Pe timp de criza, multe firme se gandesc la masura reducerilor de personal. Concedierile colective practicate in cadrul companiilor au insa dezavantaje nu doar in ce priveste scaderea productivitatii, ci si pierderi datorate neclaritatilor legislative din Codul Muncii . Potrivit specialistilor in resurse umane si avocatilor specializati in Dreptul Muncii , de multe ori, masura concedierilor in masa se transforma intr-o alternativa mai costisitoare decat cea de a pastra echipa intreaga.
Avocatii din domeniul muncii spun ca legislatia romaneasca are multe neclaritati in ce priveste somajul tehnic. Astfe ca situatia firmelor care aleg sa reduca din costuri prin concedierea angajatilor poate deveni periculoasa. “Pe clientii mei, sefi de firme care ma intreaba daca sa aplice sau nu concedieri in masa, le raspund de cele mai multe ori sa caute alte solutii, sa lase ideea asta drept ultima optiune. Procedura concedierii colective este una destul de complicata si cu chichite, trebuie sa fie indeplinite mai multe conditii, care daca nu sunt respectate, pot sa duca firma chiar la faliment”, a declarat Marius Ursu, avocat.
Potrivit avocatei Carmen Medar, avocat Senior D&B David & Baias, citata de NewsChannel.ro, “concedierea colectiva este una dintre dintre cele mai frecvente greseli in randul antreprenorilor din cauza deciziilor pe care acestia se grabesc sa le puna in practica”. Insa se spera ca odata cu noile schimbari legislative sa fie descalcite si neclaritatile din actuala legislatie a muncii.
Patronii au pareri diferite
Parerile patronilor referitor la acest subiect sunt diferite. Unii considera ca se pot cauta solutii astfel incat reducerile de personal sa nu fie aplicate, asa cum este si cazul lui Robert Anghel, detinatorul unei fabrici de piese si subansamble industriale. “Atunci cand am simtit criza apropiindu-se mi-am chemat oamenii de baza si i-am intrebat ce este de facut, mai ales ca mi se recomandase sa mai trimit acasa din oameni. Am spus nu si am ales sa eficientizam munca, respectiv sa devenim mai activi la capitolul vanzari si comenzi. Deocamdata tactica a dat rezultate”, marturiseste Anghel.
Nu de aceeasi parere este Stefan Benciu, patronul unei fabrici de lactate si branzeturi. “Am aplicat metoda reducerilor de personal, am trimis acasa 50 de oameni cu plata unei sume compensatorii, a trebuit sa fac asta ca sa nu intru in incapacitate de plata . Deocamdata nu se vad efecte, insa cred ca vom iesi cu bine din situatia asta delicata”, considera el.
Concedierile sunt costisitoare
Procedura concedierilor colective poate deveni chiar si mai costisitoare decat pastrarea personalului in organizatie. "Costul unei concedieri colective este foarte mare astfel incat e mai bine sa negociezi cu un salariat aceste compensari. Nu se mai ajunge la apelarea unei terte parti in cazul in care se considera ca nu s-a aplicat procedura corecta", spune spune Carmen Medar, citata de NewsChannel.ro.
In plus, mai trebuie pastrate imaginea si credibilitatea unei firme pe piata muncii. Medar crede ca o firma trebuie sa isi dovedeasca credibilitatea in fata fostilor si actualilor angajati astfel incat sa poata reveni cu o oferta de locuri de munca atunci cand situatia economica i se va imbunatati.