte suficiente de limba engleza pentru a comunica eficient in timpul zborurilor si pentru a lua examenele si evaluarile necesare.

Aptitudinile cognitive: Candidatii trebuie sa aiba abilitati cognitive si de gandire critica bune, pentru a intelege si a aplica conceptele de zbor si pentru a lua decizii in timpul zborului.

In plus, unele scoli de pilotaj pot avea cerinte suplimentare, cum ar fi un test de aptitudini, o evaluare a nivelului de cunostinte matematice si fizice sau un interviu de selectie. De asemenea, costurile pentru a urma cursurile de pilotaj pot varia in functie de scoala si de tipul de curs, astfel incat este important sa afli toate informatiile necesare inainte de a te inscrie la o scoala de pilotaj, trecute pe site-ul acesteia.

Ce tipuri de cursuri de pilotaj sunt disponibile in Romania?

In tara noastra, exista mai multe tipuri de cursuri de pilotaj disponibile, in functie de nivelul de certificare pe care doresti sa il obtii si de tipul de aeronava pe care doresti sa o pilotezi. Iata cateva exemple de cursuri de pilotaj disponibile:

Curs de pilotaj de baza

Acest curs este destinat celor care doresc sa obtina o licenta de pilot privat si sa piloteze aeronave usoare, in scopuri personale sau de agrement. Cursul include instruirea teoretica si practica a conceptelor de zbor si a manevrelor de baza, precum si ore de zbor de instruire.

Curs de pilotaj comercial

Acest curs este destinat celor care doresc sa obtina o licenta de pilot comercial si sa piloteze aeronave in scopuri comerciale. Cursul include instruirea avansata in teorie si practica, precum si instruirea in navigatie si in efectuarea de zboruri de lunga durata.

Curs de pilotaj de linie aeriana

Acest curs este destinat celor care doresc sa obtina o licenta de pilot de linie aeriana si sa piloteze aeronave comerciale de mare capacitate. Cursul include instruirea avansata in teorie si practica, precum si ore de zbor simulat.

Cursuri de specializare

Aceste cursuri sunt destinate pilotilor care doresc sa-si dezvolte abilitati specifice, cum ar fi pilotajul in conditii meteorologice grele, pilotajul de noapte, pilotajul de performanta, pilotajul de elicoptere sau pilotajul de avioane cu motor cu reactie.

Cursuri de pregatire pentru examinarea de reinnoire a licentei

Aceste cursuri sunt destinate pilotilor cu experienta care au nevoie sa-si reinnoiasca licenta de pilotaj. Aceste cursuri includ lectii de teorie si de zbor si se incheie cu examene teoretice si practice.

Cum obtii licenta de pilot in Romania?

Pentru a obtine o licenta de pilot in Romania, trebuie sa urmezi urmatorii pasi:

Inscriere la o scoala de pilotaj acreditata

Alege o scoala de pilotaj acreditata de catre Agentia Europeana pentru Siguranta Aviatiei si inscrie-te la unul dintre cursurile disponibile.

Pregatire teoretica

In timpul cursurilor, vei invata principiile zborului, legislatie, regulile de navigatie, meteorologia si multe alte subiecte legate de zbor. Va trebui sa inveti si sa retii o multime de informatii, astfel incat sa fii pregatit pentru examenele teoretice.

Pregatire practica

Dupa ce ai terminat partea teoretica, vei trece la partea practica. Veti efectua zboruri, in simulator si pe aparatele de zbor, cu un instructor autorizat. Specialistul va incepe cu zborurile de initiere, apoi te va invata manevrele de baza, cum ar fi decolarea, zborul si aterizarea. Veti efectua zboruri in conditii diferite de vreme si de vizibilitate, astfel incat sa fii pregatit pentru orice situatie in timpul zborului.

Examene

Dupa ce ai finalizat cursurile si ai acumulat suficienta experienta de zbor, vei trebui sa sustii examenele teoretice si practice pentru a obtine licenta de pilot. Aceste examene sunt organizate de catre AACR si vor fi evaluate de catre inspectorii aeronautici.

Obtinerea licentei

Dupa ce ai trecut cu succes examenele, vei obtine licenta de pilot pentru care te-ai pregatit, cum ar fi licenta de pilot privat, licenta de pilot comercial sau licenta de pilot de linie. Este important sa retii ca, dupa obtinerea licentei, va trebui s-o reinnoiesti periodic si sa-ti mentii abilitatile si cunostintele la zi, prin cursuri de formare continua si evaluari periodice.

Ce presupune, mai exact, cariera de pilot?

Cariera de pilot presupune o pregatire si o experienta considerabila in aviatie. Un pilot este responsabil pentru conducerea si controlul unui avion in timpul zborului. Acesta trebuie sa aiba o cunoastere extinsa despre avioane, sisteme de control si de navigatie, conditii meteorologice, proceduri de zbor si regulamentele de aviatie.

De asemenea, un pilot trebuie sa aiba abilitati excelente de comunicare si sa fie capabil sa ia decizii rapide si precise in situatii de urgenta. Pilotii trebuie sa lucreze indeaproape cu echipa de insotitori de zbor si cu personalul de pe sol pentru a asigura siguranta si confortul pasagerilor.

Ce perspective de angajare ca pilot ofera Romania?

Perspectivele de angajare ca pilot in Romania sunt, in general bune, dar pot varia in functie de cererea si oferta de pe piata locurilor de munca in aviatie. In prezent, exista un numar mare de companii aeriene si operatori de zbor care opereaza in Romania, inclusiv companii mari precum Tarom, Blue Air, Wizz Air sau Ryanair, dar si companii mici si medii de charter sau de agrement.

Este important sa mentionam ca in ultimii an, din cauza pandemiei de COVID-19, piata locurilor de munca in aviatie a fost afectata in Romania, asa cum a fost si in alte tari din lume. Cu toate acestea, se asteapta ca industria aviatica sa isi revina treptat in perioada urmatoare, oferind astfel mai multe oportunitati de angajare pentru piloti.

FOTO: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea