In medie, aproximativ o treime dintre angajatii unei firme simt ca ideile le sunt "furate" - insusite de catre colegii sai, conform unui studiu realizat de Half International. Mai mult, peste jumatate dintre pagubiti au declarat faptul ca nu iau luat niciun fel de atitudine.
Desi nivelul competitiv devine din ce in ce mai ridicat, asta nu inseamna ca trebuie sa vezi cum altcineva beneficiaza de roadele muncii tale. Iata ce poti face daca si tu esti o victima a "furtului" de idei la locul de munca.
Urmareste situatiile care se repeta
Atunci cand simti ca ideile iti sunt furate in mod repetitiv de vreun coleg mai indraznet, este un semnal de alarma pentru modul in care stii sa te faci remarcat. In acelasi timp, situatia in care te afli ar trebui sa iti indice faputl ca nu stii sa comunici eficient cu colegii si implicit, cu seful tau, astfel incat sa iti expui ideile.
Fie ca lucrezi pe proiecte sau iti imparti departamentul cu alte persoane, incearca sa urmaresti daca ideile tale sunt insusite in mod constant de catre o alta persoana, aceeasi persoana de fiecare data, daca a fost pur si simplu o intamplare sau daca acea persoana are acest obicei nu doar fata de tine, ci si fata de ceilalti. In felul acesta, vei acumula suficiente "dovezi" pentru a putea mai tarziu actiona fara a pica in ridicol.
Fii rabdator
Daca ai impresia ca ideile tale iti sunt furate, incearca sa deslusesti situatia si sa iti pui lucrurile in ordine, inainte de a actiona. Ca un prim pas, ai putea avea o discutie cu colegul respectiv, intr-un ton pozitiv, fara sa ii aduci acuze directe. Poate vei avea surpriza sa descoperi ca incidentul nu a fost unul intentionat sau ca a fost vorba doar de o neintelegere . Daca, dupa aceasta intalnire, simti ca esti minti in cpntinuare, atunci adreseaza-te managerului, tot in particular, si explica-i situatia.
Atunci cand acea persoana care isi asuma merite pentru ideile tale este chiar seful tau, ai putea discuta cu o a treia persoana, insa inainte a a aduce asemenea acuzatii, incearca sa te consulti cu cineva de incredere. Este posibil ca seful tau sa nu incerce sa iti fure ideile, ci sa vorbeasca in numele intregii echipe.
Invata sa mentii tacerea
Daca vei exagera situatia, mai ales in lipsa probelor concrete, iti pui in pericol locul de munca si reputatia. Daca incidentul prin care ai trecut nu iti pune in pericol cariera sau a fost o intamplare izolata, atunci ar fi mai bine daca nu ai expune aceasta problema.
Nu te opri
Daca vezi ca altii profita de ideile tale, poate vei fi tentat sa reactionezi la fel. Ar fi mai bine sa te tii departe de acest gand, pentru ca, din nou, iti pui in pericol reputatia si perspectivele de a avansa in cariera.
Asta nu inseamna insa ca trebuie sa accepti situatia doar pentru a dovedi spirit de echipa . Analizeaza in continuare lucrurile si observa daca situatia se repeta. Incearca sa discuti despre acest fapt cu colegii in care ai incredere, poate si acestia au observat acelasi lucru. In ultima instanta, adreseaza-te sefului, mai ales atunci cand ai si dovezi care sa iti sustina afirmatiile.